Kondiitri kutseala koosneb kahest kutsest: kondiiter, tase 4 ja vanemkondiiter, tase 5.
Vanemkondiiter on töökogemusega spetsialist, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse valikpagari- ja/ või kondiitritooteid. Ta planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses, vajadusel arendab ...uusi kondiitritooteid. Vanemkondiitri tööülesanded on kondiitritoodete valmistamine ja kaunistamine, toodete arendamine, külmutatud toodete valmistamine, toodete pakendamine ja ladustamine, juhtimine ja juhendamine.
Kondiitri töö on suures osas käsitöö, mis eeldab käte osavust, loovust ja ilumeelt. Kondiiter hoiab ennast kursis valdkonna arengutega Eestis ja teistes riikides ja täiendab oma kompetentsust järjepidevalt. Vanemkondiiter organiseerib enda ja töögrupi tööd ning töötab meeskonnas.
Oma igapäevatöös võib kondiiter kokku puutuda allergeenidega. Toiduohutusnõuete täimiseks on vajalik kanda eririietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Tuleb töötada madalatel ja kõrgetel töökeskkonna temperatuuridel.
Vanemkondiiter kasutab oma töös kohaseid erialaseid töövahendeid, masinaid ja seadmeid ning koristusvahendeid ja -seadmeid. MoreHide
A.2 Work units
A.2.1 Kondiitritoodete valmistamine
A.2.2 Kondiitritoodete kaunistamine
A.2.3 Toodete arendamine
A.2.4 Toodete pakendamine ja ladustamine
A.2.5 Juhendamine ja juhtimine
Elective areas of work
A.2.6 Väikeettevõtte majandamine
A.3 Professional preparation
Tavaliselt on vanemkondiitril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus või on kutseoskused omandatud töökohal või täiendusõppes, lisaks on tal erialane töökogemus kondiitritooteid valmistatavas ettevõttes.
A.4 Most common occupational titles
Kondiiter, vanemkondiiter, meisterkondiiter.
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid kutsealal töötamiseks puuduvad.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements:
Kutse koosneb kohustuslikest kompetentsidest B.3.1, B.2.2, B.2.3, B.2.4, B.2.5. Lisaks on võimalik tõendada valitavat kompetentsi B.2.6.
B.2 General skills of Pastry Chef, level 5
Tegevusnäitajad:
1. vastutab töökeskkonna korrasoleku eest, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, enesekontrolliplaani sh puhastus- ja koristusplaani;
2. juhib meeskonna tööd, järgides tööohutusnõudeid;
3. järgib klienditeeninduse põhimõtteid;
4. hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorse...lt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatud nõuetest;
5. osaleb meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
6. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes;
7. kasutab oma töös eesti keelt tasemel B2 ja võõrkeelt tasemel B1 (Lisa 1);
8. tunneb peamisi prantsuskeelseid kondiitrivaldkonna mõisteid;
9. kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 2) tasemele "Iseseisev kasutaja ", „Sisuloome“ osaoskuses „algtasemel kasutaja“. MoreHide
B.3 Competences
Mandatory competences
Competence
EstQF Level
B.3.1
Kondiitritoodete valmistamine
5
View competence
Tegevusnäitajad:
1. korraldab tooraine ja seadmete ettevalmistamise, lähtudes toote valmistamise juhistest; valmistab ette toorained, lähtudes toote valmistamise juhistest ning seadistab vajalikud seadmed vastavalt kasutusjuhendile, arvestades valmistatavat toodet;
2. korraldab toodete valmistamise protsessi, lähtudes tootmisplaanist;
3. valmistab kaunistusmaterjalid, täidised, kondiitritooted (Lisa 3), lähtudes toote valmistamise juhistest ja arvestades tellimusi;
4. korraldab külmutatavate toodete valmistamise ja külmutamise protsessi, lähtudes tootmisplaanist;
5. valmistab ja külmutab külmutatavad pooltooted ja valmistooted, lähtudes tehnoloogilisest juhendist ja arvestades külmutatavate toodete eripära.
B.3.2
Kondiitritoodete kaunistamine
5
View competence
Tegevusnäitajad:
1. korraldab tooraine ja seadmete ettevalmistamise, lähtudes toote valmistamise juhistest;
2. valmistab erikujulised kaunistused glasuuridest, šokolaadist, martsipanist, puuviljadest, dekoormassist ja karamellist, lähtudes tehnoloogilisest juhendist;
3. kaunistab loovalt kondiitritooted vastavalt kliendi erisoovidele; koostab eskiisi, joonistades või kasutades digivahendeid.
B.3.3
Toodete arendamine
5
View competence
Tegevusnäitajad:
1. kavandab tooteid, arvestades klientide soove ja vajadusi (sh laktoosi- ja gluteenitalumatusega seotud vajadused) ning valdkonnas toimuvaid arenguid;
2. arendab tooteid, katsetades erinevaid tehnoloogilisi võimalusi, tooraineid ja pakkematerjale, arvestades toodete degusteerimisel saadud tagasisidet;
3. koostab degustatsioonil väljavalitud toodetele tehnoloogilised juhendid ja tooteinfo;
4. kujundab toodete hinnad, arvestades tooraine hinda ja ärimudelit.
B.3.4
Toodete pakendamine ja ladustamine
5
View competence
Tegevusnäitajad:
1. korraldab pakendamisprotsessi ja seadmete seadistamise vastavalt töökorraldusele;
2. korraldab ladustamist ja markeerimist, järgides enesekontrollisüsteemi (plaan).
B.3.5
Juhendamine ja juhtimine
5
View competence
Tegevusnäitajad:
1. määratleb töötajate vajaduse, lähtudes tootmise vajadustest ja ametijuhenditest; korraldab ettevõttes pagarite ja kondiitrite tööd (sh koostab töögraafiku), vajadusel korraldab töö ringi;
2. planeerib töötajate arendustegevused;
3. jälgib ja kontrollib töö kvaliteeti ning planeerib parendustegevused, lähtudes ettevõtte kvaliteedinõuetest;
4. koostab tehnoloogilised juhendid ja juhendab kaastöötajaid, andes nende töö kohta tagasisidet;
5. korraldab toodangu valmisoleku müügiks ning valmistab ette vajalikud dokumendid.
Optional Competences
Competence
EstQF Level
B.3.6
Väikeettevõtte majandamine
5
View competence
Tegevusnäitajad:
1. koostab äriplaani vastavalt algkapitali olemasolule ja võimalustele;
2. hindab tegutsemise eesmärgist lähtuvalt ettevõtluse võimalusi; valib talle sobiva ettevõtlusvormi;
3. korraldab oma tegevust, arvestades kutsealast teavet ja õigusakte ning lähtudes väikeettevõtluse põhitõdedest;
4. koostab enesekontrolliplaani, lähtudes ettevõtte tootmisruumidest, seadmetest, toodete spetsiifikast ning jälgides toiduohutusnõudeid;
5. kujundab hinnad, lähtudes tegevuskuludest ja turusituatsioonist; koostab eelarve, arvestades kulusid ja tulusid;
6. järgib eelarve täitmist; organiseerib vajalike töö- ja kulumaterjalide hankimise;
7. haldab kliendibaasi, järgides õigusakte;
8. planeerib turundustegevused;
9. optimeerib tööaja kulu, arvestades tootmises kasutatavaid tehnoloogiaid ja seadmeid.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register:
11-14112019-2.2.2/8k
Field of occupational activity:
Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council:
Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council:
14
Date of decision of Occupational Qualification Council:
14.11.2019
EstQF level:
5
Reference to European Qualifications Framework (EQF):
International Standard Classification of Occupations:
7 Craft and Related Trades Workers75 Food Processing, Woodworking, Garment and Other Craft and Related Trades Workers751 Food Processing and Related Trades Workers7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013):
07 Engineering, manufacturing and construction072 Manufacturing and processing0721 Food processing
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE):