Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Chef, EstQF Level 4

General Data
Name in English: ET: Kokk, tase 4
EN: Chef, EstQF Level 4
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 09.11.2022
Valid to: 08.11.2027
Occupational qualification standard version no.: 10
Versions:
Awarding Body:
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Haapsalu Kutsehariduskeskus Chef 223082 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 03.05.2023 Avatud
2 Haapsalu Kutsehariduskeskus Chef 245425 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 19.06.2023 Avatud
3 Haapsalu Kutsehariduskeskus Chef 256263 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 05.06.2024 Avatud
4 Tartu Rakenduslik Kolledž Chef 254922 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 11.06.2024 Avatud
5 Tartu Rakenduslik Kolledž Chef 130061 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 16.11.2018 Avatud
6 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus Chef 258002 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 21.08.2024 Avatud
7 Haapsalu Kutsehariduskeskus Cook 134765 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 16.04.2021 Avatud
8 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Cook 215305 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 01.03.2023 Avatud
9 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Cook 241762 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 02.03.2023 Avatud
10 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Cook 205017 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 07.03.2023 Avatud
11 Järvamaa Kutsehariduskeskus Cook 243242 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 26.04.2023 Avatud
12 Järvamaa Kutsehariduskeskus Cook 141853 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 04.10.2018 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
13 Järvamaa Kutsehariduskeskus Cook 200498 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 01.06.2020 Avatud
14 Kehtna Kutsehariduskeskus Cook 208097 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 05.05.2023 Avatud
15 Kehtna Kutsehariduskeskus Cook 215465 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 12.05.2023 Avatud
16 Kehtna Kutsehariduskeskus Cook 139050 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 21.09.2018 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
17 Kuressaare Ametikool Cook 209497 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 14.02.2023 Avatud
18 Kuressaare Ametikool Cook 138879 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 07.05.2021 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
19 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Cook 134994 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 26.06.2023 Avatud
20 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Cook 202077 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 19.09.2023 Avatud
21 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Cook 130261 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 05.10.2018 Avatud
22 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Cook 215644 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 13.05.2020 Avatud
23 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Cook 233022 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 10.06.2022 Avatud
24 Rakvere Ametikool Cook 135577 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 22.12.2014 Avatud
25 Tallinna Teeninduskool Cook 214413 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 26.03.2024 Avatud
26 Tallinna Teeninduskool Cook 210237 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 27.01.2023 Avatud
27 Tallinna Teeninduskool Cook 195699 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 28.02.2018 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
28 Tallinna Teeninduskool Cook 134972 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 04.10.2018 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
29 Tartu Rakenduslik Kolledž Cook 205723 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 07.02.2023 Avatud
30 Tartu Rakenduslik Kolledž Cook 136778 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 16.11.2018 Avatud
31 Valgamaa Kutseõppekeskus Cook 144597 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 14.03.2023 Avatud
32 Valgamaa Kutseõppekeskus Cook 131719 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 17.03.2023 Avatud
33 Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool COOK 138817 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 03.04.2023 Avatud
34 Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool COOK 133197 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 11.05.2021 Avatud
35 Viljandi Kutseõppekeskus COOK 208537 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 17.04.2023 Avatud
36 Viljandi Kutseõppekeskus Cook 215157 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 17.04.2023 Avatud
37 Viljandi Kutseõppekeskus Cook 138020 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 26.10.2018 Avatud
38 Viljandi Kutseõppekeskus Cook 127237 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 23.10.2018 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
39 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus Cook 220644 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 30.03.2021 Avatud
40 Järvamaa Kutsehariduskeskus Cook, level 4 215744 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 04.04.2023 Avatud
41 Kuressaare Ametikool Cook, level 4 207557 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 14.02.2023 Avatud
42 Rakvere Ametikool Cook, level 4 216462 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 08.03.2023 Avatud
43 Tartu Rakenduslik Kolledž Cook, level 4 215096 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 03.02.2023 Avatud
44 Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool Cook, level 4 215434 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 03.04.2023 Avatud
45 Haapsalu Kutsehariduskeskus Tourism and Hospitality Services 259011 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
46 Tartu Rakenduslik Kolledž Tourism and Hospitality Services 258883 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
47 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus Tourism and Hospitality Services 259231 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Kokk käitleb toiduaineid, kasutades mitmesuguseid külm- ja kuumtöötlemise võtteid ning valmistab ja serveerib toite juhendi järgi. Kokk käitleb toiduaineid säästlikult, valmistab toitu vastavalt ettevõtte kontseptsioonile ja klientide vajadustele ja soovidele, järgib ettevõtte enesekontrolliplaani.
...

Kokk korraldab iseseisvalt oma tööd ja töötab meeskonnas, vajadusel juhendades köögiabilisi, abikokki ja praktikante. Kokk arvestab oma tegevuses ettevõtte kasumlikkust.
Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud 2. taseme köögiabilise, 3. taseme abikoka, 4. taseme koka ja 5. taseme vanemkoka kutsestandardid.

More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Toitude valmistamine
A.2.2 Menüü koostamine
A.2.3 Kaupade käitlemine
A.2.4 Puhastamine ja koristamine
A.2.5 Teenindamine
A.3 Professional preparation
Kokana töötavad inimesed, kes on läbinud kutseõppe tasemeõppe või täienduskoolituse või omandanud erialased oskused töökohal.
A.4 Most common occupational titles
Kokk, vanemkokk.
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks puuduvad.
A.6 Future Skills
Probleemilahendamise oskus, analüüsioskus, võõrkeele oskus, multikultuursus, terviseteadlikkus, keskkonnasäästlikkus.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Kutse taotlemisel tuleb tõendada üldoskused ja kõik kompetentsid.
B.2 General skills of Chef, EstQF Level 4
Tegevusnäitajad:
1. peab kinni tööde ajakavast, planeerib oma tööd ja mõistab oma rolli meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
2. on ettevõtlik, kohaneb oma töös muutuvate oludega, töötab tulemuslikult pingelises olukorras ja kontrollib oma emotsioone;
3. järgib õigusaktidest tu...
lenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid, vastutab enda ja kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades;
4. järgib hügieeninõudeid, tagab toidu ohutuse ja kvaliteedi;
5. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes;
6. valdab eesti keelt vähemalt tasemel B1 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel A2 (lisa 1);
7. kasutab digiseadmeid vastavalt digipädevuste enesehindamise skaala algtasemel kasutaja tasemele (lisa 2); kasutab erialast tarkvara (nt menüüde koostamisel, kaloraaži arvutamisel, laoseisu arvestamisel, kassasüsteemide ja veebipõhiste kommunikatsioonikeskkondade kasutamisel), kasutab e-teenuseid.

More
Hide
B.3 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.3.1 Toitude valmistamine 4

Tegevusnäitajad:
1. valmistab ette ja hoiab korras oma töökoha, lähtudes tööülesannetest ja hügieeninõuetest;
2. kaalub toiduained lähtuvalt tehnoloogilisest kaardist; eeltöötleb aed- ja teraviljatooteid, seeni ja piimasaaduseid, kala, liha ja nendest valmistatud tooteid, kasutades asjakohaseid köögitöö tehnikaid, töövahendeid ja seadmeid;
3. valmistab külmi ja sooje võileibu, suupisteid ja salateid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
4. valmistab suppe vastavalt tehnoloogilisele kaardile ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
5. valmistab kastmeid, sh põhikastmetest tuletatud kastmeid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
6. valmistab toite munast, lihast, linnulihast, kalast ja mereandidest vastavalt tehnoloogilisele kaardile ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
7. valmistab toite ja lisandeid aed- ja teraviljadest ning metsaandidest vastavalt tehnoloogilisele kaardile ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
8. valmistab külmi, külmutatud ja kuumi magustoite vastavalt tehnoloogilisele kaardile ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
9. valmistab pärmi-, biskviit-, liiva-, leht-, keedu- ja juuretisetaignast tooteid vastavalt tehnoloogilisele kaardile;
10. valmistab kuumi ja külmi jooke (nt köögiviljamahlad, mahedikud) vastavalt tehnoloogilisele kaardile ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
11. valmistab enamlevinud Eesti rahvustoite;
12. soolab, fermenteerib, marineerib ja dehüdreerib toiduaineid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
13. vormistab toiduportsjonid ja vaagnad vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja ajastab toitude valmimise vastavalt plaanile.
B.3.2 Menüü koostamine 4

Tegevusnäitajad:
1. koostab erinevat tüüpi menüüd, lähtudes ettevõtte eripärast ja sihtrühmast (nt lasteaialastele, koolilastele, eakatele) ning arvestades õigusaktide nõudeid ja riiklikult heakskiidetud toitumise ja toidusoovitusi;
2. koostab ja kohandab menüüd (sh veganmenüüd), arvestades muuhulgas enamlevinud toidutalumatusi ja toiduallergiaid;
3. vormistab tehnoloogilisi kaarte, lähtudes juhendist;
4. arvutab toitude toitainelise koostise ja toiteväärtuse, lähtudes retseptist ja kasutades toitude keemilise koostise andmebaase, annab sellele hinnangu, arvestades õigusaktide nõudeid ja riiklikult heakskiidetud toitumise ja toidusoovitusi;
5. koostab tooraine- ja hinnakalkulatsioonid, sh kasutades vastavat tarkvara, arvutab tooraine vajaduse.
B.3.3 Kaupade käitlemine 4

Tegevusnäitajad:
1. võtab vastu ja ladustab kauba vastavalt toiduhügieeni nõuetele; kontrollib kauba koguse ja kvaliteedi vastavust dokumentatsioonile;
2. kontrollib igapäevaselt kauba kvaliteeti ja jälgib realiseerimisaegu;
3. hindab igapäevast kaubakogust, planeerib ja tellib oma tööks vajaliku optimaalse varu vastavalt kaubavoogude liikumiskiirusele konkreetses ettevõttes ja eri kaupade tarnesagedusele;
4. käitleb pakendeid ja taarat vastavalt juhendile;
5. inventeerib laoseisu vastavalt ettevõttes kehtestatud sisekorraeeskirjale.
B.3.4 Puhastamine ja koristamine 4

Tegevusnäitajad:
1. planeerib köögi puhastus- ja koristustöid vastavalt puhastusplaanile;
2. puhastab köögiseadmeid ja töövahendeid, lähtudes juhendist;
3. käitleb prügi, lähtudes juhendist;
4. peseb saali ja toiduvalmistamise nõusid, lähtudes juhendist;
5. puhastab köögi, saali ja muud ruumid, kasutades sobivaid puhastusvahendeid ja -tarvikuid; valmistab puhastusvahendi lahuse, lähtudes juhendist.
B.3.5 Teenindamine 4

Tegevusnäitajad:
1. suhtleb klientidega, lähtudes klienditeeninduse heast tavast;
2. selgitab välja kliendi toidusoovid ja vajadused, sh eritoitumisega seotud vajadused, tutvustades menüüs olevaid toite ja jooke;
3. katab ja teenindab erineva teenindustüübiga laudu, kasutades enamkasutatavaid teenindusviise ja –tehnikaid;
4. kogub klientidelt tagasisidet toidu ja teeninduse kohta ja edastab tagasisidet meeskonnale; lahendab iseseisvalt kliendi teenusega seotud probleeme oma vastutusala piires.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 04-05052022-2.3/10k
Field of occupational activity: Service
Occupational Qualification Council: Service
No. of decision of Occupational Qualification Council: 32
Date of decision of Occupational Qualification Council: 05.05.2022
EstQF level: 4
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 4
Field: SERVICES
Subfield: Catering and accommodation
Occupation: Cook
International Standard Classification of Occupations: 5 Services and Sales Workers
51 Personal Services Workers
512 Cooks
5120 Cooks
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 10 Services
101 Personal services
1013 Hotel, restaurants and catering
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): I ACCOMMODATION AND FOOD SERVICE ACTIVITIES
56 Food and beverage service activities
Annexes
Annex 1 Language skills level descriptions
Annex 2 Scale of self-assessment in digital competence
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Juhan Heinsalu Restoran Mimosa
Indrek Kivisalu Food Studio
Taigo Lepik Eesti Peakokkade Ühendus
Anne Mäe Tallinna Teeninduskool
Inga Paenurm Markofka OÜ
Angelica Udeküll Restoran Wicca
Rene Uusmees Radisson Grupp

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils