Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Waiter, level 4

General Data
Name in English: ET: Kelner, tase 4
EN: Waiter, level 4
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 17.11.2020
Valid to: 16.11.2025
Occupational qualification standard version no.: 8
Versions:
Awarding Bodies:
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Tallinna Teeninduskool Catering service operation 134976 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 03.02.2021 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
2 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Catering service operations 215306 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 18.11.2020 Avatud
3 Kehtna Kutsehariduskeskus Catering service operations 139051 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 18.11.2020 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
4 Kehtna Kutsehariduskeskus Catering service operations 243662 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 19.06.2023 Avatud
5 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Catering service operations 177897 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 18.11.2020 Avatud
6 Rakvere Ametikool Catering service operations 135497 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 20.12.2021 Avatud
7 Tallinna Teeninduskool Catering service operations 215395 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 18.11.2020 Avatud
8 Valgamaa Kutseõppekeskus Catering service operations 206777 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 30.03.2021 Avatud
9 Viljandi Kutseõppekeskus Catering service operations 197437 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 07.05.2021 Avatud
10 Viljandi Kutseõppekeskus Catering service operations 197417 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 07.05.2021 Avatud
11 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus Catering service operations 152299 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 21.05.2021 Avatud
12 Tartu Rakenduslik Kolledž Hospitality service 136779 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 18.11.2020 Avatud
13 Tartu Rakenduslik Kolledž Tourism and Hospitality Services 258883 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
14 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus Tourism and Hospitality Services 259231 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
15 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Waiter 144387 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 11.02.2025 Avatud
16 Kehtna Kutsehariduskeskus Waiter 136717 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 18.11.2020 Avatud
17 Kuressaare Ametikool Waiter 152477 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 17.12.2020 Avatud
18 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Waiter 177877 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 18.11.2020 Avatud
19 Tartu Rakenduslik Kolledž Waiter 130077 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 07.03.2023 Avatud
20 Valgamaa Kutseõppekeskus Waiter 180418 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 18.02.2021 Avatud
21 Viljandi Kutseõppekeskus Waiter 127217 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 0/5 30.03.2021 Avatud
22 Rakvere Ametikool Waiter, level 4 152283 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 16.12.2021 Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Kelneritöö kutsealal on koostatud 3. taseme abikelneri, 4. taseme kelneri ja 5. taseme vanemkelneri kutsestandardid.

Kelner on klienditeenindaja, kes töötab toitlustusteenust pakkuvas ettevõttes (restoran, kohvik, pubi, ööklubi, klubi jm). Oma töös lähtub ta klientide vajadustest ja soovidest nin...
g tegutseb ja käitub vastavalt eetilistele, esteetilistele ja muudele sotsiaalselt heaks kiidetud normidele.

4. taseme kelner valmistab ette teenindusprotsessi, seades valmis serveerimiseks vajalikud vahendid. Teenindusprotsessi jooksul võtab vastu kliendid, esitleb tooteid ja teenuseid, nõustab kliente ning võtab vastu tellimusi. Kelner valmistab jooke ning serveerib toite ja jooke, suhtleb klientidega sõbralikult ja lähtuvalt heast tavast. Teenindusprotsessi lõpetamisel arveldab klientidega, küsib tagasisidet ja saadab kliendid ära positiivset kliendikontakti hoides.
Vastutab teenindusprotsessi toimimise eest, töötab meeskonnas ja juhendab abikelnerit. Tunneb ettevõtte tooteid ja teenuseid.

More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Töö planeerimine ja korraldamine
1. töökoha ettevalmistamine ja korrashoid
2. koostöö köögiga
3. koristus- ja puhastustööd
4. eelkatete tegemine

A.2.2 Teenindamine ja müügitöö
1. klientide vastuvõtmine ja soovide väljaselgitamine
2. tellimuse vastuvõtmine, vormistamine ja edastamine...

3. jookide ja toitude serveerimine
4. teenindussituatsiooni lõpetamine
5. catering ja peoteenindus
6. kaupade ja vahendite tellimine, vastuvõtmine ja kontrollimine.

More
Hide
A.3 Work environment and specific nature of work
Kelner töötab toitlustusteenust pakkuvas ettevõttes. Kelneri kutse eeldab valmisolekut töötada vahetustega, puhkepäevadel, riiklikel pühadel, õhtusel ja öisel ajal. Töö võib olla periooditi pingeline ning eeldab head füüsilist vastupidavust, suhtlemisvalmidust ja oskust suhelda erinevate inimestega....
More
Hide
A.4 Tools
Söögisaali sisustus, lauapesu (tekstiilid), serveerimisvahendid, serviisid, klaasid ja söögiriistad, arvlemistehnika, kohvivalmistusseadmed, kuumtöötlemisseadmed, väljastusseadmed, baaritöö vahendid ja seadmed, külmutusseadmed, jäämasinad, nõudepesumasinad, koristustarvikud ja -ained.
A.5 Personal qualities required for work: abilities and characteristics
Klientide teenindamine eeldab teenindus- ja suhtlemisvalmidust, võimet kiirelt ja sujuvalt ühelt tegevuselt teisele siirduda, keskendumisvõimet, head mälu, rahulikku meelt, pingetaluvust ja füüsilist vastupidavust, selget diktsiooni ja empaatiavõimet. Töö eeldab vastutus- ja analüüsivõimet, usaldata...vust, korrektsust, täpsust, kohusetunnet, enesedistsipliini.
More
Hide
A.6 Professional preparation
Kelneri kutse taotlemisel eeldatakse põhiharidust ja kutsealase koolituse läbimist. Kelneriks saab õppida kutseõppeasutuses, kursustel ja/või töökohal.
A.7 Most common occupational titles
Ametinimetused võivad olla kelner, ettekandja, teenindaja, toitlustusteenindaja, klienditeenindaja jms.
A.8 Regulations governing profession
Tervisetõend, hügieenikoolituse tõend.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Selle kutse taotlemisel on nõutav kompetentside B.2.1 – B.2.2 ja B.2.3 (läbivad kompetentsid) tõendamine.
B.2 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.2.1 Töö planeerimine ja korraldamine 4

Tegevusnäitajad:
1) planeerib tööaja vastavalt töögraafikule;
2) valmistab ette oma töökoha, varustab selle vajalike töövahenditega ja hoiab oma töökoha korras, vajadusel orienteerub ümber;
3) täpsustab menüüd ja päevapakkumisi, vajadusel orienteerub ümber;
4) puhastab ning korrastab ruume vastavalt puhastusplaanile;
5) peseb vajadusel nõusid ja vajalikke tarvikuid vastavalt etteantud juhistele;
6) juhendab vajadusel abikelnerit nõude ja serveerimisvahendite pesemisel, seadmete ja nõudepesuvahendite kasutamises;
7) valmistab ette lauakatmisvahendid ja teeb nõudmistele vastava eelkatte;
8) kontrollib vajalike töövahendite olemasolu ja vajadusel juhendab abikelneri töö;
9) jälgib tööks vajaminevate kaupade ja vahendite olemasolu ning teavitab muutustest otsesele juhile;
10) võtab kaupu vastu vastavalt volitustele ning paigutab need vastavalt juhistele.
B.2.2 Teenindamine ja müügitöö 4

Tegevusnäitajad:
1) alustab kliendikontakti positiivselt, on teenindusvalmis ja suhtleb kliendiga, suunab kliendid söögisaali ja juhatab lauda;
2) selgitab välja kliendi vajadused, tundes toiduvalmistamise aluseid, tervisliku ja eritoitumise aluseid, erinevate rahvaste toidukultuuri eripära pakub kliendi erisoovidele ja -vajadustele lahendusi oma vastutusala piires;
3) tutvustab ja soovitab toidu- ning joogikaartides olevad toite ja jooke ning ettevõttes pakutavaid tooteid;
4) võtab tellimuse vastu, vormistab ning edastab tellimuse vastavalt nõuetele;
5) kohandab ja kontrollib eelkatet vastavalt tellimusele, vajadusel juhendab eelkatete kohandamist;
6) teeb kassatoiminguid lähtuvalt oma tööülesannetest;
7) valmistab lihtsamaid segujooke, kohvi- ja teejooke, valides asjakohased töövahendid;
8) serveerib toite ja jooke kasutades asjakohaseid töövõtteid, vajadusel juhendab serveerimist;
9) küsib ja kogub klientide tagasisidet teenindusprotsessi kohta, pakub lahendusi oma vastutusala piires ning edastab selle otsesele juhile;
10) esitab nõuetekohase arve ja teeb kassatoiminguid oma vastutusala piires;
11) saadab kliendi ära positiivset kliendikontakti hoides, vajadusel abistab klienti;
12) vormistab päeva/vahetuse kokkuvõtte vastavalt ettevõtte juhistele;
13) tutvub ürituse korraldamiseks ja läbiviimiseks vajaliku infoga ja peab seda meeles ning seab valmis teenindusruumid vastavalt etteantud juhistele;
14) suhtleb klientidega jälgides klienditeeninduse põhimõtteid;
15) serveerib toite ja jooke, kasutades asjakohaseid töövõtteid;
16) jälgib ruumide ja laudade puhtust kogu ürituse ajal;
17) koristab, komplekteerib ja ladustab üritusel kasutatavad vahendid vastavalt etteantud juhistele;
18) korrastab teenindusruumid vastavalt etteantud juhistele.
Recurring competences
    Competence EstQF Level
B.2.3 Kelner, tase 4 kutset läbiv kompetents 4

Tegevusnäitajad:
1) täidab ja kontrollib tööohutus- ja toiduohutusnõudeid, kannab nõuetekohast vormiriietust, on teadlik esmaabi võimalustest ning oskab käituda tulekahju korral;
2) suhtleb klientidega ja kolleegidega sõbralikult ja lähtuvalt heast tavast;
3) oskab eesti keelt tasemel B1 ja inglise keelt tasemel A2;
4) kasutab elektroonilisi seadmeid ja võrke ning loob ja haldab faile, tekstidokumente, tabeltöötlusrakendusi;
5) väärtustab oma kutseala ning on orienteeritud kvaliteetsele töötulemusele ja tegutseb iseseisvalt;
6) on ettevõtlik, oskab lahendada probleeme;
7) kohaneb oma töös muutuvate oludega, jagab informatsiooni; osaleb degustatsioonidel ja koolitustel hoides end kursis turul toimuva, uute trendide ja suundadega;
8) hoiab korras kasutatavaid töövahendeid ja seadmeid.

Hindamismeetod(id):
Läbivaid kompetentse hinnatakse teiste kutsestandardis toodud kompetentside hindamise käigus.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 04-17112020-6.2/8k
Field of occupational activity: Service
Occupational Qualification Council: Service
No. of decision of Occupational Qualification Council: 24
Date of decision of Occupational Qualification Council: 17.11.2020
EstQF level: 4
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 4
Field: SERVICES
Subfield: Catering and accommodation
Occupation: Waiter
International Standard Classification of Occupations: 5 Services and Sales Workers
51 Personal Services Workers
513 Waiters and Bartenders
5131 Waiters
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 10 Services
101 Personal services
1013 Hotel, restaurants and catering
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): I ACCOMMODATION AND FOOD SERVICE ACTIVITIES
56 Food and beverage service activities
Annexes
Annex 1 Language skills level descriptions
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Allan Vainu Teie Kelner OÜ, Eesti Kelnerite- ja Ettekandjate Liit
Kaido Ladva Piano Baltic OÜ, Restoran Vapiano
Kairi Normak Kuninga Restoran
Krista Kalmus Tallinna Teeninduskool
Peep Peetersoo Pärnu Kutsehariduskeskus
Reelika Eerik Service Arte OÜ, Loovteenindus
Sirje Rekkor Tallinna Ülikool, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit
Tiiu Parm Teie Kelner OÜ, Eesti Kelnerite- ja Ettekandjate Liit
Ülle Parbo SA Innove

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils