453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013)
0/6
21.02.2025
Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Vanempagar, tase 5 on kogemusega spetsialist, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse pagaritooteid. Ta planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses, vajadusel arendab uusi pagaritooteid. Vanempagari tööülesanded on pagaritoodete valmistamine, arendamine, juhtimine ja juhendamine.... Ta hoiab ennast kursis valdkonna arengutega Eestis ja teistes riikides, täiendab oma kompetentsust järjepidevalt. Ta organiseerib iseseisvalt oma tööd ning osaleb meeskonnatöös, juhendab pagareid vastavalt ettevõtte töökorraldusele, arvestades töö keerukust ja töötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib pagar kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab pagar kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Pagar kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Pagari kutsegrupis on lisaks 5. taseme pagarile veel järgmised kutsed:
- abipagar, tase 3, kes töötab pagari juhendamisel;
- pagar, tase 4, kes on oskustöötaja ning organiseerib iseseisvalt oma tööd. MoreHide
Üldjuhul on vanempagaril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus või on kutseoskused omandatud töökohal või täiendusõppes, lisaks on tal erialane töökogemus pagaritooteid valmistatavas ettevõttes.
A.4 Most common occupational titles
Pagar, vanempagar, meisterpagar
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Future Skills
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.
Tulevikus on oluline omada mitmekülgseid oskusi, mis hõlmavad nii traditsioonilisi pagarioskusi kui ka uute tehnoloogiate kasutamist ja jätkusuutliku tootmise põhimõtete järgimist, sh keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendit...e kasutuselevõtmist ning nende taaskasutust. MoreHide
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements:
Vanempagar, tase 5 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1– B.3.3 tõendamine.
Educational requirements:
Nõuded kutse taotlemisel
Töömaailma taotlejale
a) keskharidus
b) erialane töökogemus vähemalt 2 aastat, sealhulgas töötajate ja/või õpilaste juhendamise kogemus
c) 4. taseme pagari kutsetunnistus või pagari/pagar-kondiitri lõputunnistus
Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eriala tas...emeõppe õppekava läbimine
Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras. MoreHide
B.2 General skills of Baker, EstQF Level 5
Mõtlemisoskused
1. Planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (nt seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained) otstarbekalt ja keskkonda säästes.
2. Hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatud nõuetest.
Enesejuhtimisoskus...ed
3. Vastutab töökeskkonna korrasoleku eest, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, enesekontrolliplaani, sh puhastus- ja koristusplaani.
4. Juhib meeskonna tööd, järgides tööohutusnõudeid.
5. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
Lävimisoskused
6. Osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest.
7. Loob kliendiga/koostööpartneriga positiivse kontakti, väljendab end viisakalt ja arusaadavalt.
8. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B2 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel B1 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
9. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "iseseisev kasutaja ", „Sisuloome“ osaoskuses „algtasemel kasutaja“. MoreHide
B.3 Competences
Mandatory competences
Competence
EstQF Level
B.3.1
Pagaritoodete valmistamine
5
View competence
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab pagaritooteid (sh nisutaina, rukkitaina ja erinevatest jahudest pagaritooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.2
Pagaritoodete arendamine
5
View competence
Tegevusnäitajad
1. Kavandab pagaritooteid, arvestades klientide soove ja vajadusi (sh veganlus, laktoosi- ja gluteenitalumatus) ning valdkonnas toimuvaid arenguid.
2. Arendab pagaritooteid, katsetades erinevaid tehnoloogilisi võimalusi, tooraineid ja pakendeid, arvestades toodete degusteerimisel saadud tagasisidet ning järgides kestlikkuse põhimõtteid.
3. Koostab pagaritoodetele tehnoloogilised juhendid, kujundab pagaritoodete hinnad ja tooteinfo, kasutades digitaalseid lahendusi.
B.3.3
Juhendamine ja juhtimine
5
View competence
Tegevusnäitajad
1. Juhendab, lähtudes töö eesmärgist, juhendatava võimetest ja oskustest, pakkudes tuge tekkinud probleemide ja küsimuste lahendamisel.
2. Jälgib juhendatava töö kvaliteeti ja kehtestatud nõuetest kinnipidamist, analüüsib ja hindab koos juhendatavaga tema toimetulekut tööülesannetega.
3. Annab juhendatavale tagasisidet tema tegevuse kohta, märkab edusamme ja tunnustab.
4. Planeerib ning korraldab pagaritoodete valmistamist ratsionaalselt ja keskkonnasäästlikult.
5. Koostab enesekontrolliplaani, jälgib selle täitmist ning korraldab vastava dokumentatsiooni haldamist.
6. Korraldab seadmete hooldust, vastavalt kasutusjuhendile või hoolduslepingule ning määratleb seadmete, töövahendite ja materjalide vajaduse, lähtudes ettevõtte tootmisprotsessist.
7. Koostab hinnapakkumise, lähtudes kliendi tellimusest.
8. Vormistab toodangu väljastamiseks vajalikud müügi- ja/või saatedokumendid.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register:
11-29102024-2.3/9k
Field of occupational activity:
Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council:
Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council:
31
Date of decision of Occupational Qualification Council:
29.10.2024
EstQF level:
5
Reference to European Qualifications Framework (EQF):
International Standard Classification of Occupations:
7 Craft and Related Trades Workers75 Food Processing, Woodworking, Garment and Other Craft and Related Trades Workers751 Food Processing and Related Trades Workers7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013):
07 Engineering, manufacturing and construction072 Manufacturing and processing0721 Food processing
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE):