Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Barman, level 4

Standard is not valid
General Data
Name in English: ET: Baarmen, tase 4
EN: Barman, level 4
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 13.04.2023
Valid to: 10.10.2023
Occupational qualification standard version no.: 6
Versions:
Awarding Bodies: Andmed puuduvad
A Description of work
A.1 Description of work
Baarmeni tööks on klientide teenindamine baariletist ja lauas. Baarmen töötab toitlustus- ja meelelahutusteenust pakkuvas ettevõttes. Baarmeni peamine töö on jookide valmistamine, serveerimine ja müümine. Baarmen korraldab iseseisvalt oma tööd ja töötab meeskonnas, on teenindusvalmis, suhtleb klient...idega sõbralikult ja lähtuvalt heast tavast, nõustab kliente, võtab vastu ja täidab tellimused, arveldab klientidega, hoiab baari korras ning vastutab laoseisu eest. Oma töös lähtub baarmen klientide vajadustest ja soovidest ning ettevõtte korrast.
More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Töö planeerimine ja korraldamine
1. Töö planeerimine.
2. Töökoha ettevalmistamine.
3. Enesekontrolliplaani jälgimine.

A.2.2 Kaupade käitlemine
1. Kauba vastuvõtmine ja ladustamine.
2. Kaupade ja vahendite koguste jälgimine.
3. Inventeerimine.

A.2.3 Teenindamine ja toodete müümi...
ne
1. Kliendikontakti loomine.
2. Menüü/joogikaardi tutvustamine.
3. Probleemide lahendamine.
4. Klientidega arveldamine.
5. Kliendikontakti lõpetamine.
6. Kassaaruande koostamine.

A.2.4 Jookide valmistamine ja serveerimine
1. Jookide valmistamine.
2. Jookide serveerimine.

A.2.5 Töövahendite ja töökoha korrashoid
1. Koristamine.
2. Seadmete puhastamine.
3. Prügi ja pakendi käitlemine.
4. Seadmete kasutamine.
5. Baarinõude pesemine.

More
Hide
A.3 Work environment and specific nature of work
Baarmeni kutse eeldab valmisolekut töötada vahetustega, puhkepäevadel, riiklikel pühadel, õhtusel ja öisel ajal. Töö võib olla periooditi pingeline.
A.4 Tools
Kuumade jookide valmistamise seadmed, nõudepesumasin, jäämasin, külmik, kassasüsteem, blender, baaritarvikud (šeikerid, mensuurid, lusikad jm) serveerimisvahendid, koristamisvahendid.
A.5 Personal qualities required for work: abilities and characteristics
Töö eeldab teenindus- ja suhtlemisvalmidust, ausust, enesedistsipliini, täpsust, vastutusvõimet, oskust enda tööd korraldada. Baarmeni töö eeldab head kontsentratsiooni- ja empaatiavõimet, korrektsust, õppimisvõimet, pingetaluvust ja füüsilist vastupidavust. Vajalik on hea väljendus- ja keelteoskus ...ning selge diktsioon.
More
Hide
A.6 Professional preparation
Baarmeniks saab õppida kursustel ja/või töökohal.
A.7 Most common occupational titles
Baarmen, baaridaam, klienditeenindaja, baariteenindaja, baaripidaja.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Baarmeni kutse moodustub kuuest kohustuslikust ja läbivast kompetentsist. Kutse taotlemisel on nõutav kohustuslike kompetentside B.2.1 - B.2.5 ja läbiva kompetentsi B.2.6 tõendamine.
B.2 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.2.1 Töö planeerimine ja korraldamine 4

Tegevusnäitajad:
1. planeerib enda tööaja lähtuvalt töögraafikust;
2. valmistab ette oma töökoha, vastavalt etteantud juhenditele, varustades selle vajalike töövahenditega ja töö tegemiseks vajalike toodetega, hoiab oma töökoha korras;
3. täidab enesekontrolliplaanis temale määratud ülesandeid.
B.2.2 Kaupade käitlemine 4

Tegevusnäitajad:
1. võtab vastu ja ladustab tööks vajalikud kaubad ja vahendid vastavalt ettevõttes kehtestatud korrale, kontrollib kauba koguse ja kvaliteedi vastavust dokumentatsioonile;
2. jälgib kaupade realiseerimisaegu, kaupade ja vahendite koguseid ja nende lõppemisel või puudujäägi/ülejäägi korral teavitab vastavalt ettevõttes kehtestatud korrale;
3. inventeerib kaubad fikseerides kaupade kogused.
B.2.3 Teenindamine ja toodete müümine 4

Tegevusnäitajad:
1. loob kliendiga positiivse kontakti, kuulab tema soove ja selgitab välja vajadused;
2. tutvustab menüüd/joogikaarti, nõustab kliente ja sobitab kliendi vajadused ja soovid ettevõtte võimalustega;
3. lahendab iseseisvalt kliendi teenusega seotud probleeme oma vastutusala piires;
4. teeb kassatoiminguid oma vastutusala piires, esitab nõuetekohase arve ja arveldab klientidega, kasutades erinevaid maksevahendeid ja -liike (sularaha, maksekaardid, arved);
5. lõpetab teenindussituatsiooni positiivselt, küsides kliendilt arvamust saadud toote ja teeninduse kohta ning edastab tagasiside vastavalt ettevõttes kehtestatud korrale;
6. koostab nõuetekohaselt vormistatud kassaaruanded ja edastab aruande vastutavale töötajale.
B.2.4 Jookide valmistamine ja serveerimine 4

Tegevusnäitajad
1. Valmistab mittealkohoolseid ja alkohoolseid segujooke, kohvi- ja teejooke, kasutades joogi valmistusviisile vastavaid töövahendeid ja -võtteid.
2. Serveerib mittealkohoolseid ja alkohoolseid segujooke, kohvi- ja teejooke, kasutades sobivaid töövahendeid ja -võtteid, arvestades kliendi soovidega.
B.2.5 Töövahendite ja töökoha korrashoidmine 4

Tegevusnäitajad
1. Planeerib baariala ja oma töökoha puhastus- ja koristustöid vastavalt puhastusplaanile.
2. Puhastab seadmeid ja töövahendeid lähtudes juhendist.
3. Kasutab seadmeid heaperemehelikult ja rikete ilmnemisel teavitab vastavalt ettevõttes kehtestatud korrale.
4. Peseb baari nõusid ja tarvikuid, lähtudes juhendist.
Recurring competences
    Competence EstQF Level
B.2.6 Baarmen, tase 4 läbiv kompetents 4

Tegevusnäitajad
1. Lähtub oma töös eetilistest tõekspidamistest, järgides baarmeni kutseala head tava.
2. Järgib kõikides tööprotsessi etappides seadusandlusest tulenevaid töötervishoiu-, keskkonnahoiu-, tööohutus- ja hügieeninõudeid.
3. Järgib alkoholiseadust, tarbijakaitseseadust ja tubakaseadust.
4. Osaleb degustatsioonidel ja koolitustel, hoides end kursis turul toimuvaga, uute toodete, trendide ning suundadega.
5. Eraldab, kogub ja kõrvaldab eri jäätmetüübid (biojäätmed, pakendid, metall, klaas jmt) liigiti ümbertöötamiseks, kahjutustamiseks või lõplikuks ladestamiseks.
6. Juhendab praktikantide tööd enda töövaldkonnas.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 04-13042023-2.1/6k
Field of occupational activity: Service
Occupational Qualification Council: Service
No. of decision of Occupational Qualification Council: 35
Date of decision of Occupational Qualification Council: 13.04.2023
EstQF level: 4
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 4
Field: SERVICES
Subfield: Catering and accommodation
Occupation: Barman
International Standard Classification of Occupations: 5 Services and Sales Workers
51 Personal Services Workers
513 Waiters and Bartenders
5132 Bartenders
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 10 Services
101 Personal services
1013 Hotel, restaurants and catering
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): I ACCOMMODATION AND FOOD SERVICE ACTIVITIES
56 Food and beverage service activities
Annexes
Annex 1 Keelte oskustasemete kirjeldused
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Angelika Larkina Eesti Baarmenite Assotsiatsioon
Georgi Voomets Club Hollywood
Maret Õunpuu Õunpuu Koolitused OÜ

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils