Rannakalur, tase 4 on oskustöötaja, kes tegeleb kalapüügi ja kala esmakäitlemisega. Lisaks on tema tööülesanneteks püüniste hooldamine, korrastamine ja nende püügiks ettevalmistamine, kalapüügiks vajalike tehniliste vahendite kasutamine ja hooldamine ning kalasaagi müügiks ettevalmistamine ja ladust...amine. Rannakalur kasutab oma töös lubatud kalapüügimeetodeid ja -vahendeid. Ta järgib kalapüüki reguleerivate õigusaktide nõudeid. Rannakalur, tase 4 töötab iseseisvalt ja vastutab oma tegevuse eest vastavalt õigusaktide nõuetele. 4. taseme rannakaluri kutsetunnistus annab õiguse olla kantud kalurina kalapüügiloale vastavalt kalapüügiseaduses sätestatule. Sisevetel töötavatele kaluritele kohaldatakse rannakaluritele esitatavad nõuded. Töötamisel rannakalurina tuleb kasuks väikelaevajuhi tunnistus. MoreHide
A.2.2 Kalapüük ja selle vormistamine 2.1 Kalapüügikoha ja -aja valimine 2.2 Kalapüügiviiside valimine ja kalapüüniste kasutamine kalapüügil 2.3 Kalade esmakäitlemine 2.4 Kal...apüügiandmete esitamine
A.2.3 Kalapüügi tehniliste vahendite kasutamine ja hooldamine 3.1 Võrgumasina kasutamine ja hooldamine 3.2 Vintside kasutamine ja hooldamine 3.3 Kalapumpade kasutamine (laevas või kail) ja hooldamine 3.4 Elektrooniliste seadmete (GPS, raadioside, kaardid jm) kasutamine ja hooldamine 3.5 Kalalaevade kasutamine ja hooldamine
A.2.5 Juhtimine ja majandamine 5.1 Kaastöötajate juhendamine ja nõustamine 5.2 Töö korraldamine 5.3 Äriplaani koostamine ja tasuvuse arvestamine 5.4 Klientide ja koostööpartneritega lepingute sõlmimine 5.5 Müügi- ja turundustöö korraldamine
A.3 Work environment and specific nature of work
Rannakaluri töö eeldab meresõidu ja üksiolemise taluvust, valmisolekut töötada põhiliselt välitingimustes niiskes ja märjas keskkonnas, kus võib ette tulla järske temperatuuride vahetusi. Töö on hooajaline ja võib toimuda puhkepäevadel, riiklikel pühadel ja vajadusel öisel ajal. Vaja võib minna käi...tumisoskust ekstreemsetes olukordades ning esmaseid pääste- ja esmaabioskusi veekogudel. MoreHide
A.4 Tools
Rannakaluri põhilisteks töövahenditeks on kalapüügivahendid, masinad ja seadmed ning muud vajalikud abivahendid.
A.5 Personal qualities required for work: abilities and characteristics
Rannakaluri töö eeldab suurt füüsilist ja vaimset koormustaluvust, keskkonnataluvust, koostöö- ja otsustusvõimet ning iseseisvust.
A.6 Professional preparation
Rannakaluritena töötavad tavapäraselt inimesed, kellel on kutseharidus või kutseoskused on omandatud töö käigus kutselise rannakaluri juhendamisel. 4. taseme rannakaluril on tavapäraselt vähemalt kolmeaastane kalapüügialane töökogemus ja vähemalt põhiharidus.
A.7 Most common occupational titles
Kalur, rannakalur
A.8 Regulations governing profession
Kutsealal töötamiseks on nõutav rannakalur, tase 4 kutsetunnistus vastavalt kalapüügiseadusele. Täpsustus: rannakalur, tase 4 ja rannakalur II kutsetunnistused on võrdsustatud.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements:
Rannakalur, tase 4 kutse taotlemisel on nõutav kohustuslike kompetentside B.2.1-B.2.4 ja B.2.6 (läbiv kompetents) tõendamine. Täiendavalt on võimalik tõendada kompetents B.2.5.
B.2 Competences
Mandatory competences
Competence
EstQF Level
B.2.1
Püüniste korrastamine püügieelselt ja -järgselt
4
View competence
Tegevusnäitajad: 1) valmistab püünised kalapüügiks ette, arvestades püügikohta ja püütava kala liiki; 2) korrastab püünised (sh parandab neid) vastavalt püünise liigile, eesmärgiga säilitada nende kasutuskõlblikkus.
Teadmised: 1) kalapüüniste liigid ja ehitus; 2) kalapüüniste püügivõime ja selektiivsus.
Hindamismeetod(id): praktiline töö ja intervjuu
B.2.2
Kalapüük ja selle vormistamine
4
View competence
Tegevusnäitajad: 1) valib kalapüügikoha ja -aja, kasutades asjakohast kalapüügiviisi, elektroonilisi abivahendeid ning püütava kalaliigi eripära, suurust ja turuväärtust; 2) valib kalapüügiviisid ja püügivahendid, järgides õigusaktide nõudeid ning kasutab püüniseid nõuetekohaselt, arvestades püütud kala nõudlust ja kasutamise eesmärki; 3) esmakäitleb kalad veekogul, arvestades püütud kalaliiki, selle kasutamise eesmärki ja toidu käitlemisele kehtestatud nõudeid; 4) esitab kalapüügiandmed nõuetekohaselt.
Teadmised: 1) tähtsamate püügiobjektide jaotumine, levik ja käitumine; 2) ohustatud kalaliigid; 3) püügivahendite ja -viiside liigitus; 4) toiduhügieeni ja -ohutuse nõuded; 5) kalapüüki ja toidu käitlemist reguleerivate õigusaktide (kalapüügiseadus ja selle alamaktid) nõuded.
Hindamismeetod(id): praktiline töö või simulatsioonülesanne
B.2.3
Kalapüügi tehniliste vahendite kasutamine ja hooldamine
4
View competence
Tegevusnäitajad: 1) kasutab ja hooldab igapäevaselt võrgumasinat, lähtudes ohutustehnika nõuetest; 2) kasutab ja hooldab igapäevaselt vintse püüniste pingutamiseks, kala laeva tõstmiseks, paadi kaldale tõmbamiseks jne, järgides ohutusnõudeid; 3) kasutab ja hooldab igapäevaselt kalapumpasid (laevas või kail), järgides kala kvaliteedi säilimist ja pumba kasutusjuhendit; 4) kasutab ja hooldab igapäevaselt (nt kaardipõhjade uuendamine) elektroonilisi seadmeid (GPS, raadioside, kaardid jm), järgides kasutusnõudeid ja -juhiseid; 5) kasutab ja hooldab igapäevaselt kalalaevu vastavalt vajadusele, järgides kala kvaliteedi säilimist ja õigusaktide nõudeid.
Hindamismeetod(id): kirjalik ülesanne, praktiline töö või simulatsioonülesanne
B.2.4
Kalasaagi esmakäitlemine, müügiks ettevalmistamine ja ladustamine
4
View competence
Tegevusnäitajad: järgides toiduhügieeni nõudeid 1) määrab visuaalselt saagi koguse ja kvaliteedi, arvestades kala liiki; 2) sorteerib saagi liikide ja mõõtude järgi; 3) säilitab saagi kvaliteedi (jahutab, roogib jne); 4) annab saagile lisandväärtuse (väärindab saagi, eemaldades soomused, fileerides, suitsutades, soolates jms); 5) valmistab saagi müügiks ette, arvestades kliendi soove; 6) ladustab saagi, järgides õigusaktidest tulenevaid nõudeid.
Teadmised: 1) kalaliigid; 2) kala esmakäitlemise, säilitamise ja väärindamise viisid; 3) toiduhügieeni ja -ohutuse põhimõtted.
Hindamismeetod(id): praktiline töö või simulatsioonülesanne
Optional Competences
Competence
EstQF Level
B.2.5
Juhtimine ja majandamine
4
View competence
Tegevusnäitajad: 1) juhendab ja nõustab kaastöötajaid oma pädevuse piires; 2) korraldab vajadusel ettevõtte tööd (värbab töötajaid, korraldab personalitööd jne), lähtudes ettevõtte eripärast; 3) koostab äriplaani ja arvestab tasuvuse, järgides turu nõudlust ja õigusaktide nõudeid; 4) sõlmib klientide ja koostööpartneritega lepingud, järgides õigusaktide nõudeid ja arvestades ettevõtte eesmärke; 5) korraldab müügi- ja turundustööd, arvestades turu nõudlust ja ettevõtte eesmärke.
Tegevusnäitajad: 1) hoolitseb kalapüügil kala kui toidu kvaliteedi säilimise eest; 2) täidab ja järgib toiduhügieeni nõudeid (käte, riietuse, inventari jm puhastamine ja desinfektsioon); 3) tegutseb, kontrollides kulusid ja mõeldes kasumi, kahjumi ning lisandväärtuse mõistetes, teeb koostööd teiste kaluritega, jälgib ja hoiab oma töös kvaliteeti ning kasutab ressursse (keskkond, ühisvara, materjalid, aeg, energia jm) heaperemehelikult ning säästlikult; vastutab oma töö tulemuse eest; 4) hindab kalapüügiga seotud ohufaktoreid ja võtab kasutusele abinõud ohtude maandamiseks (mereohutus), järgides keskkonnaohutuse, sh jäätmekäitlusnõudeid, töökeskkonna ja ohutusnõudeid ning kasutades isikukaitsevahendeid ja ohutuid töövõtteid; 5) annab õnnetusjuhtumi korral vältimatut abi, kutsub professionaalse abi ja teatab õnnetusjuhtumist vastutavale isikule; 6) kasutab oma töös eesti keelt tasemel B1 (vt lisa 1 „Keelte oskustasemete kirjeldused“).
Teadmised: 1) kutsealaga seonduvate (sh Euroopa otsekohalduvate) õigusaktide nõuded; 2) toiduhügieeni ja -ohutuse nõuded; 3) pääste- ja esmaabi põhimõtted veekogudel; 4) töökeskkonna ja tööohutusnõuded; 5) ergonoomika põhimõtted.
Hindamismeetod(id): Läbivaid kompetentse hinnatakse integreeritult kõigi teiste kutsestandardis toodud kompetentside hindamise käigus.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register:
11-16052013-3.6/6k
Field of occupational activity:
Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council:
Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council:
19
Date of decision of Occupational Qualification Council:
16.05.2013
EstQF level:
4
Reference to European Qualifications Framework (EQF):