Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Pastry-cook, EstQF Level 4

General Data
Name in English: ET: Kondiiter, tase 4
EN: Pastry-cook, EstQF Level 4
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 29.10.2024
Valid to: 28.10.2029
Occupational qualification standard version no.: 9
Versions:
Awarding Body:
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Confectioner 215308 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 16.04.2020 Avatud
2 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Confectioner 259022 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 12.05.2025 Avatud
3 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Food technology 259245 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
4 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Food technology 259273 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 02.05.2025 Avatud
5 Tartu Rakenduslik Kolledž Food technology 258884 444 Neljanda taseme kutsekeskharidusõpe (vv alates 01.09.2025) 4/0 29.04.2025 Avatud
6 Haapsalu Kutsehariduskeskus Pastry-cook 214802 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 15.12.2021 Avatud
7 Kuressaare Ametikool Pastry-cook 215386 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 13.05.2020 Avatud
8 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Pastry-Cook 143739 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 17.12.2020 Avatud
9 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Pastry-Cook 215652 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 14.05.2020 Avatud
10 Tallinna Teeninduskool Pastry-cook 214966 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 03.04.2023 Avatud
11 Tartu Rakenduslik Kolledž Pastry-cook 151278 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 06.08.2020 Avatud
12 Tartu Rakenduslik Kolledž Pastry-cook, level 4 215050 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 19.03.2020 Avatud
13 Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool Pastry-cook, level 4 215402 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 13.05.2020 Avatud
14 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Technology of Bakery and Pastry-Cook 215468 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 21.10.2024 Avatud
15 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Technology of Bakery and Pastry-Cook 170437 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 07.04.2020 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
16 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Technology of Bakery and Pastry-Cook 141732 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 14.07.2020 Avatud
17 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Technology of Bakery and Pastry-Cook 140904 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 04.05.2020 Avatud
18 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Technology of Bakery and Pastry-Cook 221007 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 26.04.2021 Avatud
19 Rakvere Ametikool Technology of Bakery and Pastry-Cook 139317 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 30.11.2020 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
20 Tallinna Teeninduskool Technology of Bakery and Pastry-Cook 215396 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 11.02.2025 Avatud
21 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 258817 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 17.02.2025 Avatud
22 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 215626 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 13.05.2020 Avatud
23 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 138022 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 05.05.2020 Avatud
24 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 133937 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 01.07.2020 Avatud
25 Tartu Rakenduslik Kolledž Technology of Bakery and Pastry-Cook 215049 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 23.10.2024 Avatud
26 Rakvere Ametikool Tecnology of Bakery and Pastry-Cook 219843 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 16.12.2021 Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Kondiiter on oskustöötaja, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse kondiitritooteid. Kondiiter
töötab iseseisvalt kõikides töölõikudes. Kondiitri tööülesanded on kondiitritoodete, maiustuste ning kaunistuste valmistamine, sh kondiitritoodete külmutamine, kaunistamine, pakendamine ja ladustamine. K...
ondiitri töö on suures osas käsitöö, mis eeldab käte osavust, loovust ja ilumeelt. Ta osaleb meeskonnatöös. Vajalik on pidev erialane enesetäiendamine, vajadusel juhendab kaastöötaja tavatööd vastavalt ettevõtte töökorraldusele ning arvestades töö keerukust ja kaastöötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib kondiiter kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab kondiiter kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Kondiiter kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Kondiitri kutsegrupis on lisaks 4. taseme kondiitrile veel vanemkondiiter, tase 5 kutse.

More
Hide
A.2 Work units
Kohustuslikud tööosad
A.2.1. Kreemide valmistamine
A.2.2. Muretaina toodete valmistamine
A.2.3. Biskviittaina toodete valmistamine
A.2.4. Beseetaina toodete valmistamine
A.2.5. Keedutaina toodete valmistamine
A.2.6. Suhkrulise taina toodete valmistamine
A.2.7. Maiustuste valmistamine
A.2.8. ...
Kaunistuste valmistamine
A 2.9. Erinevatest jahudest kondiitritoodete valmistamine

More
Hide
A.3 Professional preparation
Üldjuhul on 4. taseme kondiitril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus, võimalik on kutseoskused omandada ka töökohal või täiendusõppes.
A.4 Most common occupational titles
Kondiiter, maiustuste valmistaja
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Future Skills
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.
Tulevikus on kondiitri ametis kasvava tähtsusega loovus ja praktilised käelised oskused, teadlikkus trendidest ja tarbijate ootustest. Tähtsustumas on uute tehnoloogiate kasutamine ning jätkusuutliku tootmise põhimõtete tundmine, sh ...
keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendite kasutuselevõtmine ning nende taaskasutus.
More
Hide
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Kondiiter, tase 4 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1–B.3.9. tõendamine.
Educational requirements: Nõuded kutse taotlemisel

Töömaailma taotlejale
Põhiharidus

Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eriala tasemeõppe õppekava läbimine

Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.
B.2 General skills of Pastry-cook, EstQF Level 4
Mõtlemisoskused
1. Planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained jm).
2. Hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatud nõuetest.
3. Tunneb tootmisprotsessi tervikuna, mõistab oma ro...
lli selles.
4. Tunneb väikeettevõtluse põhimõtteid.
Enesejuhtimisoskused
5. Hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani.
6. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
7. Töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid.
Lävimisoskused
8. Osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest.
9. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B1 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel A2 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
10. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "algtasemel kasutaja".

More
Hide
B.3 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.3.1 Kreemide valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab järgmisi kreeme: võikreemid, munavalgekreemid, keedukreemid, rõõsa- ja hapukoorekreemid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.2 Muretaina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab muretainaid (sh magus, lisanditega, siirupiga, küpsetussegust), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab muretaina pooltooteid ja tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.3 Biskviittaina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab biskviittainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab biskviittaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.4 Beseetaina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab beseetainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab beseetaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.5 Keedutaina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab keedutainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab keedutaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.6 Suhkrulise taina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab suhkrulisi tainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab suhkrulise taina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.7 Maiustuste valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab trühvleid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab komme, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.8 Kaunistuste valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab šokolaadist ja glasuurist kaunistusi, lähtudes tehnoloogilisest juhendist/kliendi soovist/tähtpäevade temaatikast.
4. Valmistab martsipanist ja dekoormassist kaunistusi, lähtudes tehnoloogilisest juhendist/kliendi soovist/tähtpäevade temaatikast.
B.3.9 Erinevatest jahudest kondiitritoodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab järgmisi erinevatest jahudest kondiitritooteid (sh gluteenivabad), lähtudes tehnoloogilisest juhendist ja arvestades eritoitumist.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 11-29102024-2.4/9k
Field of occupational activity: Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council: Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council: 31
Date of decision of Occupational Qualification Council: 29.10.2024
EstQF level: 4
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 4
Field: AGRICULTURE, FISHERY, FORESTRY AND FOOD INDUSTRY
Subfield: Food manufacturing and processing
Occupation: Pastry-cook
International Standard Classification of Occupations: 7 Craft and Related Trades Workers
75 Food Processing, Woodworking, Garment and Other Craft and Related Trades Workers
751 Food Processing and Related Trades Workers
7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 07 Engineering, manufacturing and construction
072 Manufacturing and processing
0721 Food processing
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): C MANUFACTURING
10 Manufacture of food products
Annexes
Annex 1 Kondiitritoodete loetelu
Annex 2 Foreign language competences at language skills levels
Annex 3 Digital competences - Self-assessment grid
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Diana Kaurkina Tallinna Teeninduskool
Gerda Ode Tartu Rakenduslik Kolledž
Ilona Õunapuu Cristella VT OÜ
Janno Semidor Bureau Veritas Estonia
Katrin Kapten Vilmix OÜ
Marko Vestmann AS Eesti Pagar
Meelis Pärn Pagaripoisid OÜ
Merle Truupõld Tartu Rakenduslik Kolledž

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils