Kutseregister Kutseregister
Occupational Qualification Standards: Assistant Baker, level 3

Standard is not valid
General Data
Name in English: ET: Abipagar, tase 3
EN: Assistant Baker, level 3
Specialisations:
Partial occupational qualifications:
Valid from: 06.05.2019
Valid to: 13.11.2019
Occupational qualification standard version no.: 8
Versions:
Awarding Bodies: Andmed puuduvad
Curricula and Educational institutions
  Educational institution Name of curriculum Code of curriculum Level of curriculum Duration of training programm Date of registration of curriculum Status
1 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Assistant Baker 134787 431 Kolmanda taseme kutseõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 07.05.2019 Vastuvõttu ei toimu, õppimine keelatud
A Description of work
A.1 Description of work
Pagari kutseala koosneb kolmest kutsest: abipagar, tase 3; pagar, tase 4 ja pagar, tase 5, milles 3. taseme abipagar töötab põhiliselt juhendamisel kindlates kitsastes töölõikudes, 4. taseme pagar töötab iseseisvalt kõikides töölõikudes ja 5. taseme meisterpagar planeerib ja ohjab tootmist kogu toot...misprotsessi ulatuses, osaleb uute toodete kavandamisel ja arendamisel ning organiseerib töögrupi tööd.

Abipagar, tase 3 on oskustöötaja, kes töötab pagari või kondiitri juhendamisel ettevõttes, kus valmistatakse pagari- ja/või kondiitritooteid. Ta täidab temale antud erialaseid töökorraldusi vastavalt ettevõtte eripärale. Tema põhilisteks tööülesanneteks on toorainete ladustamine ja ettevalmistamine; taina vormimine, valmistoodete pakendamine ja ladustamine ning puhastus- ja koristustööde tegemine. Abipagar osaleb meeskonnatöös.

More
Hide
A.2 Work units
A.2.1 Toorainete ettevalmistamine
1. Toodete ja/või kaunistusmaterjalide ettevalmistamine.
2. Lihtsamate soolaste ja magusate täidiste valmistamine.

A.2.2 Tainaste vormimine ning küpsetuseelne ja -järgne viimistlemine
1. Tainaste tükeldamine ja kaalu jälgimine.
2. Lihtpagaritoodete ja valikpa...
garitoodete viimistlemine.

A.2.3 Toodete jahutamine ning lihtsamate pagaritoodete viimistlemine ja külmutamine
1. Toodete jahutamine ja lõppviimistlemine.
2. Tainaste, eelküpsetatud toodete ja valmistoodete külmutamine.

A.2.4 Toodete pakendamine ja ladustamine
1. Toodete pakendamine.
2. Toodete ladustamine.

More
Hide
Elective areas of work
A.2.5 Masinate ja seadmete kasutamine
1. Masina või seadme osade seisukorra kontrollimine.
2. Masina või seadme käivitamine.
3. Toote valmistamine.
4. Masina või seadme veateadete eristamine.
5. Masina või seadme veateadete salvestamine.
6. Masina või seadme seiskamine.
7. Masina või seadme k...
orrastamine ja puhastamine.
More
Hide
A.3 Work environment and specific nature of work
Pagar töötab enamasti seistes või liikudes, mis nõuab füüsilise koormuse taluvust ja head tervist. Oma igapäevatöös puutub pagar kokku toorainetega, mis võivad ülitundlikel inimestel põhjustada allergiat. Töö eripära nõuab valmisolekut töötada ka öisel ajal, samuti nädalavahetustel ja riiklikel püha...del.
More
Hide
A.4 Tools
Pagari tööks on enamasti vajalikud järgmised töövahendid, masinad ja seadmed:
1) töövahendid: kaalud, krabad, noad, spaatlid, visplid, vahustajad, kausid, sõelad, ahjuplaadid, termomeetrid, lõikelauad, mõõtevahendid, käsikärud (togid), riivid, ahju- ja küpsetusvormid jm,
2) masinad ja seadmed: kaa...
lud, tainasegamismasinad, tainatükeldajad ja -ümardajad, vormimismasinad, kerkekapid, ahjud, jahutamisseadmed, pakkimismasinad, külmutamisseadmed jm,
3) koristusvahendid ja -seadmed.

More
Hide
A.5 Personal qualities required for work: abilities and characteristics
Pagari töö eeldab füüsilise pingutuse võimet, kohusetundlikkust, täpsust, koostöövõimet, õpivalmidust ja korrektsust.
A.6 Professional preparation
Abipagari kutseoskused on enamasti omandatud töökohal või kutse- või täiendusõppes.
A.7 Most common occupational titles
Pagar, pagar-kondiiter, abipagar.
B Competency Requirements
B.1 Structure of occupation
Competency Requirements: Abipagar, tase 3 kutse saamiseks on vajalik kohustuslike kompetentside B.2.1-B.2.4 ja B.2.6 (läbiv kompetents) tõendamine. Täiendavalt on võimalik tõendada valitav kompetents B.2.5.
B.2 Competences
Mandatory competences
    Competence EstQF Level
B.2.1 Toorainete ettevalmistamine 3

Tegevusnäitajad:
1. Valmistab tainaste ja toodete kaunistusmaterjalide valmistamiseks ette toorained (sõelub jahu, valmistab ette munad, sulatab margariini jm), lähtudes töökorraldusest ja etteantud juhistest.
2. Valmistab lihtsamad soolased ja magusad täidised (nt hakkliha-, kapsa-, kohupiima- jt segud), lähtudes töökorraldusest ja etteantud juhistest.

Teadmised:
1) toorained ja nende kasutamise põhimõtted.
B.2.2 Tainaste vormimine ning küpsetuseelne ja -järgne viimistlemine 3

Tegevusnäitajad:
1. Tükeldab tainad käsitsi või masinaga vastavalt retseptis ja tehnoloogilises juhendis antud toote parameetritele.
2. Viimistleb lihtpagaritooted ja lihtsamad valikpagaritooted enne või pärast küpsetamist, lähtudes töökorraldusest ja etteantud juhistest.

Teadmised:
1) tainatükeldajate tööpõhimõtted;
2) liht- ja valikpagaritoodete liigitus ja nende viimistlemise viisid;
3) üldised kvaliteedinõuded küpsetatud ja viimistletud lihtpagaritootele (sh toote värvus).
B.2.3 Toodete jahutamine ning lihtsamate pagaritoodete viimistlemine ja külmutamine 3

Tegevusnäitajad:
1. Jahutab ja lõppviimistleb tooted, järgides töökorralduses ettekirjutatud temperatuuri ja jahutamisaega ning etteantud juhiseid.
2. Pakendab ja külmutab tooted, kasutades pakke- ja külmutusseadmeid ning arvestades toote liiki, töökorraldust ja etteantud juhiseid.

Teadmised:
1) käitlemise nõuded pagaritoodete jahutamisele;
2) toodete liigid (pooltooted, tainad, eelküpsetatud tooted, valmistooted);
3) toodete valmistamise tehnoloogia (jahutamine, külmutamine);
4) kvaliteedinõuded (sh sensoorsed, füüsikalis-keemilised näitajad) külmutatud pagaritoodetele;
5) pakke- ja külmutusseadmete liigitus ja tööpõhimõtted.
B.2.4 Toodete pakendamine ja ladustamine 3

Tegevusnäitajad:
1. Pakendab tooted, kasutades pakkemasinaid, lähtudes töökorraldusest ja etteantud juhistest.
2. Markeerib ja ladustab tooted, lähtudes töökorraldusest ja etteantud juhistest.

Teadmised:
1) pakkemasinate liigitus ja tööpõhimõtted;
2) pakendid ja nende kasutamise põhimõtted.
Optional Competences
    Competence EstQF Level
B.2.5 Masinate ja seadmete kasutamine 3

Tegevusnäitajad:
1. Kontrollib masina või seadme seisukorda ja vastavust tööoperatsioonile.
2. Käivitab ja seadistab seadme või masina vastavalt etteantud juhisele (tehnoloogiline dokumentatsioon) ning valib olemasolevatest programmidest sobiva.
3. Valmistab toote, kasutades vajadusel abivahendeid vastavalt töökorraldusele ja etteantud juhistele (sh tehnoloogiline dokumentatsioon).
4. Eristab masina või seadme veateateid ja reageerib nendele, arvestades valmistajatehase etteantud juhiseid.
5. Salvestab veateated ja tehnilised parandustööd, täites vajalikud dokumendid.
6. Seiskab masina või seadme vastavalt etteantud juhisele.
7. Korrastab ja puhastab masinat või seadet igapäevaselt vastavalt toiduhügieeni nõuetele.

Teadmised:
1) pagari- ja kondiitritööstuses kasutatavad masinad ja seadmed (sh elektronkaalud) ja nende kasutuspõhimõtted;
2) pagari- ja kondiitritööstuses kasutatavate masinate ja seadmete lisatarvikud (lõikeriistad jm) ja nende tööpõhimõtted;
3) mõõtmise ja kontrollimise vahendid.
Recurring competences
    Competence EstQF Level
B.2.6 Abipagar, tase 3 kutset läbiv kompetents 3

Tegevusnäitajad:
1. Jälgib ja hoiab oma töös kvaliteeti ja tootlikkust, täidab ja järgib toiduhügieeni nõudeid (käte, riietuse, inventari jm puhastamine ja desinfektsioon).
2. Kasutab tööpinda eesmärgipäraselt ja hoiab selle korras; korraldab oma tööd ratsionaalselt, kasutades töövahendeid, materjale, aega, energiat jm vahendeid säästlikult ning praaki minimeerides; vastutab oma töö tulemuse eest.
3. Saab aru organisatsiooni erinevate osakondade/töölõikude tööst ja funktsioonidest, mõistab oma osa tootmise ahelas; näitab üles arusaamist kuidas üks probleem on suurema süsteemi osa.
4. Esitab asjakohaseid küsimusi ja teeb parendusettepanekuid oma pädevuse piires; teeb koostööd.
5. Hindab ohufaktoreid tootmises ja võtab kasutusele abinõud ohtude maandamiseks (nt masina või seadme rikke korral lülitab selle välja), järgides töökeskkonna ja tööohutusnõudeid ning kasutades isikukaitsevahendeid ja ohutuid töövõtteid.
6. Õnnetusjuhtumi korral lülitab masina või seadme välja, kutsub professionaalse abi ja teatab õnnetusjuhtumist tööohutuse eest vastutavale isikule või otsesele juhile.
7. Kasutab oma töös eesti keelt tasemel a2 (vt lisa 1 „keelte oskustasemete kirjeldused“).
8. Kasutab oma töös arvutit vastavalt digipädevuste enesehindamise skaala (vt. Lisa 2) tasemele "algtasemel kasutaja".

Teadmised:
1) kutsealaga seonduvate õigusaktide nõuded;
2) toiduhügieeni ja -ohutuse nõuded;
3) ergonoomika põhimõtted;
4) klienditeeninduse põhimõtted;
5) meeskonnatöö põhimõtted.

Hindamismeetod(id):
Läbivat kompetentsi hinnatakse teiste kutsestandardis toodud kompetentsidega integreeritult.
C General information and Annexes
Designation of occupational qualification standard in register: 11-06052019-3.2.1/8k
Field of occupational activity: Food Industry and Agriculture
Occupational Qualification Council: Food Industry and Agriculture
No. of decision of Occupational Qualification Council: 12
Date of decision of Occupational Qualification Council: 06.05.2019
EstQF level: 3
Reference to European Qualifications Framework (EQF): 3
Field: AGRICULTURE, FISHERY, FORESTRY AND FOOD INDUSTRY
Subfield: Food manufacturing and processing
Occupation: Baker
International Standard Classification of Occupations: 7 Craft and Related Trades Workers
75 Food Processing, Woodworking, Garment and Other Craft and Related Trades Workers
751 Food Processing and Related Trades Workers
7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers
ISCED Fields of Education and Training (ISCED-F 2013): 07 Engineering, manufacturing and construction
072 Manufacturing and processing
0721 Food processing
Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE): C MANUFACTURING
10 Manufacture of food products
Annexes
Annex 1 Keelte oskustasemete kirjeldused
Annex 2 Digipädevuste enesehindamise skaala
Occupational qualification standard compiled by
Name Organisation
Katrin Kapten-Leppik OÜ Vilmix
Kairit Luhakooder AS Eesti Pagar
Viiu Magnus Eesti Pagarite Selts
Eha Martma Tallinna Teeninduskool
Ülle Parbo SA Innove
Inga Rahnu OÜ Vilmix
Janno Semidor Fazer Food OÜ
Raivo Vilbaste Eesti Leivaliit

PIKSEL
Home Occupational Qualifications
Occupational Qualification Standards
Certificate Supplements Competences Awarding Bodies Occupational Qualification Councils