Kutseregister Kutseregister
Teksti suurus
Reavahe suurus
Kontrastsus
Tühista
Taasta vaikimisi seaded
Kutsestandardid: Abipagar, tase 3
Tagasi: Kutsestandardid |

Üldandmed
Kasutusala: Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
Nimetus: ET: Abipagar, tase 3
EN: Assistant Baker, EstQF Level 3
Spetsialiseerumised:
Osakutsed:
Kehtib alates: 29.10.2024
Kehtib kuni: 28.10.2029
Kutsestandardi versiooni number: 10
Muudatused võrreldes eelmise versiooniga:
1. Kutsestandardit muudeti vastavalt uuendatud põhimõtetele:
- üldoskused struktureeriti vastavalt oskuste registri klassifikaatorile
- lisandusid tulevikuoskused
- kvalifikatsiooninõuded lisati kutsestandardisse kutse struktuuri alla B-ossa
2. Muudeti kutsestandardi kohustuslike kompetentside kirjeldamise põhimõtet st kohustuslikud kompetentsid kirjeldati lahti toorainepõhiselt (nisutainas, rukkitainas, erinevad jahud).
3. Valitavaid kompetentse enam ei ole, nende järele puudus vajadus.
Kutsestandardi versioonid:
Kutse andja:
Õppekavad ja õppeasutused
  Õppeasutus Õppekava nimetus Õppekava kood Õppekava tase ja liik Õppimise kestus aastat/kuud Õppekava registreerimise kuupäev Vastuvõtt
1 Haapsalu Kutsehariduskeskus Abipagar 255082 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 10.04.2024 Avatud
2 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Abipagar 228082 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 17.02.2022 Avatud
3 Rakvere Ametikool Abipagar 135417 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 16.12.2021 Avatud
4 Tallinna Teeninduskool Abipagar 134964 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 22.01.2020 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
5 Tallinna Teeninduskool Abipagar 214749 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 18.03.2022 Avatud
6 Tartu Rakenduslik Kolledž Abipagar 215252 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 16.04.2020 Avatud
7 Tartu Rakenduslik Kolledž Abipagar 130064 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 06.08.2020 Avatud
A Kutsekirjeldus
A.1 Töö kirjeldus
Abipagar, tase 3 töötab pagari juhendamisel ettevõttes, kus valmistatakse pagaritooteid.
Abipagari tööülesanded on juhendamisel pagaritoodete valmistamine, sh viimistlemine, külmutamine, pakendamine ja ladustamine. Abipagar osaleb meeskonnatöös, vastutab enda tööülesannete täitmise eest.
Oma igap...
äevatöös võib pagar kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab pagar kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Pagar kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Pagari kutsegrupis on lisaks 3. taseme abipagarile veel järgmised kutsed:
- pagar, tase 4, kes on oskustöötaja ning organiseerib iseseisvalt oma tööd;
- vanempagar, tase 5, kes on kogemustega spetsialist, planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses.

Loe edasi
Peida
A.2 Tööosad
Kohustuslikud tööosad
A.2.1. Nisutainatoodete valmistamine juhendamisel
A.2.2. Rukkitainatoodete valmistamine juhendamisel
A.2.3. Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine juhendamisel
A.3 Kutsealane ettevalmistus
Üldjuhul on abipagari kutseoskused omandatud töökohal või kutse- või täiendusõppes.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Pagar, abipagar
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Tulevikuoskused
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.

Tulevikus on oluline omada mitmekülgseid oskusi, mis hõlmavad nii traditsioonilisi pagarioskusi kui ka uute tehnoloogiate kasutamist ja jätkusuutliku tootmise põhimõtete järgimist, sh keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendit...
e kasutuselevõtmist ning nende taaskasutust.
Loe edasi
Peida
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid: Abipagar, tase 3 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1–B.3.3 tõendamine.
Kvalifikatsiooninõuded haridusele ja töökogemusele: Nõuded kutse taotlemisel

Töömaailma taotlejale
Nõuded puuduvad

Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eriala tasemeõppe õppekava läbimine

Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.
B.2 Abipagar, tase 3 üldoskused
Enesejuhtimisoskused
1. Hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani.
2. Töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid.
3. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
Lävimisoskused
4. Osaleb meeskonnatöös, vastutab ...
võetud kohustuste täitmise eest.
5. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel A2 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
6. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "algtasemel kasutaja ".

Loe edasi
Peida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
    Nimetus EKR tase
B.3.1 Nisutainatoodete valmistamine juhendamisel 3

Tegevusnäitajad
1. Valmistab juhendamisel ette tooraineid.
2. Valib juhendamisel tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab juhendamisel nisutainatooteid (sh pärmita, pärmiga, juuretisega tooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Pakendab juhendamisel valmistooted.
B.3.2 Rukkitainatoodete valmistamine juhendamisel 3

Tegevusnäitajad
1. Valmistab juhendamisel ette tooraineid.
2. Valib juhendamisel tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab juhendamisel rukkitainatooteid (sh pärmiga, juuretise/keeduga tooted), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Pakendab juhendamisel valmistooted.
B.3.3 Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine juhendamisel 3

Tegevusnäitajad
1. Valmistab juhendamisel ette tooraineid.
2. Valib juhendamisel tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab juhendamisel erinevatest jahudest pagaritooteid (sh gluteenivabad), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Pakendab juhendamisel valmistooted.
C Üldteave ja lisad
Kutsestandardi tähis: 11-29102024-2.1/10k
Kutsetegevuse valdkond: Toiduainetööstus ja Põllumajandus
Vastutav kutsenõukogu: Toiduainetööstuse ja Põllumajanduse Kutsenõukogu
Kutsenõukogu otsuse number: 31
Kutsenõukogu otsuse kuupäev: 29.10.2024
EKR tase: 3
Viide Euroopa kvalifikatsiooniraamistikule (EQF): 3
Valdkond: PÕLLUMAJANDUS, KALANDUS, METSANDUS, TOIDUAINETÖÖSTUS
Kutseala: Toiduainete töötlemine ja tootmine
Kutse grupp: Pagar
Ametite (ISCO) klassifikaator: 7 Oskus- ja käsitöölised
75 Toiduaine-, puidu- ning rõivatööstuse jms oskus- ja käsitöölised
751 Toiduainetööstuse jms töölised
7512 Pagarid, kondiitrid ja maiustustevalmistajad
ISCED klassifikaator: 07 Tehnika, tootmine ja ehitus
072 Tootmine ja töötlemine
0721 Toiduainete töötlemine
EMTAK klassifikaator: C TÖÖTLEV TÖÖSTUS
10 Toiduainete tootmine
Kutsestandardi lisad
Lisa 1 Pagaritoodete loetelu
Lisa 2 Keelte oskustasemete kirjeldused
Lisa 3 Digipädevuste enesehindamisskaala
Standardi töörühm
Nimi Institutsioon
Diana Kaurkina Tallinna Teeninduskool
Gerda Ode Tartu Rakenduslik Kolledž
Ilona Õunapuu Cristella VT OÜ
Janno Semidor Bureau Veritas Estonia
Katrin Kapten Vilmix OÜ
Marko Vestmann AS Eesti Pagar
Meelis Pärn Pagaripoisid OÜ
Merle Truupõld Tartu Rakenduslik Kolledž

Tagasi: Kutsestandardid |
PIKSEL
Avaleht Väljastatud kutsed
Kutsestandardid
Kutsetunnistuse lisad Kompetentsid Kutse andjad Kutsenõukogud Väljavõtted kutseregistrist