431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013)
1/0
09.07.2015
Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
A Description of work
A.1 Description of work
Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud 3. taseme abikoka, 4. taseme koka ja 5. taseme meisterkoka kutsestandardid.
Abikokk käitleb toidutooret, abistab kokka toitude valmistamisel ja serveerimisel ning töötab koka juhendamisel.
Abikoka töö eeldab oskust käidelda toidutooret ja toitu säästl...ikult. Abikokk täidab enesekontrolli tegevusi. Töö iseloom eeldab oskust enda tööd korraldada ning aega planeerida. Vajalik on tahe ja oskus töötada meeskonnas ja juhendamisel. Abikokk peab oskama eeltöödelda toiduaineid, külmtöödelda köögivilju, valmistada vastavalt juhendile köögivilja-, teravilja- ja pastalisandeid ning -toite, teha koka juhendamisel abitöid toitude valmistamisel, teha puhastus- ja koristustöid. Abikokk peab tegutsema ja käituma eetiliselt, esteetiliselt ning muul sotsiaalselt heaks kiidetud viisil. MoreHide
A.2 Work units
A.2.1 Töö planeerimine ja korraldamine
A.2.2 Kaupade haldamine
A.2.3 Toidutoorme eeltöötlemine
A.2.4 Toitude valmistamine
A.2.5 Teenindamine ja müügitöö
A.3 Work environment and specific nature of work
Kutse eeldab valmisolekut töötada ka puhkepäevadel, riiklikel pühadel, õhtusel ja öisel ajal. Töö võib olla periooditi pingeline. Töö eeldab valmidust ja oskust suhelda inimestega.
A.4 Tools
Köögiseadmed: köögivilja töötlemise seadmed, lõikurid ja viilutajad, elektri- gaasi- ja induktsioonpliidid,
prae-ja küpsetusahjud, aurutamis- ja keetmisseadmed, väljastusseadmed, jahutus- ja külmutusseadmed, nõudepesumasinad, kaalud, kilepakendajad, vakumeerijad.
Väiketöövahendid: GN-nõud, noad, ...lõikelauad, mõõtevahendid, käsikärud (togid), praadimislabidad,
kaabitsad, segamis- ja vahustamisvahendid, sõelad, riivid, lihavasarad, ahju- ja küpsetusvormid, pannid, keedunõud, kulbid jt tõstevahendid, termomeetrid, kausid.
Serveerimisvahendid: taldrikud, klaasid, söögiriistad, serveerimisnõud ja -vahendid
Koristamisvahendid jm seadmed. MoreHide
A.5 Personal qualities required for work: abilities and characteristics
Töö eeldab suhtlemisvalmidust ja –oskust, ausust, täpsust, kohusetunne. Vajalik on hea füüsiline tervis ja vastupidavus ning pinge- ja stressitaluvus.
A.6 Professional preparation
Abikokaks saab õppida kutseõppeasutuses, täiskasvanute tööalase koolituse kursustel ja töökohal.
A.7 Most common occupational titles
Enamlevinud ametinimetus on abikokk.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements:
Selle kutse taotlemisel on nõutav kompetentside B.2.1 – B.2.5 ja B.2.6 (läbivad kompetentsid) tõendamine.
B.2 Competences
Mandatory competences
Competence
EstQF Level
B.2.1
Töö planeerimine ja korraldamine
3
View competence
Tegevusnäitajad:
1) täidab enesekontrollitegevusi vastavalt koka korraldustele
2) valmistab ette oma töökoha ja hoiab selle korras
3) planeerib oma tööd tööpäeva lõikes vastavalt menüüle ja koka korraldustele
4) puhastab seadmeid ja töövahendeid ning hooldab neid vastavalt hooldusjuhendile igapäevaselt
5) teeb igapäevaseid puhastus- ja koristustöid tootmisruumides vastavalt puhastusplaanile ja koka korraldustele
Teadmised:
1) töökorralduse alused (köögis ja toitlustusteeninduses)
2) toiduhügieeni ja enesekontrolli nõuded
3) toidukaupade pakendid ja märgistused, realiseerimisajad erinevatele kaubagruppidele
4) abikoka töös vajalikud matemaatilised tehted
5) asjakohased seadusandlikud aktid
6) puhastusvahendid ja –keemia
7) köögiseadmed ja töövahendid
Hindamismeetod (id): Intervjuu/suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või kombineeritud meetod.
B.2.2
Kaupade haldamine
3
View competence
Tegevusnäitajad:
1) ladustab kauba vastavalt toiduhügieeni nõuetele ja koka korraldustele
2) abistab laoseisu inventeerimisel vastavalt koka korraldustele
Teadmised:
1) toidukaupade pakendid ja märgistused, realiseerimisajad erinevatele kaubagruppidele
Hindamismeetod (id): Intervjuu / suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või jälgimine töökohas või kombineeritud meetod.
B.2.3
Toidutoorme eeltöötlemine
3
View competence
Tegevusnäitajad:
1) kasutab toidutoorme külmal ja kuumal eeltöötlemisel asjakohaseid köögitöö tehnikaid, töövahendeid ja seadmeid
2) eeltöötleb aed- ja teraviljatooteid, piimasaaduseid
3) kasutab toidutoorme külmal eeltöötlemisel asjakohaseid külmtöötlemise tehnoloogilisi võtteid (sh sorteerimine, puhastamine, pesemine, koorimine, erinevad tükeldused, paneerimine, vormimine, vahustamine, marineerimine)
4) kasutab toidutoorme kuumal eeltöötlemisel asjakohaseid kuumtöötlemise tehnoloogilisi võtteid (sh keetmine ja selle eri viisid, hautamine, praadimine ja selle eri viisid, ja kombineeritud kuumtöötlemismeetodid (hautamine))
5) käitleb toidutooret säästlikult
Teadmised:
1) külmtöötlemismeetodid (sh sorteerimine, puhastamine, pesemine, koorimine, erinevad
tükeldused, paneerimine, vormimine, vahustamine, marineerimine)
2) kuumtöötlemismeetodid (sh keetmine ja selle eri viisid, hautamine, praadimine ja selle eri viisid,
ja kombineeritud kuumtöötlemismeetodid (hautamine))
3) toiduained (toidutoorme ja toidu sortiment, kvaliteet, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad)
Hindamismeetodid: Intervjuu/suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või jälgimine töökohas või kombineeritud meetod.
B.2.4
Toitude valmistamine
3
View competence
Tegevusnäitajad:
1) abistab kokka erinevate toitude ja jookide valmistamisel vastavalt koka korraldustele
2) ajastab toitude valmimise vastavalt koka korraldustele
3) järgib toidu valmistamisel toiduohutuse nõudeid
4) valmistab lihtsaid külmi eelroogi (nt võileivad, salatid) vastavalt juhendile või koka korraldustele
5) valmistab lihtsamaid suppe (nt köögiviljasupid) vastavalt koka korraldustele
6) valmistab aedvilja- ja pastalisandeid vastavalt juhendile või koka korraldustele
7) valmistab toite piimasaadustest ja munast vastavalt juhendile ja koka korraldustele
Teadmised:
1) toitumise alused
2) külmtöötlemismeetodid (sh sorteerimine, puhastamine, pesemine, koorimine, erinevad
tükeldused, paneerimine, vormimine, vahustamine, marineerimine)
3) kuumtöötlemismeetodid (sh keetmine ja selle eriviisid, hautamine, praadimine ja selle eri viisid, ja kombineeritud kuumtöötlemismeetodid (hautamine))
4) toiduained (toidutoorme ja toidu sortiment, kvaliteet, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad)
Hindamismeetod (id): Intervjuu/suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või jälgimine töökohas või kombineeritud meetod.
B.2.5
Teenindamine ja müügitöö
3
View competence
Tegevusnäitajad:
1) alustab ja lõpetab kliendikontakti positiivselt, on teenindusvalmis ja suhtleb kliendiga;
2) selgitab välja kliendi vajadused;
3) kirjeldab menüüs olevaid toite ja jooke ning tutvustab neid klientidele;
4) katab ja koristab laudu vastavalt koka korraldustele;
5) serveerib toite vastavalt koka korraldustele;
6) teenindab kliente iseteenindusliinis vastavalt koka korraldustele;
7) vormistab toiduportsjonid ja vaagnad vastavalt juhendile või koka korraldustele;
8) kogub ja edastab klientide tagasisidet vastavalt korraldustele.
Teadmised:
1) klienditeeninduse alused;
2) iseteeninduse korraldus ja tehnikad;
3) portsjonite ja vaagnate vormistamise alused;
4) toitude kaasapakkimise põhimõtted.
Hindamismeetod (id): Intervjuu/suuline küsitlus või proovitöö või jälgimine praktilise töö käigus või jälgimine töökohas või kombineeritud meetod.
Recurring competences
Competence
EstQF Level
B.2.6
Abikokk, tase 3 kutset läbiv kompetents
3
View competence
Tegevusnäitajad:
1) väärtustab oma kutseala ja arendab kutseoskusi;
2) peab kinni tööde ajakavast, jälgides samal ajal toiduseadusest tulenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid;
3) täidab lihtsaid ülesandeid etteantud juhendite järgi ja vastavalt koka korraldustele;
4) kasutab ressursse keskkonda säästes;
5) on valmis töötama meeskonnas;
6) väljendab ennast eesti keeles arusaadavalt.
Hindamismeetod (id): hinnatakse integreeritult kõigi teiste kutsestandardis toodud kompetentside hindamise käigus.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register:
04-24052012-5.1/2k
Field of occupational activity:
Service
Occupational Qualification Council:
Service
No. of decision of Occupational Qualification Council:
8
Date of decision of Occupational Qualification Council:
24.05.2012
EstQF level:
3
Reference to European Qualifications Framework (EQF):