Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Baker, EstQF Level 4

General Data
Name in English: ET: Pagar, tase 4
EN: Baker, EstQF Level 4
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 29.10.2024
Valid to: 28.10.2029
Occupational qualification standard version no.: 9
Versions:
Awarding Body:
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Haapsalu Kutsehariduskeskus Baker 214801 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 15.09.2020 Avatud
2 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Baker 215307 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 16.04.2020 Avatud
3 Kuressaare Ametikool Baker 128237 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 16.04.2020 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
4 Kuressaare Ametikool Baker 215390 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 28.01.2021 Avatud
5 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Baker 143742 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 30.08.2021 Avatud
6 Tartu Rakenduslik Kolledž Baker 215047 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 19.03.2020 Avatud
7 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Food technology 259245 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
8 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Food technology 259273 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 02.05.2025 Avatud
9 Tartu Rakenduslik Kolledž Food technology 258884 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
10 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Technology of Bakery and Pastry-Cook 215468 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 21.10.2024 Avatud
11 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Technology of Bakery and Pastry-Cook 170437 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 07.04.2020 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
12 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Technology of Bakery and Pastry-Cook 141732 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 14.07.2020 Avatud
13 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Technology of Bakery and Pastry-Cook 140904 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 04.05.2020 Avatud
14 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Technology of Bakery and Pastry-Cook 221007 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 26.04.2021 Avatud
15 Rakvere Ametikool Technology of Bakery and Pastry-Cook 139317 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 30.11.2020 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
16 Tallinna Teeninduskool Technology of Bakery and Pastry-Cook 215396 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 11.02.2025 Avatud
17 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 258817 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 17.02.2025 Avatud
18 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 215626 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 13.05.2020 Avatud
19 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 138022 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 05.05.2020 Avatud
20 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 133937 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 01.07.2020 Avatud
21 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 215049 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 23.10.2024 Avatud
22 Rakvere Ametikool Tecnology of Bakery and Pastry-Cook 219843 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 16.12.2021 Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Pagar, tase 4 on oskustöötaja, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse pagaritooteid. Pagari töö eelduseks on soov valmistada kvaliteetseid pagaritooteid. Pagari tööks on pagaritoodete valmistamine, sh viimistlemine, külmutamine, pakendamine ja ladustamine. Ta organiseerib iseseisvalt oma tööd ning... osaleb meeskonnatöös, juhendab vajadusel abipagarit vastavalt ettevõtte töökorraldusele, arvestades töö keerukust ja kaastöötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib pagar kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab pagar kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Pagar kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Pagari kutsegrupis on lisaks 4. taseme pagarile veel järgmised kutsed:
- abipagar, tase 3, kes töötab pagari juhendamisel;
- vanempagar, tase 5, kes on kogemustega spetsialist, planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses.

More
Hide
A.2 Work units
Kohustuslikud tööosad
A.2.1. Nisutainatoodete valmistamine
A.2.2. Rukkitainatoodete valmistamine
A.2.3. Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine
A.3 Professional preparation
Üldjuhul on 4. taseme pagaril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus. Võimalik on kutseoskused omandada ka töökohal või täiendusõppes.
A.4 Most common occupational titles
Pagar
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Future Skills
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.

Tulevikus on oluline omada mitmekülgseid oskusi, mis hõlmavad nii traditsioonilisi pagarioskusi kui ka uute tehnoloogiate kasutamist ja jätkusuutliku tootmise põhimõtete järgimist, sh keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendit...
e kasutuselevõtmist ning nende taaskasutust.
More
Hide
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Pagar, tase 4 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1– B.3.3 tõendamine.
Educational requirements: Nõuded kutse taotlemisel

Töömaailma taotlejale
Põhiharidus

Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eriala tasemeõppe õppekava läbimine

Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.
B.2 General skills of Baker, EstQF Level 4
Mõtlemisoskused
1. Planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (nt seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained) otstarbekalt ja keskkonda säästes.
2. Hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatud nõuetest.
3. Tunneb tootmisp...
rotsessi tervikuna, mõistab oma rolli selles.
Enesejuhtimisoskused
4. Hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani.
5. Töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid.
6. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
Lävimisoskused
7. Osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest.
8. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B1 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel A2 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
9. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "algtasemel kasutaja ".

More
Hide
B.3 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.3.1 Nisutainatoodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab nisutainatooteid (sh pärmiga, juuretise/keeduga tooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.2 Rukkitainatoodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab rukkitainatooteid (sh pärmiga, juuretise/keeduga tooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.3 Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab erinevatest jahudest pagaritooteid (sh gluteenivabad), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 11-29102024-2.2/9k
Field of occupational activity: Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council: Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council: 31
Date of decision of Occupational Qualification Council: 29.10.2024
EstQF level: 4
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 4
Field: AGRICULTURE, FISHERY, FORESTRY AND FOOD INDUSTRY
Subfield: Food manufacturing and processing
Occupation: Baker
International Standard Classification of Occupations: 7 Craft and Related Trades Workers
75 Food Processing, Woodworking, Garment and Other Craft and Related Trades Workers
751 Food Processing and Related Trades Workers
7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 07 Engineering, manufacturing and construction
072 Manufacturing and processing
0721 Food processing
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): C MANUFACTURING
10 Manufacture of food products
Annexes
Annex 1 Pagaritoodete loetelu
Annex 2 Foreign language competences at language skills levels
Annex 3 Digital competences - Self-assessment grid
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Diana Kaurkina Tallinna Teeninduskool
Gerda Ode Tartu Rakenduslik Kolledž
Ilona Õunapuu Cristella VT OÜ
Janno Semidor Bureau Veritas Estonia
Katrin Kapten Vilmix OÜ
Marko Vestmann AS Eesti Pagar
Meelis Pärn Pagaripoisid OÜ
Merle Truupõld Tartu Rakenduslik Kolledž

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils