Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Senior Chef, EstQF Level 5

General Data
Name in English: ET: Vanemkokk, tase 5
EN: Senior Chef, EstQF Level 5
Specialisations:
  • Restaurant Chef, EQF Level 5
  • Suurköögikokk
Partial occupational qualifications:
Valid from: 09.11.2022
Valid to: 08.11.2027
Occupational qualification standard version no.: 8
Versions:
Awarding Body:
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Kehtna Kutsehariduskeskus Catering Management 134810 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Avatud
2 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus Catering management 128277 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Avatud
3 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Catering service management 219342 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Avatud
4 Tartu Rakenduslik Kolledž Catering service management 143557 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Avatud
5 Haapsalu Kutsehariduskeskus Master Chef 202777 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.07.2023 Avatud
6 Kehtna Kutsehariduskeskus Senior Chef 244622 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 19.06.2023 Avatud
7 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Senior Chef 245302 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 01.03.2024 Avatud
8 Valgamaa Kutseõppekeskus Senior Chef 232422 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 18.04.2023 Avatud
9 Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskus Senior Chef 244263 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 26.06.2023 Avatud
10 Tartu Rakenduslik Kolledž Senior Chef, EstQF Level 5 240322 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 23.03.2023 Avatud
A Description of work
A.1 Description of work
Vanemkokk juhib tootmisprotsessi toitlustusteenust pakkuvas ettevõttes. Ta planeerib, korraldab köögitööd, koostab menüüsid ja arendab tooteid. Vanemkokk juhib ja juhendab meeskonda ning annab edasi kutsealaseid oskusi. Vanemkokk juhindub oma tegevuses ettevõtte kasumlikkusest, vastutab teiste töö k...orraldamise ja kvaliteetse töötulemuse eest. Vanemkokk valmistab toite, kasutades nii tavapäraseid, uuenduslikke kui keerukaid tehnoloogiaid vastavalt klientide vajadustele ja soovidele. Vanemkokk võtab kasutusele keskkonnasõbralikke materjale ja tehnoloogiaid, järgides keskkonnasäästlikku ja rohelist mõtteviisi.

Vanemkokk spetsialiseerub suurköögi- või restoranitööle.
Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud 2. taseme köögiabilise, 3. taseme abikoka, 4. taseme koka ja 5. taseme vanemkoka kutsestandardid.

More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Toidutoodete ja toitlustusteenuse disainimine
A.2.2 Kaupade käitlemine
A.2.3 Puhastamine ja koristamine
A.2.4 Köögitöö juhtimine
A.2.5 Teenindamine
A.2.6 Juhendamine
Specialised areas of work
A.2.7 Toidu valmistamine restoranis
A.2.8 Toidu valmistamine suurköögis
A.3 Professional preparation
Vanemkokana töötavad inimesed, kellel on vähemalt keskharidus ning kes on läbinud kutseõppe tasemeõppe või omandanud erialased oskused töökohal. Vanemkokk omab erialast töökogemust, sh meeskonna juhtimise kogemust.
A.4 Most common occupational titles
Peakokk, vanemkokk, köögi vahetusevanem.
A.5 Regulations governing profession
Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks puuduvad.
A.6 Future Skills
Loovus, disainmõtlemine ja kohanemisvõime, probleemilahendamise oskus, analüüsioskus, võõrkeele oskus, multikultuursus, terviseteadlikkus, keskkonnasäästlikkus, tööjõu efektiivsuse tõstmine.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Kutse taotlemisel tuleb tõendada üldoskused ja kõik kohustuslikud kompetentsid. Lisaks tuleb tõendada vähemalt üks spetsialiseerumisega seotud kompetents B.3.7 või B.3.8.
B.2 General skills of Senior Chef, EstQF Level 5
Tegevusnäitajad:
1. peab kinni tööde ajakavast, planeerib oma tööd ja mõistab oma rolli meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
2. on ettevõtlik, kohaneb oma töös muutuvate oludega, töötab tulemuslikult pingelises olukorras ja kontrollib oma emotsioone;
3. järgib õigusaktidest tu...
lenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid, vastutab enda ja kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades;
4. järgib töösuhteid reguleerivaid õigusakte;
5. järgib hügieeninõudeid, tagab toidu ohutuse ja kvaliteedi;
6. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes;
7. valdab eesti keelt tasemel B2 ja ühte võõrkeelt tasemel B1 (lisa 1);
8. kasutab digiseadmeid vastavalt digipädevuste enesehindamise skaala iseseisva kasutaja tasemele, v.a sisuloome osaoskust vastavalt algtasemel kasutaja tasemele (lisa 2); kasutab erialast tarkvara (nt menüüde koostamisel, kaloraaži arvutamisel, laoseisu arvestamisel, kassasüsteemide ja veebipõhiste kommunikatsioonikeskkondade kasutamisel), kasutab e-teenuseid.

More
Hide
B.3 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.3.1 Toidutoodete ja toitlustusteenuse disainimine 5

Tegevusnäitajad:
1. disainib toitlustusteenuse, kaasates meeskonda ja lähtudes ettevõtte eripärast ning sihtrühmast;
2. kavandab ja koostab ettevõtte tootepakkumisi, lähtudes ettevõtte äriideest, klientide soovidest, valdkonna suundumustest, uutest toodetest, tehnoloogiatest ja hooajalisusest;
3. koostab erinevat tüüpi menüüd vastavalt õigusaktidele, ettevõtte eripärale (nt erinevad rahvusköögid, tänavatoit, kohvik, kalarestoran) ja sihtrühmale (nt lasteaialastele, koolilastele, vanuritele);
4. töötab välja tehnoloogilisi kaarte;
5. arvutab toitude toitainelise koostise ja toiteväärtuse, lähtudes retseptist ja kasutades toitude keemilise koostise andmebaase, annab sellele hinnangu, arvestades õigusaktide nõudeid ja riiklikult heakskiidetud toitumise ja toidusoovitusi;
6. koostab tooraine- ja hinnakalkulatsioonid, sh kasutades vastavat tarkvara, arvutab tooraine vajaduse; arvutab toidu müügihinna, arvestades ettevõtte müügikatet;
7. arendab toidutooteid, kasutades erinevaid tehnoloogiaid ja töövahendeid, lähtudes ettevõtte eripärast, kulutõhususest, klientide soovidest ja vajadustest, sh tervisest tulenevatest vajadustest (nt laktoosi- ja gluteenitalumatus, toiduallergiad).
B.3.2 Kaupade käitlemine 5

Tegevusnäitajad:
1. võtab vastu ja ladustab kauba vastavalt toiduhügieeni nõuetele; kontrollib kauba koguse ja kvaliteedi vastavust dokumentatsioonile;
2. sisestab kauba ja taara dokumentatsiooni andmebaasi;
3. kontrollib igapäevaselt kauba kvaliteeti ja jälgib realiseerimisaegu;
4. hindab igapäevast kaubakogust, planeerib ja tellib tööks vajaliku optimaalse varu vastavalt kaubavoogude liikumiskiirusele konkreetses ettevõttes ja eri kaupade tarnesagedusele;
5. käitleb pakendeid ja taarat vastavalt õigusaktidele;
6. inventeerib laoseisu vastavalt ettevõttes kehtestatud sisekorraeeskirjale; analüüsib inventuuri tulemusi.
B.3.3 Puhastamine ja koristamine 4

Tegevusnäitajad:
1. planeerib köögi puhastus- ja koristustöid vastavalt puhastusplaanile;
2. puhastab köögiseadmeid ja töövahendeid, lähtudes juhendist;
3. käitleb prügi, lähtudes juhendist;
4. peseb saali ja toiduvalmistamise nõusid, lähtudes juhendist;
5. puhastab köögi, saali ja muud ruumid, kasutades sobivaid puhastusvahendeid ja -tarvikuid; valmistab puhastusvahendi lahuse, lähtudes juhendist.
B.3.4 Köögitöö juhtimine 5

Tegevusnäitajad:
1. määratleb köögipersonali vajaduse ja värbab köögipersonali, lähtudes tootmise vajadustest;
2. planeerib köögimeeskonna tööjaotuse lähtuvalt ettevõtte eripärast; planeerib köögimeeskonna tööaega, korraldab köögi- ja teenindustööd ratsionaalselt, vastavalt ettevõtte töökoormusele;
3. koordineerib erinevate struktuuriüksuste koostööd, lähtudes ettevõtte töökorraldusest;
4. jagab köögimeeskonnale tööülesannete täitmiseks vajalikku informatsiooni ja annab köögimeeskonnale tagasisidet, lähtudes töötulemustest;
5. jälgib ja kontrollib töö kvaliteeti ning planeerib parendustegevused, lähtudes ettevõtte kvaliteedinõuetest;
6. planeerib köögipersonali arendustegevused, lähtudes töötulemustest ja arenguvajadustest;
7. koostab enesekontrolliplaani, jälgib selle täitmist ning korraldab vastava dokumentatsiooni haldamist;
8. korraldab köögiseadmete ja töövahendite hooldamist, vastavalt kasutusjuhendile või hoolduslepingule;
9. määratleb köögiseadmete, töövahendite ja materjalide vajaduse ja teeb ettepanekuid köögiseadmete uuendamiseks, lähtudes ettevõtte tootmisprotsessist;
10. jälgib toorainete hinnamuutusi ja teeb ettepanekuid müügihinna kujundamiseks, analüüsib ettevõtte kulutõhusust;
11. koostab hinnapakkumise ja arve, lähtudes kliendi tellimusest;
12. koostab aruanded, lähtudes ettevõtte töökorraldusest.
B.3.5 Teenindamine 4

Tegevusnäitajad:
1. suhtleb klientidega, lähtudes klienditeeninduse heast tavast;
2. selgitab välja kliendi toidusoovid ja vajadused, sh eritoitumisega seotud vajadused, tutvustades menüüs olevaid toite ja jooke;
3. katab ja teenindab erineva teenindustüübiga laudu, kasutades enamkasutatavaid teenindusviise ja –tehnikaid;
4. kogub klientidelt tagasisidet toidu ja teeninduse kohta ja edastab tagasisidet meeskonnale; lahendab iseseisvalt kliendi teenusega seotud probleeme oma vastutusala piires.
B.3.6 Juhendamine 5

Tegevusnäitajad:
1. korraldab juhendamise, sh koostab tegevuskava, lähtudes töö eesmärgist, juhendatava võimetest ja olemasolevatest oskustest;
2. juhendab ja nõustab kolleege, pakub tuge tekkinud probleemide ja küsimuste lahendamisel;
3. jälgib juhendatava töö kvaliteeti ja kehtestatud nõuetest kinnipidamist, analüüsib ja hindab koos juhendatavaga tema toimetulekut tööülesannetega ja suhtumist töösse;
4. annab juhendatavale selgesõnaliselt ja õigeaegselt tagasisidet tema tegevuse kohta, märkab edusamme ja tunnustab.
Competences related to specialisations
Restaurant Chef, EQF Level 5
    Competence EstQF Level
B.3.7 Toidu valmistamine restoranis 5

Tegevusnäitajad:
1. valmistab ette oma töökoha, lähtudes tööülesannetest; hoiab oma töökoha korras, lähtudes hügieeninõuetest;
2. kaalub toiduained lähtuvalt tehnoloogilisest kaardist; eeltöötleb aed- ja teraviljatooteid, seeni ja piimasaaduseid, kala, liha ja nendest valmistatud tooteid, kasutades asjakohaseid köögitöö tehnikaid, töövahendeid ja seadmeid;
3. valmistab eel- pea- ja järelroogi ning küpsetisi vastavalt tehnoloogilisele kaardile, kasutades muuhulgas keerukamat töötlemist nõudvaid toiduaineid (nt part, vutt, ulukid, koorikloomad ja mereannid, vähemkasutatud subproduktid, seened, vetikad), erilisi tehnoloogiaid (nt suitsutamine, vinnutamine, fermenteerimine, dehüdreerimine, sous-vide, aereerimine) ja arvestades eritoitumisega seotud nõudeid.
 
Suurköögikokk
    Competence EstQF Level
B.3.8 Toidu valmistamine suurköögis 5

Tegevusnäitajad:
1. valmistab ette oma töökoha, lähtudes tööülesannetest; hoiab oma töökoha korras, lähtudes hügieeninõuetest;
2. kaalub toiduained lähtuvalt tehnoloogilisest kaardist; eeltöötleb aed- ja teraviljatooteid, seeni ja piimasaaduseid, kala, liha ja nendest valmistatud tooteid, kasutades asjakohaseid köögitöö tehnikaid, töövahendeid ja seadmeid;
3. valmistab suures koguses eel-, pea- ja järelroogi ning küpsetisi vastavalt tehnoloogilisele kaardile, kasutades suurköögile kohandatud tehnoloogiaid (sh madalal temperatuuril küpsetamine, suitsutamine) ja seadmeid ning arvestades eritoitumisega seotud nõudeid.

C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 04-05052022-2.4/8k
Field of occupational activity: Service
Occupational Qualification Council: Service
No. of decision of Occupational Qualification Council: 32
Date of decision of Occupational Qualification Council: 05.05.2022
EstQF level: 5
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 5
Field: SERVICES
Subfield: Catering and accommodation
Occupation: Cook
International Standard Classification of Occupations: 3 Technicians and Associate Professionals
34 Legal, Social, Cultural and Related Associate Professionals
343 Artistic, Cultural and Culinary Associate Professionals
3434 Chefs
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 10 Services
101 Personal services
1013 Hotel, restaurants and catering
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): I ACCOMMODATION AND FOOD SERVICE ACTIVITIES
56 Food and beverage service activities
Annexes
Annex 1 Language skills level descriptions
Annex 2 Scale of self-assessment in digital competence
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Juhan Heinsalu Restoran Mimosa
Indrek Kivisalu Food Studio
Taigo Lepik Eesti Peakokkade Ühendus
Anne Mäe Tallinna Teeninduskool
Inga Paenurm Markofka OÜ
Angelica Udeküll Restoran Wicca
Rene Uusmees Radisson Grupp

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils