Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud 2. taseme köögiabilise, 3. taseme abikoka, 4. taseme koka ja 5. taseme vanemkoka kutsestandardid.
Köögiabiline abistab kokka toitude valmistamisel, käitleb toiduaineid, teeb puhastus-ja koristustöid ja järgib ettevõtte enesekontrolliplaani. Köögiabili...ne töötab meeskonnas juhendamisel. MoreHide
A.2 Work units
A.2.1 Puhastus- ja koristustööd
1. Köögiseadmete ja töövahendite puhastamine.
2. Prügi ja ohtlike jäätmete käitlemine.
3. Nõude pesemine.
4. Ruumide üldpuhastamine.
A.2.3 Teenindamine
1. Laudade katmine ja koristamine.
A.3 Work environment and specific nature of work
Kutse eeldab valmisolekut töötada ka puhkepäevadel, riiklikel pühadel, õhtusel ja öisel ajal. Töö võib olla periooditi pingeline.
A.4 Tools
Ettevalmistusseadmed, külmseadmed, kuumseadmed, väljastus- ja toidutranspordivahendid, nõudepesu seadmed, köögi- ja laoinventar, köögitarvikud ja lauanõud, koristamisvahendid ja -seadmed.
A.5 Personal qualities required for work: abilities and characteristics
Töö eeldab suhtlemisoskust, ausust, täpsust, kohusetunnet.
A.6 Professional preparation
Köögiabiliseks saab õppida kutseõppeasutuses, täiskasvanute tööalase koolituse kursustel ja töökohal.
A.7 Most common occupational titles
Köögiabiline.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements:
Selle kutse taotlemisel on nõutav kohustuslike kompetentside B.2.1-B.2.3 ja B.2.4 (läbiv kompetents) tõendamine.
B.2 Competences
Mandatory competences
Competence
EstQF Level
B.2.1
Puhastus- ja koristustööd
2
View competence
Tegevusnäitajad:
1. puhastab juhendamisel seadmeid ja töövahendeid;
2. käitleb juhendamisel prügi;
3. peseb juhendamisel saali ja toiduvalmistamise nõusid;
4. puhastab juhendamisel köögi, saali ja muud ruumid, kasutades sobivaid puhastusvahendeid ja -tarvikuid.
B.2.2
Tooraine eeltöötlemine
2
View competence
Tegevusnäitajad:
1. valmistab ette töökoha juhendamisel;
2. eeltöötleb juhendamisel aed- ja teraviljatooteid, piimasaaduseid, kasutades külmtöötlemise tehnoloogilisi võtteid, töövahendeid ja seadmeid; käitleb toidutooret säästlikult.
B.2.3
Teenindamine
2
View competence
Tegevusnäitajad:
1. katab ja koristab juhendamisel laudu.
Recurring competences
Competence
EstQF Level
B.2.4
Köögiabiline, tase 2 kutset läbiv kompetents
2
View competence
Tegevusnäitajad:
1. lähtub oma töös eetilistest tõekspidamistest, järgides koka kutseala head tava;
2. peab kinni tööde ajakavast, jälgides samal ajal toiduseadusest tulenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid; vastutab enda ja kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades;
3. arvestab hügieeninõuetega, tagab toidu ohutuse ja kvaliteedi;
4. osaleb meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
5. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes;
6. töötab tulemuslikult pingelises olukorras ja kontrollib oma emotsioone.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register:
04-09112017-1.1/1k
Field of occupational activity:
Service
Occupational Qualification Council:
Service
No. of decision of Occupational Qualification Council:
11
Date of decision of Occupational Qualification Council:
09.11.2017
EstQF level:
2
Reference to European Qualifications Framework (EQF):