Kutseregister Kutseregister
Teksti suurus
Reavahe suurus
Kontrastsus
Tühista
Taasta vaikimisi seaded
Kutsestandardid: Vanemkondiiter, tase 5

Üldandmed
Kasutusala: Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
Nimetus: ET: Vanemkondiiter, tase 5
EN: Pastry Chef, EstQF Level 5
Spetsialiseerumised:
Osakutsed:
Kehtib alates: 29.10.2024
Kehtib kuni: 28.10.2029
Kutsestandardi versiooni number: 9
Muudatused võrreldes eelmise versiooniga:
1. Kutsestandardit muudeti vastavalt uuendatud põhimõtetele:
- üldoskused struktureeriti vastavalt oskuste registri klassifikaatorile
- lisandusid tulevikuoskused
- kvalifikatsiooninõuded lisati kutsestandardisse kutse struktuuri alla B-ossa
2. Muudeti kutsestandardi kohustuslike kompetentside kirjeldamise põhimõtet st kohustuslikud kompetentsid kirjeldati lahti tootepõhiselt (nt muretainatooted, beseetainatooted, keedutainatooted jne).
3. Toodete kaunistamist eraldi kompetentsina ei ole, ...
see on toodete valmistamise protsessi osa.
4. Pakendamist ja ladustamist samuti eraldi kompetentsina enam ei ole kirjeldatud.
5. Valitavaid kompetentse enam ei ole, nende järele puudus vajadus.

Loe edasi
Peida
Kutsestandardi versioonid:
Kutse andja:
Õppekavad ja õppeasutused
  Õppeasutus Õppekava nimetus Õppekava kood Õppekava tase ja liik Õppimise kestus aastat/kuud Õppekava registreerimise kuupäev Vastuvõtt
1 Tartu Rakenduslik Kolledž Vanemkondiiter 215251 453 Viienda taseme kutseõppe jätkuõpe (vv alates 01.09.2013) 0/6 16.04.2020 Avatud
A Kutsekirjeldus
A.1 Töö kirjeldus
Vanemkondiiter on töökogemusega spetsialist, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse kondiitritooteid. Ta planeerib ja korraldab tootmist kogu tootmisprotsessi ulatuses, vajadusel arendab uusi kondiitritooteid. Kondiitri tööülesanded on kondiitritoodete valmistamine, kaunistuste valmistamine, kondi...itritoodete arendamine, juhtimine ja juhendamine.
Vanemkondiitri töö on suures osas käsitöö, mis eeldab käte osavust, loovust ja ilumeelt. Vanemkondiiter hoiab ennast kursis valdkonna arengutega Eestis ja teistes riikides ning täiendab oma kompetentsust järjepidevalt. Ta organiseerib iseseisvalt oma tööd ning osaleb meeskonnatöös, juhendab kondiitreid vastavalt ettevõtte töökorraldusele, arvestades töö keerukust ja töötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib kondiiter kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab kondiiter kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Vanemkondiiter kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Kondiitri kutsegrupis on lisaks 5. taseme vanemkondiitrile veel kondiiter, tase 4 kutse.

Loe edasi
Peida
A.2 Tööosad
Kohustuslikud tööosad
A.2.1. Kondiitrioodete valmistamine
A.2.2. Kondiitritoodete arendamine
A.2.3. Juhtimine ja juhendamine
A.3 Kutsealane ettevalmistus
Üldjuhul on vanemkondiitril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus või on kutseoskused omandatud töökohal või täiendusõppes, lisaks on tal erialane töökogemus kondiitritooteid valmistatavas ettevõttes.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Kondiiter, vanemkondiiter, meisterkondiiter
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Tulevikuoskused
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.
Tulevikus on kondiitri ametis kasvava tähtsusega loovus ja praktilised käelised oskused, teadlikkus trendidest ja tarbijate ootustest. Tähtsustumas on uute tehnoloogiate kasutamine ning jätkusuutliku tootmise põhimõtete tundmine, sh ...
keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendite kasutuselevõtmine ning nende taaskasutus.
Loe edasi
Peida
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid: Vanemkondiiter, tase 5 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1–B.3.3 tõendamine.
Kvalifikatsiooninõuded haridusele ja töökogemusele:
Nõuded kutse taotlemisel

Töömaailma taotlejale
a) keskharidus
b) erialane töökogemus vähemalt 2 aastat, sealhulgas töötajate ja/või õpilaste juhendamise kogemus
c) 4. taseme kondiitri kutsetunnistus või kondiitri/pagar-kondiitri lõputunnistus

Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eria...
la tasemeõppe õppekava läbimine

Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.

Loe edasi
Peida
B.2 Vanemkondiiter, tase 5 üldoskused
Mõtlemisoskused
1. Tunneb peamisi prantsuskeelseid kondiitrivaldkonna mõisteid.
2. Planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained jm).
3. Hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatu...
d nõuetest.
Enesejuhtimisoskused
4. Vastutab töökeskkonna korrasoleku eest, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, enesekontrolliplaani sh puhastusplaani.
5. Juhib meeskonna tööd, järgides tööohutusnõudeid.
6. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
7. Järgib klienditeeninduse põhimõtteid.
Lävimisoskused
8. Osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest.
9. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B2 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel B1 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
10. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "iseseisev kasutaja ", „Sisuloome“ osaoskuses „algtasemel kasutaja“.

Loe edasi
Peida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
    Nimetus EKR tase
B.3.1 Kondiitritoodete valmistamine 5

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab kondiitritooteid (sh kreemid, muretaina-, biskviittaina-, beseetaina-, keedutaina-, suhkrulisest tainast tooted, maiustused), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab kaunistusi, lähtudes tehnoloogilisest juhendist/kliendi soovist/tähtpäevade temaatikast.
B.3.2 Kondiitritoodete arendamine 5

Tegevusnäitajad
1. Kavandab kondiitritooteid, arvestades klientide soove ja vajadusi (sh veganlus, laktoosi- ja gluteenitalumatus) ning valdkonnas toimuvaid arenguid.
2. Arendab kondiitritooteid, katsetades erinevaid tehnoloogilisi võimalusi, tooraineid ja pakendeid, arvestades toodete degusteerimisel saadud tagasisidet ning järgides kestlikkuse põhimõtteid.
3. Koostab kondiitritoodetele tehnoloogilised juhendid, kujundab kondiitritoodete hinnad ja tooteinfo, kasutades digitaalseid lahendusi.
B.3.3 Juhtimine ja juhendamine 5

Tegevusnäitajad
1. Juhendab, lähtudes töö eesmärgist, juhendatava võimetest ja oskustest, pakkudes tuge tekkinud probleemide ja küsimuste lahendamisel.
2. Jälgib juhendatava töö kvaliteeti ja kehtestatud nõuetest kinnipidamist, analüüsib ja hindab koos juhendatavaga tema toimetulekut tööülesannetega.
3. Annab juhendatavale tagasisidet tema tegevuse kohta, märkab edusamme ja tunnustab.
4. Planeerib ja korraldab kondiitritoodete valmistamist ratsionaalselt ja keskkonnasäästlikult.
5. Koostab enesekontrolliplaani, jälgib selle täitmist ning korraldab vastava dokumentatsiooni haldamist.
6. Korraldab seadmete hooldust, vastavalt kasutusjuhendile või hoolduslepingule ning määratleb seadmete, töövahendite ja materjalide vajaduse, lähtudes ettevõtte tootmisprotsessist.
7. Koostab hinnapakkumise, lähtudes kliendi tellimusest.
8. Korraldab toodangu valmisoleku müügiks ning valmistab ette vajalikud dokumendid.
C Üldteave ja lisad
Kutsestandardi tähis: 11-29102024-2.5/9k
Kutsetegevuse valdkond: Toiduainetööstus ja Põllumajandus
Vastutav kutsenõukogu: Toiduainetööstuse ja Põllumajanduse Kutsenõukogu
Kutsenõukogu otsuse number: 31
Kutsenõukogu otsuse kuupäev: 29.10.2024
EKR tase: 5
Viide Euroopa kvalifikatsiooniraamistikule (EQF): 5
Valdkond: PÕLLUMAJANDUS, KALANDUS, METSANDUS, TOIDUAINETÖÖSTUS
Kutseala: Toiduainete töötlemine ja tootmine
Kutse grupp: Kondiiter
Ametite (ISCO) klassifikaator: 7 Oskus- ja käsitöölised
75 Toiduaine-, puidu- ning rõivatööstuse jms oskus- ja käsitöölised
751 Toiduainetööstuse jms töölised
7512 Pagarid, kondiitrid ja maiustustevalmistajad
ISCED klassifikaator: 07 Tehnika, tootmine ja ehitus
072 Tootmine ja töötlemine
0721 Toiduainete töötlemine
EMTAK klassifikaator: C TÖÖTLEV TÖÖSTUS
10 Toiduainete tootmine
Kutsestandardi lisad
Lisa 1 Kondiitritoodete loetelu
Lisa 2 Keelte oskustasemete kirjeldused
Lisa 3 Digipädevuste enesehindamisskaala
Standardi töörühm
Nimi Institutsioon
Diana Kaurkina Tallinna Teeninduskool
Gerda Ode Tartu Rakenduslik Kolledž
Ilona Õunapuu Cristella VT OÜ
Janno Semidor Bureau Veritas Estonia
Katrin Kapten Vilmix OÜ
Marko Vestmann AS Eesti Pagar
Meelis Pärn Pagaripoisid OÜ
Merle Truupõld Tartu Rakenduslik Kolledž

PIKSEL
Avaleht Väljastatud kutsed
Kutsestandardid
Kutsetunnistuse lisad Kompetentsid Kutse andjad Kutsenõukogud Väljavõtted kutseregistrist