Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
Nimetus:
ET: Toiduainetöötleja, tase 4EN: Processor of food products, level 4
Toiduainetöötleja, tase 4 on oskustöötaja, kes töötab aedviljatöötlejana, kalakäitlejana, jookide valmistajana, piimatöötlejana või lihatöötlejana. Ta töötab iseseisvalt olukordades, mida saab tavaliselt ette näha, aga mis võivad muutuda ja vajadusel juhendab kaastöötajaid oma pädevuse piires.
Toi...duainetöötleja põhitegevuseks on toidu, sh joogi valmistamine koos kaasnevate tegevustega. Toidutöötleja võib töötada nii meeskonnas kui individuaalselt. Loe edasiPeida
Töö on vahelduva iseloomuga, võib toimuda mitmes vahetuses (sh öine vahetus), ka puhkepäevadel ja riiklikel pühadel. Töötaja peab arvestama toiduainetööstuses spetsiifiliste tingimustega (töö hügieenitsoonis, niiskus, vahelduv temperatuur, erinevad lõhnad, seadmetest tingitud müra ja vibratsioon, jm...). Töökeskkonnas võib kokku puutuda erinevate kemikaalidega ning allergiat põhjustavate materjalidega. Töö võib olla rutiinne, sundasendis ja füüsiliselt raske. Loe edasiPeida
A.4 Töövahendid
Toiduainetööstuses kasutatavad seadmed, tööprotsessiks vajalikud väikevahendid, kaasaegsed infotehnoloogilised vahendid, isikukaitsevahendid.
A.5 Tööks vajalikud isikuomadused
Töö eeldab otsustusvõimet, süsteemset mõtlemist, eneseväljendusoskust, pinge- ja rutiinitaluvus, täpsust, kohuse- ja vastutustunnet, valmidust meeskonnatööks.
A.6 Kutsealane ettevalmistus
4. taseme toiduainetöötlejaks saab õppida kutseõppeasutuses, kursustel või töökohal.
Kutse taotlemisel on nõutav kohustuslike kompetentside B.2.1 - B.2.4 ja läbiva kompetentsi B.2.5 tõendamine.
B.2 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
Nimetus
EKR tase
B.2.1
Töökoha ettevalmistamine ja korrashoid
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. täpsustab tööülesanded, lähtudes konkreetsest tööprotsessist;
2. hindab töökoha nõuetele vastavust, lähtudes ettevõttes kehtestatud nõuetest;
3. kontrollib vajalike seadmete töökorras olekut ja töövahendite olemasolu, lähtudes ettevõttes kehtestatud nõuetest.
B.2.2
Toor-ja abimaterjali käitlemine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. võtab vastu toormaterjali ja abimaterjali, lähtudes ettevõttes kehtestatud nõuetest ning vajadusel kontrollib vajalikku saatedokumentatsiooni;
2. hindab toorme ja abimaterjali kvaliteeti, lähtudes ettevõttes kehtestatud kvaliteedinormidest ja etteantud protseduurireeglitest;
3. vajadusel sorteerib toormaterjali, lähtudes ettevõttes kehtestatud nõuetest;
4. ladustab toormaterjali ja valmistab ette abimaterjalid, lähtudes etteantud nõuetest.
B.2.3
Toote valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. valib ja valmistab ette toormaterjali, vastavalt kvaliteedinõuetele, arvestades retsepte ja järgides tehnoloogilisi juhendeid;
2. valmistab toote, järgides retsepte, nõutud režiime (nt kuumtöötlemine, jahutamine, külmutamine), valmistamise etappe ja kasutades sobivaid töövõtteid;
3. pakib, markeerib toote, kontrollib pakendi kvaliteeti ja markeeringu vastavust, lähtudes ettevõttes kehtestatud pakendamise nõuetest;
4. ladustab toote nõuetekohaselt.
Teadmised:
1) erinevad toote valmistamise tehnoloogilised protsessid ja seadmed;
2) biokeemia ja mikrobioloogia alused;
3) toiduga kokkupuutuvad materjalid.
B.2.4
Tehnoloogiliste seadmete käsitsemine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. seadistab seadme vastavalt konkreetse töölõigu tehnoloogilise juhendi nõuetele ning käivitab selle vastavalt etteantud juhendile;
2. töötab seadmega iseseisvalt, arvestades etteantud juhendit, hindab seadme töö kvaliteeti, kontrollides toote vastavust tehnoloogilise juhendi kvaliteedinõuetele; kõrvalekalde korral teavitab vastutavat isikut või lahendab probleemi oma pädevuse piires;
3. seiskab seadme vastavalt etteantud juhendile;
4. korrastab ja puhastab seadet igapäevaselt, arvestades ettevõtte töökorda.
Kutset läbivad kompetentsid
Nimetus
EKR tase
B.2.5
Toiduainetöötleja, tase 4 kutset läbiv kompetents
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. järgib toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid (sh allergeenide ohjet), enesekontrolli ning HACCP põhimõtteid;
2. järgib tööohutuse nõudeid;
3. teavitab vastutavat isikut töökorralduslikest puudustest, tööd segavatest asjaoludest või kvaliteediga seotud kõrvalekalletest, esitab asjakohaseid küsimusi ja teeb parendusettepanekuid oma pädevuse piires;
4. järgib ettevõttes kehtestatud isikliku hügieeni nõudeid ning kasutab isikukaitsevahendeid ja hoiab korras oma töökoha;
5. dokumenteerib erinevaid seiretulemusi, vastavalt ettevõttes kehtestatud korrale;
6. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes;
7. kasutab töökorras mõõtmis- ja kontrollimisvahendeid;
8. töötab meeskonnas, vajadusel juhendab kaastöötajaid oma pädevuse piires;
9. saab aru organisatsiooni erinevate osakondade/töölõikude tööst ja funktsioonidest, mõistab oma osa tootmise ahelas ning vastutab oma töö tulemuse eest;
10. võtab juhendis ettenähtud proovid ning käitleb (sh mõõdab) neid vastavalt ettevõttes kehtestatud korrale;
11. käitleb ja kogub jäätmed, arvestades sorteerimise nõudeid;
12. vastavalt juhenditele valmistab pesemis- ja desinfitseerimislahused, peseb ja desinfitseerib ning hindab pesutulemust visuaalset, vajadusel kontrollib kemikaalijääkide puudumist;
13. kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (lisa 1) tasemele "Algtasemel kasutaja";
14. räägib eesti keelt tasemel B1 ja inglise keelt tasemel A2 (lisa 2 Keelte oskustasemete kirjeldused).