Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Kitchen assistant, level 2

Standard is not valid
General Data
Name in English: ET: Köögiabiline, tase 2
EN: Kitchen assistant, level 2
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 09.11.2017
Valid to: 08.11.2022
Occupational qualification standard version no.: 1
Versions:
Awarding Bodies: Andmed puuduvad
A Description of work
A.1 Description of work
Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud 2. taseme köögiabilise, 3. taseme abikoka, 4. taseme koka ja 5. taseme vanemkoka kutsestandardid.

Köögiabiline abistab kokka toitude valmistamisel, käitleb toiduaineid, teeb puhastus-ja koristustöid ja järgib ettevõtte enesekontrolliplaani. Köögiabili...
ne töötab meeskonnas juhendamisel.
More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Puhastus- ja koristustööd
1. Köögiseadmete ja töövahendite puhastamine.
2. Prügi ja ohtlike jäätmete käitlemine.
3. Nõude pesemine.
4. Ruumide üldpuhastamine.

A.2.2 Tooraine eeltöötlemine
1. Tooraine külm eeltöötlemine.

A.2.3 Teenindamine
1. Laudade katmine ja koristamine.
A.3 Work environment and specific nature of work
Kutse eeldab valmisolekut töötada ka puhkepäevadel, riiklikel pühadel, õhtusel ja öisel ajal. Töö võib olla periooditi pingeline.
A.4 Tools
Ettevalmistusseadmed, külmseadmed, kuumseadmed, väljastus- ja toidutranspordivahendid, nõudepesu seadmed, köögi- ja laoinventar, köögitarvikud ja lauanõud, koristamisvahendid ja -seadmed.
A.5 Personal qualities required for work: abilities and characteristics
Töö eeldab suhtlemisoskust, ausust, täpsust, kohusetunnet.
A.6 Professional preparation
Köögiabiliseks saab õppida kutseõppeasutuses, täiskasvanute tööalase koolituse kursustel ja töökohal.
A.7 Most common occupational titles
Köögiabiline.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Selle kutse taotlemisel on nõutav kohustuslike kompetentside B.2.1-B.2.3 ja B.2.4 (läbiv kompetents) tõendamine.
B.2 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.2.1 Puhastus- ja koristustööd 2

Tegevusnäitajad:
1. puhastab juhendamisel seadmeid ja töövahendeid;
2. käitleb juhendamisel prügi;
3. peseb juhendamisel saali ja toiduvalmistamise nõusid;
4. puhastab juhendamisel köögi, saali ja muud ruumid, kasutades sobivaid puhastusvahendeid ja -tarvikuid.
B.2.2 Tooraine eeltöötlemine 2

Tegevusnäitajad:
1. valmistab ette töökoha juhendamisel;
2. eeltöötleb juhendamisel aed- ja teraviljatooteid, piimasaaduseid, kasutades külmtöötlemise tehnoloogilisi võtteid, töövahendeid ja seadmeid; käitleb toidutooret säästlikult.
B.2.3 Teenindamine 2

Tegevusnäitajad:
1. katab ja koristab juhendamisel laudu.
Recurring competences
    Competence EstQF Level
B.2.4 Köögiabiline, tase 2 kutset läbiv kompetents 2

Tegevusnäitajad:
1. lähtub oma töös eetilistest tõekspidamistest, järgides koka kutseala head tava;
2. peab kinni tööde ajakavast, jälgides samal ajal toiduseadusest tulenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid; vastutab enda ja kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades;
3. arvestab hügieeninõuetega, tagab toidu ohutuse ja kvaliteedi;
4. osaleb meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
5. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes;
6. töötab tulemuslikult pingelises olukorras ja kontrollib oma emotsioone.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 04-09112017-1.1/1k
Field of occupational activity: Service
Occupational Qualification Council: Service
No. of decision of Occupational Qualification Council: 11
Date of decision of Occupational Qualification Council: 09.11.2017
EstQF level: 2
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 2
Field: SERVICES
Subfield: Catering and accommodation
Occupation: Cook
International Standard Classification of Occupations: 9 Elementary Occupations
94 Food Preparation Assistants
941 Food Preparation Assistants
9412 Kitchen Helpers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 10 Services
101 Personal services
1013 Hotel, restaurants and catering
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): I ACCOMMODATION AND FOOD SERVICE ACTIVITIES
56 Food and beverage service activities
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Indrek Kivisalu Food Studio
Rudolf Visnapuu Eesti Peakokkade Ühendus
Angelica Udeküll Restoran Wicca
Madis Põllu Restoran Peppersack
Kaire Raba Baltic Restaurants Estonia AS
Eero Kippa Eesti Rahva Muuseum
Sirje Rekkor Tallinna Ülikool
Eeve Kärblane TTÜ Kuressaare kolledž
Anne Mäe Tallinna Teeninduskool
Ülle Parbo SA Innove
Maret Õunpuu Eesti Hotellide ja Restoranide Liit

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils