Kutsestandard on dokument, milles kirjeldatakse tööd ning töö edukaks tegemiseks vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogumit ehk kompetentsusnõudeid. Kutsestandardeid kasutatakse õppekavade koostamiseks ja kutse andmiseks.
1. Kutsestandardit muudeti vastavalt uuendatud põhimõtetele:
- üldoskused struktureeriti vastavalt oskuste registri klassifikaatorile
- lisandusid tulevikuoskused
- kvalifikatsiooninõuded lisati kutsestandardisse kutse struktuuri alla B-ossa
2. Muudeti kutsestandardi kohustuslike kompetentside kirjeldamise põhimõtet st kohustuslikud kompetentsid kirjeldati lahti tootepõhiselt (nt muretainatooted, beseetainatooted, keedutainatooted jne).
3. Toodete kaunistamist eraldi kompetentsina ei ole, ...see on toodete valmistamise protsessi osa.
4. Pakendamist ja ladustamist samuti eraldi kompetentsina enam ei ole kirjeldatud.
5. Valitavaid kompetentse enam ei ole, nende järele puudus vajadus. Loe edasiPeida
442 Neljanda taseme kutseõppe esmaõpe (vv alates 01.09.2013)
1/0
13.05.2020
Avatud
A Kutsekirjeldus
A.1 Töö kirjeldus
Kondiiter on oskustöötaja, kes töötab ettevõttes, kus valmistatakse kondiitritooteid. Kondiiter
töötab iseseisvalt kõikides töölõikudes. Kondiitri tööülesanded on kondiitritoodete, maiustuste ning kaunistuste valmistamine, sh kondiitritoodete külmutamine, kaunistamine, pakendamine ja ladustamine. K...ondiitri töö on suures osas käsitöö, mis eeldab käte osavust, loovust ja ilumeelt. Ta osaleb meeskonnatöös. Vajalik on pidev erialane enesetäiendamine, vajadusel juhendab kaastöötaja tavatööd vastavalt ettevõtte töökorraldusele ning arvestades töö keerukust ja kaastöötaja võimekust.
Oma igapäevatöös võib kondiiter kokku puutuda allergeenidega (jahutolmu, pähkli jt). Toiduohutusnõuete järgimiseks kannab kondiiter kaitseriietust. Töö eripära eeldab valmisolekut töötada öisel ajal ja/või graafiku alusel, samuti nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Kondiiter kasutab oma töös erialaseid töövahendeid ja seadmeid.
Kondiitri kutsegrupis on lisaks 4. taseme kondiitrile veel vanemkondiiter, tase 5 kutse. Loe edasiPeida
Üldjuhul on 4. taseme kondiitril erialane kutseharidus või kutsekeskharidus, võimalik on kutseoskused omandada ka töökohal või täiendusõppes.
A.4 Enamlevinud ametinimetused
Kondiiter, maiustuste valmistaja
A.5 Regulatsioonid kutsealal tegutsemiseks
Regulatsioonid puuduvad
A.6 Tulevikuoskused
Teave oskuste ja trendide kohta, mille tähtsus valdkonnas kasvab.
Tulevikus on kondiitri ametis kasvava tähtsusega loovus ja praktilised käelised oskused, teadlikkus trendidest ja tarbijate ootustest. Tähtsustumas on uute tehnoloogiate kasutamine ning jätkusuutliku tootmise põhimõtete tundmine, sh ...keskkonnasõbralike ja funktsionaalsete pakendite kasutuselevõtmine ning nende taaskasutus. Loe edasiPeida
B Kompetentsusnõuded
B.1 Kutse struktuur
Kutse taotlemisel nõutavad kompetentsid:
Kondiiter, tase 4 kutse koosneb üldoskustest ja kohustuslikest kompetentsidest. Taotlemisel on nõutav üldoskuste B.2 ja kõikide kompetentside B.3.1–B.3.9. tõendamine.
Kvalifikatsiooninõuded haridusele ja töökogemusele:
Nõuded kutse taotlemisel
Töömaailma taotlejale
Põhiharidus
Kutseõppe lõpetajale
Täies mahus vastava eriala tasemeõppe õppekava läbimine
Kutse andmise korraldus on reguleeritud pagari ja kondiitri kutsetele kutse andmise korras.
B.2 Kondiiter, tase 4 üldoskused
Mõtlemisoskused
1. Planeerib toodete valmistamise, arvestades tellimust ja tootmisressursse (seadmed, vahendid, töötajad, aeg, toorained jm).
2. Hindab lõpptoodete kvaliteeti sensoorselt, lähtudes tehnoloogilises juhendist kehtestatud nõuetest.
3. Tunneb tootmisprotsessi tervikuna, mõistab oma ro...lli selles.
4. Tunneb väikeettevõtluse põhimõtteid.
Enesejuhtimisoskused
5. Hoiab korras oma töökoha ja selle ümbruse, järgides toiduhügieeni ja -ohutuse nõudeid, sh enesekontrolliplaani.
6. Kasutab ressursse otstarbekalt ja keskkonda säästes.
7. Töötab ergonoomiliselt, järgides tööohutusnõudeid.
Lävimisoskused
8. Osaleb meeskonnatöös, vajadusel juhendab teisi töötajaid, vastutab võetud kohustuste täitmise eest.
9. Kasutab oma töös eesti keelt vähemalt tasemel B1 ja vähemalt ühte võõrkeelt tasemel A2 (Lisa 2 - keelte oskustasemete kirjeldused).
10. Kasutab arvutit vastavalt Digipädevuste enesehindamise skaala (Lisa 3) tasemele "algtasemel kasutaja". Loe edasiPeida
B.3 Kompetentsid
Kohustuslikud kompetentsid
Nimetus
EKR tase
B.3.1
Kreemide valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed, lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab järgmisi kreeme: võikreemid, munavalgekreemid, keedukreemid, rõõsa- ja hapukoorekreemid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.2
Muretaina toodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab muretainaid (sh magus, lisanditega, siirupiga, küpsetussegust), lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab muretaina pooltooteid ja tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.3
Biskviittaina toodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab biskviittainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab biskviittaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.4
Beseetaina toodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab beseetainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab beseetaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.5
Keedutaina toodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab keedutainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab keedutaina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.6
Suhkrulise taina toodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab suhkrulisi tainaid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab suhkrulise taina tooteid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.7
Maiustuste valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab trühvleid, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
4. Valmistab komme, lähtudes tehnoloogilisest juhendist.
B.3.8
Kaunistuste valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab šokolaadist ja glasuurist kaunistusi, lähtudes tehnoloogilisest juhendist/kliendi soovist/tähtpäevade temaatikast.
4. Valmistab martsipanist ja dekoormassist kaunistusi, lähtudes tehnoloogilisest juhendist/kliendi soovist/tähtpäevade temaatikast.
B.3.9
Erinevatest jahudest kondiitritoodete valmistamine
4
Vaata kompetentsi
Tegevusnäitajad
1. Arvutab tooraine koguse vastavalt tellimusele ja valmistab ette tooraineid, tuginedes teadmistele toorainete koostisest, omadustest ning nende kvaliteedist.
2. Valib tööks sobivad väiketöövahendid, valmistab ette seadmed lähtudes seadme kasutus- ja ohutusjuhendist.
3. Valmistab järgmisi erinevatest jahudest kondiitritooteid (sh gluteenivabad), lähtudes tehnoloogilisest juhendist ja arvestades eritoitumist.
7 Oskus- ja käsitöölised75 Toiduaine-, puidu- ning rõivatööstuse jms oskus- ja käsitöölised751 Toiduainetööstuse jms töölised7512 Pagarid, kondiitrid ja maiustustevalmistajad
ISCED klassifikaator:
07 Tehnika, tootmine ja ehitus072 Tootmine ja töötlemine0721 Toiduainete töötlemine