Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
Nimetus:
ET: Abikokk, tase 3EN: Cook, EstQF Level 3
Spetsialiseerumised:
Osakutsed:
Kehtib alates:
09.11.2022
Kehtib kuni:
08.11.2027
Kutsestandardi versiooni number:
5
Muudatused võrreldes eelmise versiooniga:
Töö planeerimine ei ole enam eraldi kompetents, vaid integreeritud teiste kompetentside sisse. Lisatud on seente, kala ja liha eeltöötlemise, erinevate suppide valmistamise ning lihtsamate pearoogade valmistamise kompetentsid. Teenindamise kompetentsi on lisatud klientide teenindamine.
431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013)
1/0
07.02.2023
Avatud
A Kutsekirjeldus
A.1 Töö kirjeldus
Abikokk töötab meeskonnas juhendamisel. Abikokk käitleb toiduaineid, abistab kokka toitude valmistamisel ja serveerimisel. Abikokk teeb puhastus- ja koristustöid ja järgib ettevõtte enesekontrolliplaani.
Toiduvalmistamise kutsealal on välja töötatud 2. taseme köögiabilise, 3. taseme abikoka, 4. ta...seme koka ja 5. taseme vanemkoka kutsestandardid. Loe edasiPeida
Abikokana töötavad inimesed, kes on läbinud kutseõppe tasemeõppe või täienduskoolituse või omandanud erialased oskused töökohal.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Abikokk, koka abi.
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks puuduvad.
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid:
Kutse taotlemisel tuleb tõendada üldoskused ja kõik kompetentsid.
B.2 Abikokk, tase 3 üldoskused
Tegevusnäitajad:
1. peab kinni tööde ajakavast, planeerib oma tööd ja mõistab oma rolli meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
2. töötab tulemuslikult pingelises olukorras ja kontrollib oma emotsioone;
3. järgib õigusaktidest tulenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid, vastutab enda j...a kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades;
4. järgib hügieeninõudeid, tagab toidu ohutuse ja kvaliteedi;
5. kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes. Loe edasiPeida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
Nimetus
EKR tase
B.3.1
Toitude valmistamine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. valmistab ette ja hoiab korras oma töökoha, lähtudes tööülesannetest ja hügieeninõuetest;
2. kaalub toiduained lähtuvalt tehnoloogilisest kaardist; eeltöötleb aed- ja teraviljatooteid, seeni ja piimasaaduseid, kala, liha ja nendest valmistatud tooteid, kasutades asjakohaseid köögitöö tehnikaid, töövahendeid ja seadmeid;
3. valmistab võileibu, salateid ja külmi enamlevinud eelroogi vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
4. valmistab suppe vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
5. valmistab külmkastmeid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
6. valmistab toite munast vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel ning kasutades sobivaid töövahendeid ja seadmeid;
7. valmistab aedvilja- ja teraviljalisandeid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
8. valmistab lihtsamaid pearoogasid vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
9. valmistab lihtsamaid magustoite vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
10. valmistab külmi jooke vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
11. vormistab toiduportsjonid ja vaagnad vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel.
B.3.2
Kaupade käitlemine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. abistab kokka kauba vastu võtmisel ja ladustamisel;
2. käitleb pakendeid ja taarat vastavalt koka korraldusele;
3. abistab laoseisu inventeerimisel vastavalt koka korraldustele.
B.3.3
Puhastamine ja koristamine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. puhastab seadmeid ja töövahendeid, lähtudes juhendist;
2. käitleb prügi, lähtudes juhendist;
3. peseb saali ja toiduvalmistamise nõusid, lähtudes juhendist;
4. puhastab juhendamisel köögi, saali ja muud ruumid, kasutades sobivaid puhastusvahendeid ja -tarvikuid.
B.3.4
Teenindamine
3
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad:
1. suhtleb klientidega, lähtudes klienditeeninduse heast tavast;
2. katab ja koristab juhendamisel laudu.