Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Baker, level 5

Standard is not valid
General Data
Name in English: ET: Vanempagar, tase 5
EN: Baker, level 5
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 14.11.2019
Valid to: 28.10.2024
Occupational qualification standard version no.: 8
Versions:
Awarding Body: Andmed puuduvad
A Description of work
A.1 Description of work
Vanempagar, tase 5 on kogemusega spetsialist, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse lihtpagari ja/või valikpagaritooteid. Ta planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses, vajadusel arendab uusi pagaritooteid. Vanempagari tööülesanded on pagaritoodete valmistamine, arendamine, kü...lmutatud toodete valmistamine, toodete pakendamine ja ladustamine, juhtimine ja juhendamine. Ta hoiab ennast kursis valdkonna arengutega Eestis ja teistes riikides, täiendab oma kompetentsust
järjepidevalt. Vanempagar organiseerib enda ja töögrupi tööd ning töötab meeskonnas. Oma igapäevatöös võib pagar kokku puutuda allergeenidega. Toiduohutusnõuete täimiseks on pagari töös vajalik kanda eririietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada ka öisel ajal, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Tuleb töötada madalatel ja kõrgetel töökeskkonna temperatuuridel. Vanempagar kasutab oma töös kohaseid erialaseid töövahendeid, masinaid ja seadmeid ning koristusvahendeid ja -seadmeid.

More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Pagaritoodete valmistamine
A.2.2 Toodete arendamine
A.2.3 Toodete pakendamine ja ladustamine
A.2.4 Juhendamine ja juhtimine
Elective areas of work
A.2.5 Väikeettevõtte majandamine
A.3 Professional preparation
Tavaliselt on vanempagaril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus või on kutseoskused omandatud töökohal või täiendusõppes, lisaks on tal erialane töökogemus pagaritooteid valmistatavas ettevõttes.
A.4 Most common occupational titles
Pagar, vanempagar.
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid kutsealal töötamiseks puuduvad.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Kutse koosneb kohustuslikest kompetentsidest B.3.1- B.3.4. Lisaks on võimalik tõendada valitav kompetents B.3.5.
B.2 General skills of Baker, level 5
Tegevusnäitajad:
1. vastutab töökeskkonna korrasoleku eest, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, enesekontrolliplaani, sh puhastus- ja koristusplaani;
2. juhib meeskonna tööd, järgides tööohutusnõudeid;
3. klienditeenindus, positiivse kontakti loomine, konfliktide ennetamise oskus, taga...
siside andmine;
4. hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendis esitatud nõuetest;
5. osaleb meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
6. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes;
7. kasutab oma töös eesti keelt tasemel B2 ja võõrkeelt tasemel B1 (Lisa 1);
8. kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 2) tasemele "Iseseisev kasutaja ", „Sisuloome“ osaoskuses „algtasemel kasutaja“.

More
Hide
B.3 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.3.1 Pagaritoodete valmistamine 5

Tegevusnäitajad:
1. korraldab tooraine ja seadmete ettevalmistamise lähtudes toote valmistamise juhistest; valmistab ette toorained, lähtudes toote valmistamise juhistest ning seadistab vajalikud seadmed vastavalt kasutusjuhendile, arvestades valmistatavat toodet;
2. korraldab toodete valmistamise protsessi lähtudes tootmisplaanist;
valmistab viimistlusmaterjalid, lihtpagaritooted, täidised, valikpagaritooted (Lisa 3), lähtudes toote valmistamise juhistest ja arvestades tellimusi;
3. korraldab külmutatavate toodete valmistamise ja külmutamise protsessi, lähtudes tootmisplaanist;
juhendab külmutatud toodete sulatamist, kergitamist, küpsetamist;
valmistab ja külmutab külmutatavad tainad, pooltooted, eelküpsetatud tooted ja valmistooted, lähtudes tehnoloogilisest juhendist, arvestades külmutatavate toodete eripära.
B.3.2 Toodete arendamine 5

Tegevusnäitajad:
1. kavandab tooteid, arvestades klientide soove ja vajadusi(sh laktoosi- ja gluteenitalumatusega seotud vajadused) ning valdkonnas toimuvaid arenguid;
2. arendab tooteid, katsetades erinevaid tehnoloogilisi võimalusi, tooraineid ja pakkematerjale, arvestades toodete degusteerimisel saadud tagasisidet;
3. koostab degustatsioonil väljavalitud toodetele tehnoloogilised juhendid ja tooteinfo;
4. kujundab toodete hinnad, arvestades tooraine hinda ja ärimudelit.
B.3.3 Pagaritoodete pakendamine ja ladustamine 5

Tegevusnäitajad:
1. korraldab pakendamisprotsessi ja seadmete seadistamise vastavalt töökorraldusele;
2. korraldab ladustamist ja markeerimist, järgides enesekontrollisüsteemi (plaani).
B.3.4 Juhendamine ja juhtimine 5

Tegevusnäitajad:
1. määratleb töötajate vajaduse, lähtudes tootmise vajadustest ja ametijuhenditest; korraldab ettevõttes pagarite ja kondiitrite tööd (sh koostab töögraafiku), vajadusel korraldab töö ringi;
2. planeerib töötajate arendustegevused;
3. jälgib ja kontrollib töö kvaliteeti ning planeerib parendustegevused, lähtudes ettevõtte kvaliteedinõuetest;
4. koostab tehnoloogilised juhendid ja juhendab kaastöötajaid, andes nende töö kohta tagasisidet;
5. korraldab toodangu valmisoleku müügiks ning valmistab ette vajalikud dokumendid.
Optional Competences
    Competence EstQF Level
B.3.5 Väikeettevõtte majandamine 5

Tegevusnäitajad:
1. koostab äriplaani vastavalt algkapitali olemasolule ja võimalustele;
2. hindab tegutsemise eesmärgist lähtuvalt ettevõtluse võimalusi; valib talle sobiva ettevõtlusvormi;
3. korraldab oma tegevust, arvestades kutsealast teavet ja õigusakte ning lähtudes väikeettevõtluse põhitõdedest;
4. koostab enesekontrolliplaani, lähtudes ettevõtte tootmisruumidest, seadmetest, toodete spetsiifikast ning jälgides toiduohutusnõudeid;
5. kujundab hinnad, lähtudes tegevuskuludest ja turusituatsioonist; koostab eelarve, arvestades kulusid ja tulusid;
6. järgib eelarve täitmist; organiseerib vajalike töö- ja kulumaterjalide hankimise;
7. haldab kliendibaasi, järgides õigusakte;
8. planeerib turundustegevused;
9. optimeerib tööaja kulu, arvestades tootmises kasutatavaid tehnoloogiaid ja seadmeid.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 11-14112019-2.1.3/8k
Field of occupational activity: Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council: Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council: 14
Date of decision of Occupational Qualification Council: 14.11.2019
EstQF level: 5
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 5
Field: AGRICULTURE, FISHERY, FORESTRY AND FOOD INDUSTRY
Subfield: Food manufacturing and processing
Occupation: Baker
International Standard Classification of Occupations: 7 Craft and Related Trades Workers
75 Food Processing, Woodworking, Garment and Other Craft and Related Trades Workers
751 Food Processing and Related Trades Workers
7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 07 Engineering, manufacturing and construction
072 Manufacturing and processing
0721 Food processing
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): C MANUFACTURING
10 Manufacture of food products
Annexes
Annex 1 Keelte oskustasemete kirjeldused
Annex 2 Digipädevuste enesehindamise skaala
Annex 3 Pagaritoodete loetelu
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Viiu Magnus Eesti Pagarite Selts MTÜ
Eha Martma Eesti Leivaliit
Ülle Parbo SA Innove
Õie Pritson Mattias Café OÜ
Merle Truupõld Tartu Kutsehariduskeskus

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils