Kutseregister Kutseregister
Teksti suurus
Reavahe suurus
Kontrastsus
Tühista
Taasta vaikimisi seaded
Kutsestandardid: Kondiiter, tase 4
Tagasi: Kutsestandardid |

Üldandmed
Kasutusala: Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
Nimetus: ET: Kondiiter, tase 4
EN: Pastry-cook, EstQF Level 4
Spetsialiseerumised:
Osakutsed:
Kehtib alates: 29.10.2024
Kehtib kuni: 28.10.2029
Kutsestandardi versiooni number: 9
Muudatused võrreldes eelmise versiooniga:
1. Kutsestandardit muudeti vastavalt uuendatud põhimõtetele:
- üldoskused struktureeriti vastavalt oskuste registri klassifikaatorile
- lisandusid tulevikuoskused
- kvalifikatsiooninõuded lisati kutsestandardisse kutse struktuuri alla B-ossa
2. Muudeti kutsestandardi kohustuslike kompetentside kirjeldamise põhimõtet st kohustuslikud kompetentsid kirjeldati lahti tootepõhiselt (nt muretainatooted, beseetainatooted, keedutainatooted jne).
3. Toodete kaunistamist eraldi kompetentsina ei ole, ...
see on toodete valmistamise protsessi osa.
4. Pakendamist ja ladustamist samuti eraldi kompetentsina enam ei ole kirjeldatud.
5. Valitavaid kompetentse enam ei ole, nende järele puudus vajadus.

Loe edasi
Peida
Kutsestandardi versioonid:
Kutse andja:
Õppekavad ja õppeasutused
  Õppeasutus Õppekava nimetus Õppekava kood Õppekava tase ja liik Õppimise kestus aastat/kuud Õppekava registreerimise kuupäev Vastuvõtt
1 Haapsalu Kutsehariduskeskus Kondiiter 214802 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 15.12.2021 Avatud
2 Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Kondiiter 215308 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 16.04.2020 Avatud
3 Kuressaare Ametikool Kondiiter 215386 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 13.05.2020 Avatud
4 Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool Kondiiter 143739 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 17.12.2020 Avatud
5 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Kondiiter 215652 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 14.05.2020 Avatud
6 Tallinna Teeninduskool Kondiiter 214966 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 03.04.2023 Avatud
7 Tartu Rakenduslik Kolledž Kondiiter 151278 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 06.08.2020 Avatud
8 Tartu Rakenduslik Kolledž Kondiiter 215050 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 19.03.2020 Avatud
9 Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool Kondiiter 215402 442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013) 1/0 13.05.2020 Avatud
A Kutsekirjeldus
A.1 Töö kirjeldus
Kondiiter on oskustöötaja, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse kondiitritooteid. Kondiiter
töötab iseseisvalt kõikides töölõikudes. Kondiitri tööülesanded on kondiitritoodete, maiustuste ning kaunistuste valmistamine, sh kondiitritoodete külmutamine, kaunistamine, pakendamine ja ladustamine. K...
ondiitri töö on suures osas käsitöö, mis eeldab käte osavust, loovust ja ilumeelt. Ta osaleb meeskonnatöös. Vajalik on pidev erialane enesetäiendamine, vajadusel juhendab kaastöötaja tavatööd vastavalt ettevõtte töökorraldusele ning arvestades töö keerukust ja kaastöötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib kondiiter kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab kondiiter kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Kondiiter kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Kondiitri kutsegrupis on lisaks 4. taseme kondiitrile veel vanemkondiiter, tase 5 kutse.

Loe edasi
Peida
A.2 Tööosad
Kohustuslikud tööosad
A.2.1. Kreemide valmistamine
A.2.2. Muretaina toodete valmistamine
A.2.3. Biskviittaina toodete valmistamine
A.2.4. Beseetaina toodete valmistamine
A.2.5. Keedutaina toodete valmistamine
A.2.6. Suhkrulise taina toodete valmistamine
A.2.7. Maiustuste valmistamine
A.2.8. ...
Kaunistuste valmistamine
A 2.9. Erinevatest jahudest kondiitritoodete valmistamine

Loe edasi
Peida
A.3 Kutsealane ettevalmistus
Üldjuhul on 4. taseme kondiitril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus, võimalik on kutseoskused omandada ka töökohal või täiendusõppes.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Kondiiter, maiustuste valmistaja
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Tulevikuoskused
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.
Tulevikus on kondiitri ametis kasvava tähtsusega loovus ja praktilised käelised oskused, teadlikkus trendidest ja tarbijate ootustest. Tähtsustumas on uute tehnoloogiate kasutamine ning jätkusuutliku tootmise põhimõtete tundmine, sh ...
keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendite kasutuselevõtmine ning nende taaskasutus.
Loe edasi
Peida
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid: Kondiiter, tase 4 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1–B.3.9. tõendamine.
Kvalifikatsiooninõuded haridusele ja töökogemusele: Nõuded kutse taotlemisel

Töömaailma taotlejale
Põhiharidus

Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eriala tasemeõppe õppekava läbimine

Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.
B.2 Kondiiter, tase 4 üldoskused
Mõtlemisoskused
1. Planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained jm).
2. Hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatud nõuetest.
3. Tunneb tootmisprotsessi tervikuna, mõistab oma ro...
lli selles.
4. Tunneb väikeettevõtluse põhimõtteid.
Enesejuhtimisoskused
5. Hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani.
6. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
7. Töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid.
Lävimisoskused
8. Osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest.
9. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B1 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel A2 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
10. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "algtasemel kasutaja".

Loe edasi
Peida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
    Nimetus EKR tase
B.3.1 Kreemide valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab järgmisi kreeme: võikreemid, munavalgekreemid, keedukreemid, rõõsa- ja hapukoorekreemid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.2 Muretaina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab muretainaid (sh magus, lisanditega, siirupiga, küpsetussegust), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab muretaina pooltooteid ja tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.3 Biskviittaina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab biskviittainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab biskviittaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.4 Beseetaina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab beseetainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab beseetaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.5 Keedutaina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab keedutainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab keedutaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.6 Suhkrulise taina toodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab suhkrulisi tainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab suhkrulise taina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.7 Maiustuste valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab trühvleid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab komme, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.8 Kaunistuste valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab šokolaadist ja glasuurist kaunistusi, lähtudes tehnoloogilisest juhendist/kliendi soovist/tähtpäevade temaatikast.
4. Valmistab martsipanist ja dekoormassist kaunistusi, lähtudes tehnoloogilisest juhendist/kliendi soovist/tähtpäevade temaatikast.
B.3.9 Erinevatest jahudest kondiitritoodete valmistamine 4

Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab järgmisi erinevatest jahudest kondiitritooteid (sh gluteenivabad), lähtudes tehnoloogilisest juhendist ja arvestades eritoitumist.
C Üldteave ja lisad
Kutsestandardi tähis: 11-29102024-2.4/9k
Kutsetegevuse valdkond: Toiduainetööstus ja Põllumajandus
Vastutav kutsenõukogu: Toiduainetööstuse ja Põllumajanduse Kutsenõukogu
Kutsenõukogu otsuse number: 31
Kutsenõukogu otsuse kuupäev: 29.10.2024
EKR tase: 4
Viide Euroopa kvalifikatsiooniraamistikule (EQF): 4
Valdkond: PÕLLUMAJANDUS, KALANDUS, METSANDUS, TOIDUAINETÖÖSTUS
Kutseala: Toiduainete töötlemine ja tootmine
Kutse grupp: Kondiiter
Ametite (ISCO) klassifikaator: 7 Oskus- ja käsitöölised
75 Toiduaine-, puidu- ning rõivatööstuse jms oskus- ja käsitöölised
751 Toiduainetööstuse jms töölised
7512 Pagarid, kondiitrid ja maiustustevalmistajad
ISCED klassifikaator: 07 Tehnika, tootmine ja ehitus
072 Tootmine ja töötlemine
0721 Toiduainete töötlemine
EMTAK klassifikaator: C TÖÖTLEV TÖÖSTUS
10 Toiduainete tootmine
Kutsestandardi lisad
Lisa 1 Kondiitritoodete loetelu
Lisa 2 Keelte oskustasemete kirjeldused
Lisa 3 Digipädevuste enesehindamisskaala
Standardi töörühm
Nimi Institutsioon
Diana Kaurkina Tallinna Teeninduskool
Gerda Ode Tartu Rakenduslik Kolledž
Ilona Õunapuu Cristella VT OÜ
Janno Semidor Bureau Veritas Estonia
Katrin Kapten Vilmix OÜ
Marko Vestmann AS Eesti Pagar
Meelis Pärn Pagaripoisid OÜ
Merle Truupõld Tartu Rakenduslik Kolledž

Tagasi: Kutsestandardid |
PIKSEL
Avaleht Väljastatud kutsed
Kutsestandardid
Kutsetunnistuse lisad Kompetentsid Kutse andjad Kutsenõukogud Väljavõtted kutseregistrist