Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Pastry-cook, level 4

Standard is not valid
General Data
Name in English: ET: Kondiiter, tase 4
EN: Pastry-cook, level 4
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 14.11.2019
Valid to: 28.10.2024
Occupational qualification standard version no.: 8
Versions:
Awarding Body: Andmed puuduvad
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Technology of Bakery and Pastry-Cook 136377 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 28.04.2020 Avatud
2 Tallinna Teeninduskool Technology of Bakery and Pastry-Cook 139281 441 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (kutsekeskharidusõpe) (vv alates 01.09.2013) 3/0 22.01.2020 Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Kondiitri kutseala koosneb kahest kutsest: kondiiter, tase 4 ja vanemkondiiter, tase 5.
Kondiiter on oskustöötaja, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse valikpagari- ja/või kondiitritooteid. Kondiiter töötab iseseisvalt kõikides töölõikudes. Kondiitri tööülesanded on kondiitritoodete, kaunistus...
te ja külmutatud toodete valmistamine, toodete pakendamine ja ladustamine. Kondiitri töö on suures osas käsitöö, mis eeldab käte osavust, loovust ja ilumeelt. Ta organiseerib iseseisvalt oma tööd ning osaleb meeskonnatöös. Vajalik on pidev erialane enesetäiendamine. Juhendab vajadusel kaastöötajat vastavalt ettevõtte töökorraldusele ning arvestades töö keerukust ja kaastöötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib kondiiter kokku puutuda allergeenidega. Toiduohutusnõuete täimiseks on kondiitri töös vajalik kanda eririietust. Töö eripära nõuab valmisolekut töötada ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Tuleb töötada madalatel ja kõrgetel töökeskkonna temperatuuridel.
Kondiiter kasutab oma töös kohaseid töövahendeid, masinaid ja seadmeid ning koristusvahendeid ja seadmeid.

More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Kondiitritoodete valmistamine
A.2.2 Kaunistuste valmistamine
A.2.3 Külmutatud toodete valmistamine
A.2.4 Toodete pakendamine ja ladustamine
Elective areas of work
A.2.5 Teenindus- ja müügitöö
A.2.6 Väikeettevõtte majandamine
A.3 Professional preparation
Tavaliselt on 4. taseme kondiitril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus, võimalik on kutseoskused omandada ka töökohal või täiendusõppes.
A.4 Most common occupational titles
Kondiiter, kondiiter-maiustuste valmistaja.
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid kutsealal töötamiseks puuduvad.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Kutse koosneb kohustuslikest kompetentsidest B.3.1- B.3.4.
B.2 General skills of Pastry-cook, level 4
Tegevusnäitajad:
1. hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani;
2. töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid;
3. hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatud nõuetest;
4. ...
planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained jm)
5. osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
6. tunneb tootmisprotsessi tervikuna, mõistab oma rolli selles;
7. tunneb väikeettevõtluse põhimõtteid;
8. kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B1 (Lisa 1) ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel A2;
9. kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 2) tasemele "Algtasemel kasutaja".

More
Hide
B.3 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.3.1 Kondiitritoodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad:
1. arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele; valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest ja omadustest ning nende kvaliteedist;
2. valmistab ette seadmed (nt tainasegajad, tainarullimismasin, lõikurid, kerkekapid, ahjud; külmseadmed), arvestades tootmiseks vajalikke tingimusi ning seadme kasutusjuhendit;
3. valmistab mure-, keedu-, biskviit-, võibiskviit, besee- ja mandlitainad ja suhkrulise taina (lisatud pool- ja kondiitritoodete loetelu), lähtudes tehnoloogilisest juhendist ning valmistab täidised, želeed, kreemid, siirupid (Lisa 3), lähtudes tehnoloogilisest juhendist;
4. valmistab küpsiseid, keekse, kooke, torte, maiustusi (Lisa 3), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.2 Kaunistuste valmistamine 4

Tegevusnäitajad:
1. arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele; valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest ja omadustest ning nende kvaliteedist;
2. valmistab ette seadmed (nt tainarullimismasin, ahjud, külmseadmed, värviprits, tempereerija), arvestades tootmiseks vajalikke tingimusi ning seadme kasutusjuhendit;
3. valmistab kaunistused glasuuridest, šokolaadist, martsipanist, puuviljadest, dekoormassist, lähtudes tehnoloogilisest juhendist;
4. kaunistab kondiitritooted vastavalt tehnoloogilisele juhendile.
B.3.3 Külmutatud toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad:
1. arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele; valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest ja omadustest ning nende kvaliteedist ning arvestades külmutatavate toodete eripära;
2. valmistab ette seadmed, arvestades tootmiseks vajalikke tingimusi (sh temperatuur) ning seadme kasutusjuhendit;
3. valmistab külmutatavad kondiitritooted, lähtudes tehnoloogilisest juhendist ja arvestades külmutatavate toodete eripära;
4. külmutab tooted vastavalt tehnoloogilisele juhendile, kasutades sügavkülmseadmeid;
5. sulatab ja kaunistab külmutatud tooted vastavalt tootja juhendile.
B.3.4 Toodete pakendamine ja ladustamine 4

Tegevusnäitajad:
1. pakendab tooted, tuginedes teadmistele pakkemasinate tööpõhimõtetest, erinevatest pakkematerjalidest ning lähtudes töökorraldusest ja etteantud juhistest; külmutatud toodete puhul jälgib külmaahela katkematust pakendamise ajal;
2. markeerib ja ladustab tooted vastavalt toiduseadusele ja toiduhügieeni nõuetele, enesekontrolliplaanile; külmutatud toodete puhul jälgib külmaahela katkematust ladustamisel.
Optional Competences
    Competence EstQF Level
B.3.5 Teenindus- ja müügitöö 4

Tegevusnäitajad:
1. loob kliendiga positiivse kontakti, selgitab välja kliendi soovid ja vajadused;
2. tutvustab sortimendis olevaid tooteid, lähtudes toote koostisest ning tuues välja allergeenid; pakub tooteid degustatsiooniks;
3. lahendab iseseisvalt kliendi teenindusega seotud probleeme oma vastutusala piires;
4. müüb tooteid, arveldades kliendiga, kasutades erinevaid maksevahendeid ja -liike (sularaha, maksekaardid, arved); edastab nõuetele vastava ja tõese teabe müüdava kauba kohta;
5. teeb lisamüüki, kasutades erinevaid müügitehnikaid;
6. kogub klientidelt tagasisidet toodete kohta kogu teenindusprotsessi vältel ja edastab tagasisidet vastavalt töökorraldusele;
7. lõpetab teenindus- ja müügisituatsiooni positiivselt.
B.3.6 Väikeettevõtte majandamine 5

Tegevusnäitajad:
1. koostab äriplaani vastavalt algkapitali olemasolule ja võimalustele;
2. hindab tegutsemise eesmärgist lähtuvalt ettevõtluse võimalusi; valib talle sobiva ettevõtlusvormi;
3. korraldab oma tegevust, arvestades kutsealast teavet ja õigusakte ning lähtudes väikeettevõtluse põhitõdedest;
4. koostab enesekontrolliplaani, lähtudes ettevõtte tootmisruumidest, seadmetest, toodete spetsiifikast ning jälgides toiduohutusnõudeid;
5. kujundab hinnad, lähtudes tegevuskuludest ja turusituatsioonist; koostab eelarve, arvestades kulusid ja tulusid;
6. järgib eelarve täitmist; organiseerib vajalike töö- ja kulumaterjalide hankimise;
7. haldab kliendibaasi, järgides õigusakte;
8. planeerib turundustegevused;
9. optimeerib tööaja kulu, arvestades tootmises kasutatavaid tehnoloogiaid ja seadmeid.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 11-14112019-2.2.1/8k
Field of occupational activity: Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council: Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council: 14
Date of decision of Occupational Qualification Council: 14.11.2019
EstQF level: 4
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 4
Field: AGRICULTURE, FISHERY, FORESTRY AND FOOD INDUSTRY
Subfield: Food manufacturing and processing
Occupation: Pastry-cook
International Standard Classification of Occupations: 7 Craft and Related Trades Workers
75 Food Processing, Woodworking, Garment and Other Craft and Related Trades Workers
751 Food Processing and Related Trades Workers
7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 07 Engineering, manufacturing and construction
072 Manufacturing and processing
0721 Food processing
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): C MANUFACTURING
10 Manufacture of food products
Annexes
Annex 1 Keelte oskustasemete kirjeldused
Annex 2 Digipädevuste enesehindamise skaala
Annex 3 Kondiitritoodete loetelu
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Viiu Magnus Eesti Pagarite Selts MTÜ
Eha Martma Eesti Leivaliit
Ülle Parbo SA Innove
Õie Pritson Mattias Café OÜ
Merle Truupõld Tartu Kutsehariduskeskus

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils