Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
Nimetus:
ET: Pagar, tase 4EN: Baker, EstQF Level 4
Spetsialiseerumised:
Osakutsed:
Kehtib alates:
29.10.2024
Kehtib kuni:
28.10.2029
Kutsestandardi versiooni number:
9
Muudatused võrreldes eelmise versiooniga:
1. Kutsestandardit muudeti vastavalt uuendatud põhimõtetele:
- üldoskused struktureeriti vastavalt oskuste registri klassifikaatorile
- lisandusid tulevikuoskused
- kvalifikatsiooninõuded lisati kutsestandardisse kutse struktuuri alla B-ossa
2. Muudeti kutsestandardi kohustuslike kompetentside kirjeldamise põhimõtet st kohustuslikud kompetentsid kirjeldati lahti toorainepõhiselt (nisutainas, rukkitainas, erinevad jahud).
3. Valitavaid kompetentse enam ei ole, nende järele puudus vajadus.
442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013)
1/0
19.03.2020
Avatud
A Kutsekirjeldus
A.1 Töö kirjeldus
Pagar, tase 4 on oskustöötaja, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse pagaritooteid. Pagari töö eelduseks on soov valmistada kvaliteetseid pagaritooteid. Pagari tööks on pagaritoodete valmistamine, sh viimistlemine, külmutamine, pakendamine ja ladustamine. Ta organiseerib iseseisvalt oma tööd ning... osaleb meeskonnatöös, juhendab vajadusel abipagarit vastavalt ettevõtte töökorraldusele, arvestades töö keerukust ja kaastöötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib pagar kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab pagar kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Pagar kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Pagari kutsegrupis on lisaks 4. taseme pagarile veel järgmised kutsed:
- abipagar, tase 3, kes töötab pagari juhendamisel;
- vanempagar, tase 5, kes on kogemustega spetsialist, planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses. Loe edasiPeida
Üldjuhul on 4. taseme pagaril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus. Võimalik on kutseoskused omandada ka töökohal või täiendusõppes.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Pagar
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Tulevikuoskused
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.
Tulevikus on oluline omada mitmekülgseid oskusi, mis hõlmavad nii traditsioonilisi pagarioskusi kui ka uute tehnoloogiate kasutamist ja jätkusuutliku tootmise põhimõtete järgimist, sh keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendit...e kasutuselevõtmist ning nende taaskasutust. Loe edasiPeida
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid:
Pagar, tase 4 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1– B.3.3 tõendamine.
Kvalifikatsiooninõuded haridusele ja töökogemusele:
Nõuded kutse taotlemisel
Töömaailma taotlejale
Põhiharidus
Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eriala tasemeõppe õppekava läbimine
Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.
B.2 Pagar, tase 4 üldoskused
Mõtlemisoskused
1. Planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (nt seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained) otstarbekalt ja keskkonda säästes.
2. Hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatud nõuetest.
3. Tunneb tootmisp...rotsessi tervikuna, mõistab oma rolli selles.
Enesejuhtimisoskused
4. Hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani.
5. Töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid.
6. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
Lävimisoskused
7. Osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest.
8. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B1 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel A2 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
9. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "algtasemel kasutaja ". Loe edasiPeida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
Nimetus
EKR tase
B.3.1
Nisutainatoodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab rukkitainatooteid (sh pärmiga, juuretise/keeduga tooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.2
Rukkitainatoodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab rukkitainatooteid (sh pärmiga, juuretise/keeduga tooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.3
Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab erinevatest jahudest pagaritooteid (sh gluteenivabad), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
7 Oskus- ja käsitöölised75 Toiduaine-, puidu- ning rõivatööstuse jms oskus- ja käsitöölised751 Toiduainetööstuse jms töölised7512 Pagarid, kondiitrid ja maiustustevalmistajad
ISCED klassifikaator:
07 Tehnika, tootmine ja ehitus072 Tootmine ja töötlemine0721 Toiduainete töötlemine