Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Cook, EstQF Level 3

General Data
Name in English: ET: Abikokk, tase 3
EN: Cook, EstQF Level 3
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 09.11.2022
Valid to: 08.11.2027
Occupational qualification standard version no.: 5
Versions:
Awarding Body:
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Kuressaare Ametikool Assistant chef 127377 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 12.01.2023 Avatud
2 Haapsalu Kutsehariduskeskus Cook 240582 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 30.05.2023 Avatud
3 Haapsalu Kutsehariduskeskus Cook 242904 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 19.06.2023 Avatud
4 Valgamaa Kutseõppekeskus Cook 128017 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 14.04.2023 Avatud
5 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus Cook 133577 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 11.04.2023 Avatud
6 Kehtna Kutsehariduskeskus Cook assistance 222665 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 03.05.2023 Avatud
7 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Cook assistance 128797 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Avatud
8 Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool Cook assistance 133217 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 09.05.2023 Avatud
9 Haapsalu Kutsehariduskeskus Cook assistant 189158 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 2/0 01.07.2023 Avatud
10 Haapsalu Kutsehariduskeskus Cook assistant 134754 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
11 Tallinna Teeninduskool Cook assistant 210238 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 21.01.2023 Avatud
12 Viljandi Kutseõppekeskus Cook assistant 128857 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Avatud
13 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Cook, level 3 134788 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.03.2023 Avatud
14 Järvamaa Kutsehariduskeskus Cook, level 3 243262 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 28.06.2023 Avatud
15 Järvamaa Kutsehariduskeskus Cook, level 3 137778 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
16 Rakvere Ametikool Cook, level 3 135397 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 07.03.2023 Avatud
17 Tartu Rakenduslik Kolledž Cook, level 3 163137 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 07.02.2023 Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Abikokk töötab meeskonnas juhendamisel. Abikokk käitleb toiduaineid, abistab kokka toitude valmistamisel ja serveerimisel. Abikokk teeb puhastus- ja koristustöid ja järgib ettevõtte enesekontrolliplaani.
Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud 2. taseme köögiabilise, 3. taseme abikoka, 4. ta...
seme koka ja 5. taseme vanemkoka kutsestandardid.
More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Toitude valmistamine
A.2.2 Kaupade käitlemine
A.2.3 Puhastamine ja koristamine
A.2.4 Teenindamine
A.3 Professional preparation
Abikokana töötavad inimesed, kes on läbinud kutseõppe tasemeõppe või täienduskoolituse või omandanud erialased oskused töökohal.
A.4 Most common occupational titles
Abikokk, koka abi.
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks puuduvad.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Kutse taotlemisel tuleb tõendada üldoskused ja kõik kompetentsid.
B.2 General skills of Cook, EstQF Level 3
Tegevusnäitajad:
1. peab kinni tööde ajakavast, planeerib oma tööd ja mõistab oma rolli meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
2. töötab tulemuslikult pingelises olukorras ja kontrollib oma emotsioone;
3. järgib õigusaktidest tulenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid, vastutab enda j...
a kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades;
4. järgib hügieeninõudeid, tagab toidu ohutuse ja kvaliteedi;
5. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.

More
Hide
B.3 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.3.1 Toitude valmistamine 3

Tegevusnäitajad:
1. valmistab ette ja hoiab korras oma töökoha, lähtudes tööülesannetest ja hügieeninõuetest;
2. kaalub toiduained lähtuvalt tehnoloogilisest kaardist; eeltöötleb aed- ja teraviljatooteid, seeni ja piimasaaduseid, kala, liha ja nendest valmistatud tooteid, kasutades asjakohaseid köögitöö tehnikaid, töövahendeid ja seadmeid;
3. valmistab võileibu, salateid ja külmi enamlevinud eelroogi vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
4. valmistab suppe vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
5. valmistab külmkastmeid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
6. valmistab toite munast vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
7. valmistab aedvilja- ja teraviljalisandeid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
8. valmistab lihtsamaid pearoogasid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
9. valmistab lihtsamaid magustoite vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
10. valmistab külmi jooke vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
11. vormistab toiduportsjonid ja vaagnad vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel.
B.3.2 Kaupade käitlemine 3

Tegevusnäitajad:
1. abistab kokka kauba vastu võtmisel ja ladustamisel;
2. käitleb pakendeid ja taarat vastavalt koka korraldusele;
3. abistab laoseisu inventeerimisel vastavalt koka korraldustele.
B.3.3 Puhastamine ja koristamine 3

Tegevusnäitajad:
1. puhastab seadmeid ja töövahendeid, lähtudes juhendist;
2. käitleb prügi, lähtudes juhendist;
3. peseb saali ja toiduvalmistamise nõusid, lähtudes juhendist;
4. puhastab juhendamisel köögi, saali ja muud ruumid, kasutades sobivaid puhastusvahendeid ja -tarvikuid.
B.3.4 Teenindamine 3

Tegevusnäitajad:
1. suhtleb klientidega, lähtudes klienditeeninduse heast tavast;
2. katab ja koristab juhendamisel laudu.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 04-05052022-2.2/5k
Field of occupational activity: Service
Occupational Qualification Council: Service
No. of decision of Occupational Qualification Council: 32
Date of decision of Occupational Qualification Council: 05.05.2022
EstQF level: 3
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 3
Field: SERVICES
Subfield: Catering and accommodation
Occupation: Cook
International Standard Classification of Occupations: 9 Elementary Occupations
94 Food Preparation Assistants
941 Food Preparation Assistants
9412 Kitchen Helpers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 10 Services
101 Personal services
1013 Hotel, restaurants and catering
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): I ACCOMMODATION AND FOOD SERVICE ACTIVITIES
56 Food and beverage service activities
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Juhan Heinsalu Restoran Mimosa
Indrek Kivisalu Food Studio
Taigo Lepik Eesti Peakokkade Ühendus
Anne Mäe Tallinna Teeninduskool
Inga Paenurm Markofka OÜ
Angelica Udeküll Restoran Wicca
Rene Uusmees Radisson Grupp

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils