Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Pastry Chef, EstQF Level 5

General Data
Name in English: ET: Vanemkondiiter, tase 5
EN: Pastry Chef, EstQF Level 5
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 29.10.2024
Valid to: 28.10.2029
Occupational qualification standard version no.: 9
Versions:
Awarding Body:
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Tartu Rakenduslik Kolledž Pastry Chef, level 5 215251 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 16.04.2020 Avatud
2 Tartu Rakenduslik Kolledž Pastry Chef, level 5 258696 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 24.01.2025 Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Vanemkondiiter on töökogemusega spetsialist, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse kondiitritooteid. Ta planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses, vajadusel arendab uusi kondiitritooteid. Kondiitri tööülesanded on kondiitritoodete valmistamine, kaunistuste valmistamine, kondi...itritoodete arendamine, juhtimine ja juhendamine.
Vanemkondiitri töö on suures osas käsitöö, mis eeldab käte osavust, loovust ja ilumeelt. Vanemkondiiter hoiab ennast kursis valdkonna arengutega Eestis ja teistes riikides ning täiendab oma kompetentsust järjepidevalt. Ta organiseerib iseseisvalt oma tööd ning osaleb meeskonnatöös, juhendab kondiitreid vastavalt ettevõtte töökorraldusele, arvestades töö keerukust ja töötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib kondiiter kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab kondiiter kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Vanemkondiiter kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Kondiitri kutsegrupis on lisaks 5. taseme vanemkondiitrile veel kondiiter, tase 4 kutse.

More
Hide
A.2 Work units
Kohustuslikud tööosad
A.2.1. Kondiitrioodete valmistamine
A.2.2. Kondiitritoodete arendamine
A.2.3. Juhtimine ja juhendamine
A.3 Professional preparation
Üldjuhul on vanemkondiitril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus või on kutseoskused omandatud töökohal või täiendusõppes, lisaks on tal erialane töökogemus kondiitritooteid valmistatavas ettevõttes.
A.4 Most common occupational titles
Kondiiter, vanemkondiiter, meisterkondiiter
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Future Skills
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.
Tulevikus on kondiitri ametis kasvava tähtsusega loovus ja praktilised käelised oskused, teadlikkus trendidest ja tarbijate ootustest. Tähtsustumas on uute tehnoloogiate kasutamine ning jätkusuutliku tootmise põhimõtete tundmine, sh ...
keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendite kasutuselevõtmine ning nende taaskasutus.
More
Hide
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Vanemkondiiter, tase 5 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1–B.3.3 tõendamine.
Educational requirements:
Nõuded kutse taotlemisel

Töömaailma taotlejale
a) keskharidus
b) erialane töökogemus vähemalt 2 aastat, sealhulgas töötajate ja/või õpilaste juhendamise kogemus
c) 4. taseme kondiitri kutsetunnistus või kondiitri/pagar-kondiitri lõputunnistus

Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eria...
la tasemeõppe õppekava läbimine

Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.

More
Hide
B.2 General skills of Pastry Chef, EstQF Level 5
Mõtlemisoskused
1. Tunneb peamisi prantsuskeelseid kondiitrivaldkonna mõisteid.
2. Planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained jm).
3. Hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatu...
d nõuetest.
Enesejuhtimisoskused
4. Vastutab töökeskkonna korrasoleku eest, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, enesekontrolliplaani sh puhastusplaani.
5. Juhib meeskonna tööd, järgides tööohutusnõudeid.
6. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
7. Järgib klienditeeninduse põhimõtteid.
Lävimisoskused
8. Osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest.
9. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B2 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel B1 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
10. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "iseseisev kasutaja ", „Sisuloome“ osaoskuses „algtasemel kasutaja“.

More
Hide
B.3 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.3.1 Kondiitritoodete valmistamine 5

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab kondiitritooteid (sh kreemid, muretaina-, biskviittaina-, beseetaina-, keedutaina-, suhkrulisest tainast tooted, maiustused), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab kaunistusi, lähtudes tehnoloogilisest juhendist/kliendi soovist/tähtpäevade temaatikast.
B.3.2 Kondiitritoodete arendamine 5

Tegevusnäitajad
1. Kavandab kondiitritooteid, arvestades klientide soove ja vajadusi (sh veganlus, laktoosi- ja gluteenitalumatus) ning valdkonnas toimuvaid arenguid.
2. Arendab kondiitritooteid, katsetades erinevaid tehnoloogilisi võimalusi, tooraineid ja pakendeid, arvestades toodete degusteerimisel saadud tagasisidet ning järgides kestlikkuse põhimõtteid.
3. Koostab kondiitritoodetele tehnoloogilised juhendid, kujundab kondiitritoodete hinnad ja tooteinfo, kasutades digitaalseid lahendusi.
B.3.3 Juhtimine ja juhendamine 5

Tegevusnäitajad
1. Juhendab, lähtudes töö eesmärgist, juhendatava võimetest ja oskustest, pakkudes tuge tekkinud probleemide ja küsimuste lahendamisel.
2. Jälgib juhendatava töö kvaliteeti ja kehtestatud nõuetest kinnipidamist, analüüsib ja hindab koos juhendatavaga tema toimetulekut tööülesannetega.
3. Annab juhendatavale tagasisidet tema tegevuse kohta, märkab edusamme ja tunnustab.
4. Planeerib ja korraldab kondiitritoodete valmistamist ratsionaalselt ja keskkonnasäästlikult.
5. Koostab enesekontrolliplaani, jälgib selle täitmist ning korraldab vastava dokumentatsiooni haldamist.
6. Korraldab seadmete hooldust, vastavalt kasutusjuhendile või hoolduslepingule ning määratleb seadmete, töövahendite ja materjalide vajaduse, lähtudes ettevõtte tootmisprotsessist.
7. Koostab hinnapakkumise, lähtudes kliendi tellimusest.
8. Korraldab toodangu valmisoleku müügiks ning valmistab ette vajalikud dokumendid.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 11-29102024-2.5/9k
Field of occupational activity: Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council: Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council: 31
Date of decision of Occupational Qualification Council: 29.10.2024
EstQF level: 5
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 5
Field: AGRICULTURE, FISHERY, FORESTRY AND FOOD INDUSTRY
Subfield: Food manufacturing and processing
Occupation: Pastry-cook
International Standard Classification of Occupations: 7 Craft and Related Trades Workers
75 Food Processing, Woodworking, Garment and Other Craft and Related Trades Workers
751 Food Processing and Related Trades Workers
7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 07 Engineering, manufacturing and construction
072 Manufacturing and processing
0721 Food processing
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): C MANUFACTURING
10 Manufacture of food products
Annexes
Annex 1 Kondiitritoodete loetelu
Annex 2 Foreign language competences at language skills levels
Annex 3 Digital competences - Self-assessment grid
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Diana Kaurkina Tallinna Teeninduskool
Gerda Ode Tartu Rakenduslik Kolledž
Ilona Õunapuu Cristella VT OÜ
Janno Semidor Bureau Veritas Estonia
Katrin Kapten Vilmix OÜ
Marko Vestmann AS Eesti Pagar
Meelis Pärn Pagaripoisid OÜ
Merle Truupõld Tartu Rakenduslik Kolledž

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils