Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
Köögiabiline abistab kokka toiduainete käitlemisel, teeb puhastus-ja koristustöid. Köögiabiline töötab meeskonnas juhendamisel.
Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud 2. taseme köögiabilise, 3. taseme abikoka, 4. taseme koka ja 5. taseme vanemkoka kutsestandardid.
A.2 Tööosad
A.2.1 Tooraine eeltöötlemine
A.2.3 Puhastamine ja koristamine
A.2.2 Teenindamine
A.3 Kutsealane ettevalmistus
Köögiabilisena töötavad inimesed, kes on läbinud kutseõppe tasemeõppe või täienduskoolituse või omandanud erialased oskused töökohal.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Köögiabiline.
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks puuduvad.
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid:
Kutse taotlemisel tuleb tõendada üldoskused ja kõik kompetentsid.
B.2 Köögiabiline, tase 2 üldoskused
Tegevusnäitajad:
1. peab kinni tööde ajakavast, planeerib oma tööd ja mõistab oma rolli meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
2. töötab tulemuslikult pingelises olukorras ja kontrollib oma emotsioone;
3. järgib õigusaktidest tulenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid, vastutab enda j...a kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades;
4. järgib hügieeninõudeid, tagab toidu ohutuse ja kvaliteedi;
5. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes. Loe edasiPeida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
Nimetus
EKR tase
B.3.1
Tooraine eeltöötlemine
2
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. valmistab juhendamisel ette töökoha;
2. eeltöötleb juhendamisel aed- ja teraviljatooteid, piimasaaduseid, kasutades külmtöötlemise tehnoloogilisi võtteid, töövahendeid ja seadmeid; käitleb toidutooret säästlikult.
B.3.2
Puhastamine ja koristamine
2
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. puhastab juhendamisel seadmeid ja töövahendeid;
2. käitleb juhendamisel prügi;
3. peseb juhendamisel saali ja toiduvalmistamise nõusid;
4. puhastab juhendamisel köögi, saali ja muud ruumid, kasutades sobivaid puhastusvahendeid ja -tarvikuid.
B.3.3
Teenindamine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. suhtleb klientidega, lähtudes klienditeeninduse heast tavast;
2. katab ja koristab juhendamisel laudu.