Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Cook assistant, level 2

Standard is not valid
General Data
Name in English: ET: Abikokk, tase 2
EN: Cook assistant, level 2
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 01.06.2011
Valid to: 23.05.2012
Occupational qualification standard version no.: 1
Versions:
Awarding Bodies: Andmed puuduvad
A Description of work
A.1 Description of work
Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud abikoka, 3. taseme koka ja 4. taseme koka kutsestandardid.

Abikokk käitleb toidutooret, abistab kokka toitude valmistamisel ja serveerimisel ning töötab koka juhendamisel.
3. taseme kokal on vajalikud kompetentsid tööturule sisenemiseks, võib vajad...
a mõningast juhendamist.
4. taseme kokk omab töökogemust, tal on vajalikud kompetentsid iseseisvaks tööks. Vajadusel juhendab meeskonda ning arendab ja töötab välja uusi tooteid ning lahendusi.

Abikokk käitleb toidutooret, abistab kokka toitude valmistamisel ja serveerimisel. Abikoka töö eeldab oskust käidelda toidutooret ja toitu säästlikult, täidab enesekontrolli tegevusi. Töö iseloom eeldab oskust enda tööd korraldada ning aega planeerida. Vajalik on tahe ja oskus töötada meeskonnas ja juhendamisel. Abikokk peab oskama eeltöödelda toiduaineid, külmtöödelda köögivilju, valmistada vastavalt juhendile köögivilja-, teravilja- ja pastalisandeid ning -toite, teha koka juhendamisel abitöid toitude valmistamisel, teha puhastus- ja koristustöid. Abikokk peab tegutsema ja käituma eetiliselt, esteetiliselt ning muul sotsiaalselt heaks kiidetud viisil.

More
Hide
A.3 Work environment and specific nature of work
Kutse eeldab valmisolekut töötada ka puhkepäevadel, riiklikel pühadel, õhtusel ja öisel ajal. Töö võib olla periooditi pingeline. Töö eeldab valmidust ja oskust suhelda inimestega.
A.4 Tools
Köögiseadmed: köögivilja töötlemise seadmed, lõikurid ja viilutajad, elektri- gaasi- ja induktsioonpliidid,
prae-ja küpsetusahjud, aurutamis- ja keetmisseadmed, väljastusseadmed, jahutus- ja külmutusseadmed, nõudepesumasinad, kaalud, kilepakendajad, vakumeerijad.
Väiketöövahendid: GN-nõud, noad, ...
lõikelauad, mõõtevahendid, käsikärud (togid), praadimislabidad,
kaabitsad, segamis- ja vahustamisvahendid, sõelad, riivid, lihavasarad, ahju- ja küpsetusvormid, pannid, keedunõud, kulbid jt tõstevahendid, termomeetrid, kausid.
Serveerimisvahendid: taldrikud, klaasid, söögiriistad, serveerimisnõud ja -vahendid
Koristamisvahendid jm seadmed.

More
Hide
A.5 Personal qualities required for work: abilities and characteristics
Töö eeldab suhtlemisvalmidust ja –oskust, ausust, täpsust, kohusetunne.
Vajalik on hea füüsiline tervis ja vastupidavus ning pinge- ja stressitaluvus.
A.6 Professional preparation
Abikokaks saab õppida kutseõppeasutuses, täiskasvanute tööalase koolituse kursustel ja töökohal.
A.7 Most common occupational titles
Enamlevinud ametinimetus on abikokk.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Selle kutse taotlemisel on nõutav kõikide kompetentside (B.2.1 – B.2.6) tõendamine.
B.2 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.2.1 Töö planeerimine ja korraldamine 2

Tegevusnäitajad:
1) täidab enesekontrollitegevusi vastavalt koka korraldustele
2) valmistab ette oma töökoha ja hoiab selle korras
3) planeerib oma tööd tööpäeva lõikes vastavalt menüüle ja koka korraldustele
4) puhastab seadmeid ja töövahendeid ning hooldab neid vastavalt hooldusjuhendile igapäevaselt
5) teeb igapäevaseid puhastus- ja koristustöid tootmisruumides vastavalt puhastusplaanile ja koka korraldustele

Teadmised:
1) töökorralduse alused (köögis ja toitlustusteeninduses)
2) toiduhügieeni ja enesekontrolli nõuded
3) toidukaupade pakendid ja märgistused, realiseerimisajad erinevatele kaubagruppidele
4) abikoka töös vajalikud matemaatilised tehted
5) asjakohased seadusandlikud aktid
6) puhastusvahendid ja –keemia
7) köögiseadmed ja töövahendid

Hindamismeetod (id): Intervjuu/suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või kombineeritud meetod.
B.2.2 Kaupade haldamine 2

Tegevusnäitajad:
1) ladustab kauba vastavalt toiduhügieeni nõuetele ja koka korraldustele
2) abistab laoseisu inventeerimisel vastavalt koka korraldustele

Teadmised:
1) toidukaupade pakendid ja märgistused, realiseerimisajad erinevatele kaubagruppidele

Hindamismeetod (id): Intervjuu / suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või jälgimine töökohas või kombineeritud meetod.
B.2.3 Toidutoorme eeltöötlemine 2

Tegevusnäitajad:
1) kasutab toidutoorme külmal ja kuumal eeltöötlemisel asjakohaseid köögitöö tehnikaid, töövahendeid ja seadmeid
2) eeltöötleb aed- ja teraviljatooteid, piimasaaduseid
3) kasutab toidutoorme külmal eeltöötlemisel asjakohaseid külmtöötlemise tehnoloogilisi võtteid (sh sorteerimine, puhastamine, pesemine, koorimine, erinevad tükeldused, paneerimine, vormimine, vahustamine, marineerimine)
4) kasutab toidutoorme kuumal eeltöötlemisel asjakohaseid kuumtöötlemise tehnoloogilisi võtteid (sh keetmine ja selle eri viisid, hautamine, praadimine ja selle eri viisid, ja kombineeritud kuumtöötlemismeetodid (hautamine))
5) käitleb toidutooret säästlikult

Teadmised:
1) külmtöötlemismeetodid (sh sorteerimine, puhastamine, pesemine, koorimine, erinevad
tükeldused, paneerimine, vormimine, vahustamine, marineerimine)
2) kuumtöötlemismeetodid (sh keetmine ja selle eri viisid, hautamine, praadimine ja selle eri viisid,
ja kombineeritud kuumtöötlemismeetodid (hautamine))
3) toiduained (toidutoorme ja toidu sortiment, kvaliteet, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad)

Hindamismeetodid: Intervjuu/suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või jälgimine töökohas või kombineeritud meetod.
B.2.4 Toitude valmistamine 2

Tegevusnäitajad:
1) abistab kokka erinevate toitude ja jookide valmistamisel vastavalt koka korraldustele
2) ajastab toitude valmimise vastavalt koka korraldustele
3) järgib toidu valmistamisel toiduohutuse nõudeid
4) valmistab lihtsaid külmi eelroogi (nt võileivad, salatid) vastavalt juhendile või koka korraldustele
5) valmistab lihtsamaid suppe (nt köögiviljasupid) vastavalt koka korraldustele
6) valmistab aedvilja- ja pastalisandeid vastavalt juhendile või koka korraldustele
7) valmistab toite piimasaadustest ja munast vastavalt juhendile ja koka korraldustele

Teadmised:
1) toitumise alused
2) külmtöötlemismeetodid (sh sorteerimine, puhastamine, pesemine, koorimine, erinevad
tükeldused, paneerimine, vormimine, vahustamine, marineerimine)
3) kuumtöötlemismeetodid (sh keetmine ja selle eriviisid, hautamine, praadimine ja selle eri viisid, ja kombineeritud kuumtöötlemismeetodid (hautamine))
4) toiduained (toidutoorme ja toidu sortiment, kvaliteet, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad)

Hindamismeetod (id): Intervjuu/suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või jälgimine töökohas või kombineeritud meetod.
B.2.5 Teenindamine 2

Tegevusnäitajad:
1) alustab ja lõpetab kliendikontakti positiivselt, on teenindusvalmis ja suhtleb kliendiga
2) selgitab välja kliendi vajadused
3) kirjeldab menüüs olevaid toite ja jooke ning tutvustab neid klientidele
4) katab ja koristab laudu vastavalt koka korraldustele
5) serveerib toite vastavalt koka korraldustele
6) teenindab kliente iseteenindusliinis vastavalt koka korraldustele
7) vormistab toiduportsjonid ja vaagnad vastavalt juhendile või koka korraldustele
8) kogub ja edastab klientide tagasisidet vastavalt korraldustele

Teadmised:
1) klienditeeninduse alused
2) iseteeninduse korraldus ja tehnikad
3) portsjonite ja vaagnate vormistamise alused
4) toitude kaasapakkimise põhimõtted

Hindamismeetod (id): Intervjuu/suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või jälgimine töökohas või kombineeritud meetod.
Recurring competences
    Competence EstQF Level
B.2.6 Abikoka kutset läbivad kompetentsid 2

Tegevusnäitajad:
1) väärtustab oma kutseala ja arendab kutseoskusi
2) peab kinni tööde ajakavast, jälgides samal ajal toiduseadusest tulenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid
3) täidab lihtsaid ülesandeid etteantud juhendite järgi ja vastavalt koka korraldustele
4) kasutab ressursse keskkonda säästes
5) on valmis töötama meeskonnas
6) väljendab ennast eesti keeles arusaadavalt

Hindamismeetod (id): hinnatakse integreeritult kõigi teiste kutsestandardis toodud kompetentside hindamise käigus.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 14-01062011-4.1/1k
Field of occupational activity: Service
Occupational Qualification Council: Service
No. of decision of Occupational Qualification Council: 6
Date of decision of Occupational Qualification Council: 01.06.2011
EstQF level: 2
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 2
Field: SERVICES
Subfield: Catering and accommodation
Occupation: Cook
International Standard Classification of Occupations: 9 Elementary Occupations
94 Food Preparation Assistants
941 Food Preparation Assistants
9412 Kitchen Helpers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 10 Services
101 Personal services
1013 Hotel, restaurants and catering
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): I ACCOMMODATION AND FOOD SERVICE ACTIVITIES
56 Food and beverage service activities
Annexes
Annex 1 Tööosad ja tööülesanded
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Indrek Kivisalu Eesti Peakokkade Ühendus, Food Studio, peakokk
Inga Paenurm Eesti Peakokkade Ühendus, Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk
Ülle Parbo Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeksus
Mare Pihl Tallinna Teeninduskool, Eesti Mereakadeemia söökla juhataja
Sirje Rekkor Eesti Peakokkade Ühendus, Tallinna Ülikool
Donald Visnapuu ekspert
Rudolf Visnapuu Eesti Peakokkade Ühendus, Restoran Korsaar, peakokk
Angelica Udeküll Eesti Peakokkade Ühendus, Santa Maria AS, Food Service Eesti, menüüinsener

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils