Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
Nimetus:
ET: Abipagar, tase 3EN: Assistant Baker, level 3
Spetsialiseerumised:
Osakutsed:
Kehtib alates:
14.11.2019
Kehtib kuni:
13.11.2024
Kutsestandardi versiooni number:
9
Muudatused võrreldes eelmise versiooniga:
Tööosad on ümber struktureeritud. Erinevalt varasemast ei ole eraldi valitavat kompetentsi „Masinate ja seadmete kasutamine“, seadmete kasutamise oskus on kirjeldatud kohustuslikes kompetentsides.
431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013)
1/0
06.08.2020
Avatud
A Kutsekirjeldus
A.1 Töö kirjeldus
Abipagar, tase 3 töötab pagari juhendamisel ettevõttes, kus valmistatakse lihtpagari- ja/või valikpagaritooteid. Tema põhilisteks tööülesanneteks on liht- ja valikpagaritoodete valmistamine, viimistlemine ja pakendamine. Abipagar osaleb meeskonnatöös.
Oma igapäevatöös võib abipagar kokku puutuda ...allergeenidega. Toiduohutusnõuete täimiseks on abipagari töös vajalik kanda eririietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel.
Abipagar kasutab oma töös kohaseid erialaseid töövahendeid, masinaid ja seadmeid ning koristusvahendeid ja -seadmeid. Loe edasiPeida
Tavaliselt on abipagari kutseoskused omandatud töökohal või kutse- või täiendusõppes.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Pagar, abipagar.
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid kutsealal töötamiseks puuduvad.
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid:
Kutse koosneb abipagari üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest B.3.1 - B.3.4.
B.2 Abipagar, tase 3 üldoskused
Tegevusnäitajad:
1. hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani;
2. töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid;
3. osaleb meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
4. kasutab ressursse otstarbekalt ja kesk...konda säästes;
5. kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel A2 (Lisa 1 Keelte oskustasemete kirjeldused);
6. kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 2) tasemele "Algtasemel kasutaja ". Loe edasiPeida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
Nimetus
EKR tase
B.3.1
Pagaritoodete viimistlemine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. valmistab juhendamisel ette tooraineid, kasutades vajalikke seadmeid;
2. viimistleb juhendamisel tooted, kasutades puisteid, želeesid, glasuure, määrdeid ja kaunistustainaid ning lähtudes toote valmistamise juhistest.
B.3.2
Lihtpagaritoodete valmistamine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. valmistab juhendamisel ette tooraineid, kasutades vajalikke seadmeid;
2. vormib juhendamisel lihtpagaritooteid: leivad, saiad, sepikud, kuklid.
B.3.3
Valikpagaritoodete valmistamine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. valmistab juhendamisel ette tooraineid, kasutades vajalikke seadmeid;
2. valmistab juhendamisel soolased ja magusad täidised, lähtudes tehnoloogilisest juhendist;
3. vormib juhendamisel valikpagaritooted: pirukad ja väikesaiad.
B.3.4
Pagaritoodete pakendamine ja ladustamine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. pakendab tooted, sh külmutatud tooted, lähtudes töökorraldusest ja etteantud juhistest;
2. markeerib ja ladustab juhendamisel tooted, sh külmutatud tooted.
7 Oskus- ja käsitöölised75 Toiduaine-, puidu- ning rõivatööstuse jms oskus- ja käsitöölised751 Toiduainetööstuse jms töölised7512 Pagarid, kondiitrid ja maiustustevalmistajad
ISCED klassifikaator:
07 Tehnika, tootmine ja ehitus072 Tootmine ja töötlemine0721 Toiduainete töötlemine