Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
1. Kutsestandardit muudeti vastavalt uuendatud põhimõtetele:
- üldoskused struktureeriti vastavalt oskuste registri klassifikaatorile
- lisandusid tulevikuoskused
- kvalifikatsiooninõuded lisati kutsestandardisse kutse struktuuri alla B-ossa
2. Muudeti kutsestandardi kohustuslike kompetentside kirjeldamise põhimõtet st kohustuslikud kompetentsid kirjeldati lahti toorainepõhiselt (nisutainas, rukkitainas, erinevad jahud).
3. Valitavaid kompetentse enam ei ole, nende järele puudus vajadus.
431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013)
1/0
06.08.2020
Avatud
A Kutsekirjeldus
A.1 Töö kirjeldus
Abipagar, tase 3 töötab pagari juhendamisel ettevõttes, kus valmistatakse pagaritooteid.
Abipagari tööülesanded on juhendamisel pagaritoodete valmistamine, sh viimistlemine, külmutamine, pakendamine ja ladustamine. Abipagar osaleb meeskonnatöös, vastutab enda tööülesannete täitmise eest.
Oma igap...äevatöös võib pagar kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab pagar kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Pagar kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Pagari kutsegrupis on lisaks 3. taseme abipagarile veel järgmised kutsed:
- pagar, tase 4, kes on oskustöötaja ning organiseerib iseseisvalt oma tööd;
- vanempagar, tase 5, kes on kogemustega spetsialist, planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses. Loe edasiPeida
A.2 Tööosad
Kohustuslikud tööosad
A.2.1. Nisutainatoodete valmistamine juhendamisel
A.2.2. Rukkitainatoodete valmistamine juhendamisel
A.2.3. Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine juhendamisel
A.3 Kutsealane ettevalmistus
Üldjuhul on abipagari kutseoskused omandatud töökohal või kutse- või täiendusõppes.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Pagar, abipagar
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Tulevikuoskused
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.
Tulevikus on oluline omada mitmekülgseid oskusi, mis hõlmavad nii traditsioonilisi pagarioskusi kui ka uute tehnoloogiate kasutamist ja jätkusuutliku tootmise põhimõtete järgimist, sh keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendit...e kasutuselevõtmist ning nende taaskasutust. Loe edasiPeida
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid:
Abipagar, tase 3 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1–B.3.3 tõendamine.
Kvalifikatsiooninõuded haridusele ja töökogemusele:
Nõuded kutse taotlemisel
Töömaailma taotlejale
Nõuded puuduvad
Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eriala tasemeõppe õppekava läbimine
Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.
B.2 Abipagar, tase 3 üldoskused
Enesejuhtimisoskused
1. Hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani.
2. Töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid.
3. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
Lävimisoskused
4. Osaleb meeskonnatöös, vastutab ...võetud kohustuste täitmise eest.
5. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel A2 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
6. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "algtasemel kasutaja ". Loe edasiPeida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
Nimetus
EKR tase
B.3.1
Nisutainatoodete valmistamine juhendamisel
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Valmistab juhendamisel ette tooraineid.
2. Valib juhendamisel tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab juhendamisel nisutainatooteid (sh pärmita, pärmiga, juuretisega tooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Pakendab juhendamisel valmistooted.
B.3.2
Rukkitainatoodete valmistamine juhendamisel
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Valmistab juhendamisel ette tooraineid.
2. Valib juhendamisel tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab juhendamisel rukkitainatooteid (sh pärmiga, juuretise/keeduga tooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Pakendab juhendamisel valmistooted.
B.3.3
Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine juhendamisel
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Valmistab juhendamisel ette tooraineid.
2. Valib juhendamisel tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab juhendamisel erinevatest jahudest pagaritooteid (sh gluteenivabad), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Pakendab juhendamisel valmistooted.
7 Oskus- ja käsitöölised75 Toiduaine-, puidu- ning rõivatööstuse jms oskus- ja käsitöölised751 Toiduainetööstuse jms töölised7512 Pagarid, kondiitrid ja maiustustevalmistajad
ISCED klassifikaator:
07 Tehnika, tootmine ja ehitus072 Tootmine ja töötlemine0721 Toiduainete töötlemine